Obavijesti

Lifestyle

Komentari 7

Voljela je čitati, a privlačili su je intelektualci poput Einsteina

Monroe je imala iznenađujuće veliku privatnu biblioteku sa čak 437 naslova i to sva u originalu, a ponekad i u prvim izdanjima. Većina tih knjiga bila je ispisana njezinim bilješkama

VIDEO

Njezin život postao je gotovo mitski, a o tragičnom i nevjerojatnom životu glumice zanimaju se i današnje generacije. Platinasto plava kosa, zavodljive obrve, poznata bijela haljina koja leprša iznad bedara, zavodljiv glas, poznati ljubavnici i tragična smrt samo su neki od poznatih segmenata njezinog života po kojima je prepoznatljiva.

Marilyn Monroe njegovala je svoju kožu posebnim sapunom
Marilyn Monroe njegovala je svoju kožu posebnim sapunom

Jedna stvar kojima mnogima ne pada na pamet kada pomisle na ikonu seksepila je slika na kojoj drži knjigu u ruci i 'upija' štivo maštajući o potrazi za intelektualnim partnerom. Upravo je to bila druga strana slavne Marilyn Monroe. Bila je načitana, obožavala je književnost i cijenila je inteligenciju kao osobinu koja ju je najviše privlačila kod suprotnog spola.

Monroe je imala iznenađujuće veliku privatnu biblioteku sa čak 437 naslova i to sva u originalu, a ponekad i u prvim izdanjima. Većina tih knjiga bila je ispisana njezinim bilješkama. Čitala je gdje god je stigla. Kad ju je jedan redatelj jednom pronašao na setu kako čita Rilkeova Pisma mladom pjesniku, upitao ju je zašto je odabrala baš taj naslov. 

- U noći kad više nemam što drugo raditi, idem u knjižaru Pickwick na Hollywood Boulevardu i nasumično otvaram knjige. Kada dođem do stranice ili odlomka koji mi se sviđa, odlučujem se na kupnju - odgovorila mu je. 

Djela u njezinoj knjižnici bila su raznolika. Bilo je tu svega - od klasične književnosti, umjetnosti, drame, biografije, poezije, politike, povijesti, teologije, filozofije i psihologije. Njezina žeđ za znanjem bila je neizdrživa. 

Bila je obožavateljica mnogih poznatih književnika poput Twaina, Tolstoja, Fitzgeralda, Lewis Carrolla pa sve do Jamesa Joycea i Hemingwaya. Mjesto na njezinoj polici našlo se i za francuskog književnika kasnog modernizma Alberta Camusa. 

Pored klasika, beletristike i filozofije njezina zbirka činila je knjige o vrtlarstvu, nekoliko verzija Biblije i primjerke dječje književnosti. 

Njezina ljubav prema znanju nije se zaustavila samo na stranicama književnih djela. Intelektualci su je posebno privlačili. Njezin treći suprug Arthur Miller bio je poznati romanopisac. Njihova rastava posebno joj je teško pala kada je pronašla zapise njegova dnevnika u kojem navodi da se srami Monroe. Utjehu joj je pružilo pisanje poezije. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Sαɳԃɾα.ҽɱɱҽ (@sandra.emme07)

Marilyn je priznala da je sapioseksualac (netko koga privlači inteligencija), a posebno mjesto u njenim intelektualnim fantazijama imao je je ni više ni manje nego znanstvenik Albert Einstein. U svojim memoarima glumica Shelley Winters, Monroeina cimerica, ispričala je epizodu koja to i dokazuje. 

Cimerice su izazvale jedna drugu da naprave popis muškaraca s kojima bi željele spavati, radi zabave.

- Nitko na njezinom popisu nije bio mlađi od 50, a među njima je bio i Albert Einstein. Nakon što je umrla, primijetila sam da na njezinom bijelom klaviru stoji njegova fotografija u srebrenom okviru - prisjetila se Shelley. 

Kada je Marilyn pročitala popis muškaraca, Shelley joj je odgovorila da nema šanse da ikada spava s Einsteinom jer je on najpoznatiji znanstvenik stoljeća te je osim toga starac. 

- To nema nikakve veze, uostalom, čula sam da je jako zdrav - odgovorila joj je Marilyn. 

Danas nema nikakvih dokaza da su se Marilyn i Einstein ikada upoznali, piše The Vintage News. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'