Obavijesti

Lifestyle

Komentari 8

Volite grickati? Recepti za fine zalogaje koji se jedu bez grižnje savjesti i brojanja kalorija

Volite grickati? Recepti za fine zalogaje koji se jedu bez grižnje savjesti i brojanja kalorija

Ukoliko ste skloni grickanju svega i svačega razmislite o maloj promjeni navika. Ne morate nužno 'usta zalijepiti flasterom', već zamijenite ono što stavljate u usta nečim zdravim iz kućne radinosti

VIDEO

Donosimo vam recepte za odlične međuobroke koje možete slobodno jesti bez razmišljanja kako će se to odraziti na vaš izgled i zdravlje. Zapravo, odrazit će se jako dobro - koža će vam biti ljepša, probava urednija, kilogrami prihvatljiviji, a raspoloženje bolje jer ćete imati više energije.

POGLEDAJTE VIDEO o zdravoj hrani:

Pokretanje videa...

Zdrava hrana 01:52

Sve ove namirnice su bogate korisnim nutrijentima.

Indijski čips iz pećnice

Sastojci:

  • 1 kg brašnastog krumpira, oguljenog i narezanog na komadiće
  • pola žličice kurkume
  • 3 žlice suncokretovog ulja
  • komad đumbira veličine palca, oguljen i nasjeckan ili sitno nariban u pastu
  • 3 češnja češnjaka, oguljena i nasjeckana ili sitno naribana u pastu
  • 1 žličica sjemenki komorača
  • prstohvat kajenskog papra
  • prstohvat soli

Postupak:

Stavite krumpire u posudu s hladnom vodom. Dodajte kurkumu i prstohvat soli. Pustite da zavrije i lagano kuhajte dok krumpir ne bude kuhan (pazite da se ne raskuha). Ocijedite ga i ostavite da se ohladi. Idealno bi ga bilo hladiti preko noći pa nastaviti pripremu idući dan.

Zagrijte pećnicu na 180 do 200 stupnjeva, protvan premažite žlicom ulja i stavite ga u pećnicu. Ostatak ulja ulijte u veliku zdjelu i dodajte đumbir, češnjak, sjemenke komorača i kajenski papar. Pomiješajte pa ubacite krumpir i lagano ga pomiješajte prstima.

Kad je protvan vruć, rasporedite začinjeni krumpir po njemu u jednom sloju i pecite oko pola sata. Potom svaki komad krumpira okrenite i nastavite ga peći još nekih 15 minuta, dok ne dobije lijepu boju i postane hrskav.

Kuglice koje se ne peku

Sastojci

  • 50 g mekih suhih marelica
  • 100 g mekih suhih datulja
  • 50 g suhih višanja
  • 2 žličice kokosovog ulja
  • 1 žlica prženih sjemenki sezama

Postupak:

U blenderu usitnite marelice, datulje i višnje. Potom ih prebacite u zdjelu, dodajte kokosovo ulje i miješajte rukom. Oblikujte kuglice i uvaljajte svaku u sezam. Čuvajte u zatvorenoj posudi i pojedite koju kad vam padne razina energije u danu.

Čips od jabuka

Sastojci:

  • 2 Granny Smiths jabuke
  • cimet u prahu

Postupak:

Zagrijte pećnicu na 160 stupnjeva. Jabukama izvadite jezgru pa ih izrežite na vrlo tanke kolutove debljine 1 do 2 milimetra. Posložite ih u jednom redu na protvan obložen papirom za pečenje i posipajte cimetom.

Pecite ih 45 minuta do sat vremena, a na pola pečenja ih okrenite pa posipajte cimetom i drugu stranu. Čips je gotov kad kolutovi dobiju lijepu zlatnu boju i posve se osuše.

Zalogajčići od oraha i datulja

Sastojci:

  • 6 polovica oraha
  • 6 datulja bez koštica
  • mljeveni cimet
Ideja za fini obrok: Veganska 'cottage' pita od leće i batata
Ideja za fini obrok: Veganska 'cottage' pita od leće i batata

Postupak:

Svaku polovicu oraha pažljivo prerežite na tri dijela, pa isto učinite s datuljama. Na svaki komad datulje stavite komadić oraha, pospite cimetom i poslužite.

Punjene datulje u čokoladi

Sastojci:

  • 10 datulja bez koštica
  • 10 badema
  • crna čokolada s visokim postotkom kakaa

Postupak:

U svaku datulju stavite po jedan badem. Potom otopite čokoladu na pari i uranjajte datulje u nju pa stavite na rešetku da se čokoladna stisne.

Ovaj desert možete raditi na još jedan način - s manje čokolade. Poslažite punjene datulje na tanjur pa ih samo prošarajte otopljenom čokoladom.

Jeste li ikad kušali soufflé omlet sa sirom - tu je odličan recept
Jeste li ikad kušali soufflé omlet sa sirom - tu je odličan recept

Prutići od mrkve

Najprije zagrijte pećnicu na 230 stupnjeva, a dok čekate da postigne željenu temperaturu, pripremite mrkvu.

