Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Vrste luka: Za pripremu kojih jela su najbolje - žuti, ljubičasti, srebrenac, slatki luk, kozjak...

Vrste luka: Za pripremu kojih jela su najbolje - žuti, ljubičasti, srebrenac, slatki luk, kozjak...

Nije svejedno stavljate li u jelo žuti ili ljubičasti luk, srebrenac ili kozjak, jer o tome ovisi kako će vam obrok ispasti. Donosimo savjete za što je koja vrsta najbolja i kako se reže

VIDEO

Žuti luk

Ovo je vrsta koju ljudi najčešće koriste kod kuhanja.

Radi se o vrsti koja ima najjači okus od svih ostalih i za većinu jela je najbolji izbor, posebno ako želite karamelizirati neko jelo (pun je prirodnog šećera). Bogat je dijetnim vlaknima.

Reže se na sitne kockice.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:37

Ljubičasti luk

Ova vrsta ima najbolji okus ako se ne kuha i zato je idealna za hamburgere, sendviče itd.

Također, odličan je u salatama i za roštiljanje. Ljubičasti luk sadrži manje šećera od žutog i prepun je antioksidanta koji smanjuju rizik od nastanka raka. 

Reže se na kolutove i svaki kolut se razdvoji prstima.

Srebrenac

Ova vrsta luka savršen je izbor ako želite da vam jela imaju više teksture.

Najhrskaviji je od svih i odličan je za staviti na pizzu, kao i za meksička jela. Inače, srebrenac ima protuupalna svojstva i dobro ga je često jesti. 

Reže se na trakice.

Super recepti za top tjestenine, lagane salate i rižota na dar
Super recepti za top tjestenine, lagane salate i rižota na dar

Slatki luk

Ova vrsta jako nalikuje žutim luku, a razlika je u tome što je ljuska nešto više narančasta nego žuta. Ima blag okus i dobar je želite li ga jesti sirovog.

Odličan je izbor za pripremu šalše (umaka od svježih rajčica) jer je prepun vode. Dobro paše i u hamburgerima.

Reže se na trakice.

Luk kozjak

Ova vrsta ima male, duguljaste glavice na kojima je zlatno-ružičasta ljuska. Slatka je i blagog okusa pa je odlična kao dodatak salatama i umacima za salate.

Teksturom nalikuje češnjaku. Bogat je antioksidantima.

Reže se na trakice.

Recepti za hranjive smoothieje - odličan obrok kad je jako vruće
Recepti za hranjive smoothieje - odličan obrok kad je jako vruće

Mladi luk

Najbolje ga je jesti sirovog, ali može se koristiti i za kuhanje. U tom slučaju, koristi se cijeli, zajedno sa zelenim dijelom.

Popularan je u kineskoj i japanskoj kuhinji. Bogat je vitaminima K i C.

Reže se na kolutiće, prenosi portal cooktopcove.com.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Naručile su prekrasne haljine, a ovo su 'grozote' koje su dobile
ONLINE KUPNJA

Naručile su prekrasne haljine, a ovo su 'grozote' koje su dobile

Bez obzira na rizik da nećemo dobiti ono što vidimo na slici, mnogi često odjeću naručuju preko interneta. Ovo su neki modni gafovi koji pokazuju razliku između naručenog i onog što dobijemo

Pogledajte kako izgleda novi stan Joška Gvardiola u Zagrebu
PRŠTI LUKSUZOM

Pogledajte kako izgleda novi stan Joška Gvardiola u Zagrebu

Joško je divna osoba, vrlo je jednostavan i ustvari nema velikih prohtjeva. Njegova jedina konkretna želja je bila da uključimo njegovu omiljenu tirkiznu boju, rekla je dizajnerica Ivona Kalapač
Ljubomorni: 4 znaka Zodijaka koji ne podnose tuđi uspjeh
OSJEĆAJU SE UGROŽENO

Ljubomorni: 4 znaka Zodijaka koji ne podnose tuđi uspjeh

Neki od horoskopskih znakova imaju tendenciju osjećati se ugroženo tuđim uspjehom, što može utjecati na njihovu situaciju na poslu, ali i u privatnom okruženju