Izrežite je na trake kao što bi rezali krumpir za pomfrit pa je pomiješate sa malo ulja i soli. Nakon toga je rasporedite na protvan, na papir za pečenje.

Pecite 10 do 15 minuta ili dok ne postane meka iznutra, a hrskava izvana. Ovu zdravu grickalicu poslužite uz neki umak, recimo kečap ili namaz od slanutka.

Namaz od slanutka i integralni krekeri

Krekere kupite u trgovini zdrave hrane. Postoji više varijanti, no najbolje će vam uz ovaj namaz pasati oni od cjelovitog zrna ili kukuruzni.

Sastojci za namaz:

  • 2 šalice ocijeđenog slanutka iz konzerve 
  • 1/3 šalice tahini paste (radi se od sezama i maslinovog ulja, a može se kupiti u trgovinama zdrave hrane)
  • 1/4 šalice soka od limuna
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • prstohvat soli

Priprema:

Stavite sve sastojke u blender i miksajte dok smjesa ne postane posve glatka. Namaz čuvajte u hladnjaku. 

Hrskavi pečeni slanutak

  • 400 g konzerviranog slanutka
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 žličica soli
  • 1/4 žličice papra
  • 2 žličice curryja
  • 1/2 žličice sušenih ljutih papričica, nasjeckanih

Postupak:

Isperite i ocijedite slanutak pa ga stavite na papirnate ubruse i osušite. Protvan premažite maslinovim uljem i pospite začinima. Dodajte slanutak, protresite ga da se začini i ulje uhvate sa svih strana pa pecite na 200 do 220 stupnjeva dok ne postan hrskav.

Čips od povrća

Sastojci:

  • 2 velika pastrnjaka 
  • 2 batata
  • 1 korijen celera
  • 2 cikle
  • morska sol
  • maslinovo ulje

Priprema:

Izrežite povrće na tanke šnite pa ih poslažite na papirnati ubrus i pospite solju kako bi izašla suvišna vlaga. Ostavite tako 15 minuta pa još ubrusom tapkajte po povrću kako bi upio vlagu.

Složite povrće potom na dva protvana obložena masnim papirom (premažite ga dodatno maslinovim uljem). Stavite u pećnicu zagrijanu na 190 stupnjeva, u dva reda. Pecite oko 20 minuta ili dok povrće ne postane hrskavo.

Kada je gotovo, ostavite neka se ohladi na protvanu nekih pet minuta pa prebacite u posudu za posluživanje. I ovaj čips ide odlično uz namaz od slanutka.

Zdravi keksi s bademima

Sastojci:

  • 100 g instant zobenih pahuljica
  • 90 g brašna od cjelovitih pšeničnih zrna
  • 1 i pol žličice praška za pecivo
  • pola žličice cimeta u prahu
  • 1/8 žličice soli
  • 28 g otopljenog kokosovog ulja ili neslanog maslaca
  • 1 veliko jaje, sobne temperature
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 150 ml meda
  • 100 g sjeckanih badema

Postupak:

U jednoj posudi pomiješajte zobene pahuljice, brašno, prašak za pecivo, cimet i sol. U drugoj umutite kokosovo ulje, jaje, vaniliju i med tako da dobijete glatku smjesu.

Potom u tu smjesu dodajte pomiješane suhe sastojke, dobro promiješajte. Dodajte i bademe. Tijesto stavite u hladnjak na najmanje 30 minuta (ako će se dulje hladiti, pokrijte ga plastičnom folijom).

Ideje kako iskoristiti stari kruh: Osvježite ga u pećnici ili od njega napravite nova fina jela
Ideje kako iskoristiti stari kruh: Osvježite ga u pećnici ili od njega napravite nova fina jela

Zagrijte pećnicu na 160 stupnjeva i obložite protvan za pečenje masnim papirom. Od tijesta napravite 15 kuglica podjednake veličine i poslažite ih po protvanu tako da ostane nešto mjesta između njih jer će se raširiti. 

Pecite ih do 15 minuta, dok ne porumene po rubovima. Kada su gotovi, izvadite ih i ostavite da se skroz ohlade na protvanu.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'
VELIKI INTERVJU

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'

Naš najbolji neurokirurg, prof.dr. Josip Paladino iza sebe ima 46 godina rada u struci, i nema namjeru stati. Iako stručnjak za mozak, njega kroz život vodi srce, kaže nam
Talijanka Chiara Mangiatutto stigla u Karlovac pojesti pizzu od metra - mazala ju Nutellom!
POKUŠALA OBORITI REKORD

Talijanka Chiara Mangiatutto stigla u Karlovac pojesti pizzu od metra - mazala ju Nutellom!

Chiara je pokušala pojesti poznatu pizzu od metra kao 101. natjecatelj. Food influencerica stigla je sa Sicilije, a karlovačka pizza koju je mazala čokoladnim namazom sad nosi ime po njoj