Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Wellness u kupaonici: Domaće kupke liječe bolove i opuštaju

Wellness u kupaonici: Domaće kupke liječe bolove i opuštaju
1

Za opuštanje najbolja su ulja od lavande, ružina drveta, sandalovine i kamilice. Baterije puni limun i ekualiptusovo ulje, a za njegu kožu najbolje je bademovo ulje

VIDEO

Mirisnu, pjenušavu, ali i ljekovitu aromaterapijsku kupku možete za samo deset minuta pripremiti i kod kuće. Sve što vam je potrebno su eterično ulje, destilirana voda, kastiljski sapun od maslinova ulja, tekući glicerin te morska ili sol epsom. Sastojke obvezno miješajte metalnom žlicom u keramičkoj ili inoks posudi jer bi drvena žlica i plastična posuda upili eterično ulje. 

Postoji čitava paleta eteričnih ulja koja se koriste u različite svrhe te ih treba odabrati ovisno o tome želite li pripremiti relaksirajuću ili revitalizirajuću kupku ili kupku koja će ublažiti bolove. Imajte na umu da su eterična ulja vrlo moćna te ih je stoga dovoljno dodati samo nekoliko kapi. Pripremate li opuštajuću kupku, odaberite eterična ulja koja djeluju smirujuće i oslobađaju od stresa, poput ulja lavande, ružina drveta, sandalovine ili kamilice. Trudnice trebaju izbjegavati mažuranovo ulje. 

Ako se želite osvježiti te napuniti baterije, odaberite eterična ulja zelene metvice, paprene metvice te ulje limuna ili eukaliptusovo ulje koje ujedno pomaže tijelu i u borbi protiv simptoma prehlade. Za svilenkasto meku kožu pripravite kupku s dodatkom bademova ili kokosova ulja. 

Bademovo ulje je gotovo bez mirisa te se može kombinirati s ostalim eteričnim uljima, a kupka s kokosovim uljem mirisom će dočarati ugođaj egzotičnog vrta. Za bolji učinak kupke kombinirajte nekoliko eteričnih ulja.

Pomiješajte deset kapi umirujućeg eteričnog ulja lavande, ruže ili jasmina s dvije šalice morske soli ili soli epsom koja pospješuje izbacivanje toksina. Dodajte malo hidratantnog ulja - bademova, kokosova ili maslinova.

Izmiješajte u zdjeli pola šalice mlijeka u prahu, pola šalice meda i dvije žličice baznog ulja jojobe. Ulijte mješavinu u toplu kupku i opustite se u vodi 20 minuta kako bi svi sastojci mogli dubinski djelovati na kožu.

Trik - kupka za užurbane 

Ako nemate vremena pripremiti sol za kupanje, poslužit će mali trik. U vrućoj vodi rastopite 1-2 šalice soli epsom te je uspite u kadu. Pomiješajte žlicu biljnog ulja s deset kapi omiljenog eteričnog ulja te promiješajte vodu. Ugodno se smjestite u kadu te se opustite.

Razmazi se ti to zaslužuješ

Soli za kupanje u kombinaciji s eteričnim uljima imaju višestruko blagotvorno djelovanje - oslobađaju od stresa i tjeskobe, ublažavaju bol u mišićima i zglobovima te pomažu u liječenju kroničnih stanja kože, poput seboreje i psorijaze. Posebno blagotvorno djelovanje ima sol Mrtvog mora koja je iznimno bogata mineralima te pomaže u liječenju ekcema, pospješuje cirkulaciju te smiruje upale. Kako bi koža mogla iskoristiti blagotvorno djelovanje minerala iz kupke, voda ne smije biti pretopla kako ne bi zatvorila pore i onemogućila apsorpciju minerala. 

Želite li ekstra pjenušavu kupku, u dozu soli za kupanje dodajte četvrtinu šalice smjese sode bikarbone i limunske kiseline u omjeru 2:1. Da bi sol za kupanje ostala suha, dodajte joj malo sitne kuhinjske soli koja će upiti višak vlage i ulja. Domaću kupku možete i obojiti prehrambenim bojama. Kako bi čarolija bila potpuna, pripremite opuštajuću glazbu i mirisne svijeće te ih postavite tako da se titrajući plamen reflektira u vodi i u zrcalu. Razmazite sebe raskošnim, mirisnim kupkama koje osvježavaju i smiruju. 

Eksperimentirajte - miješajte soli, smućkajte više omiljenih eteričnih ulja, kreirajte vlastite mirise i, što je najvažnije, dobro se zabavite. 

Za opuštanje i raspoloženje

Pomiješajte sedam kapi eteričnog ulja bergamota, sedam kapi ulja slatke naranče i kap eteričnog ulja geranija te ćete dobiti kupku koja popravlja raspoloženje. Savršeno opuštanje omogućit će kupka od osam kapi eteričnog ulja sandala, četiri kapi ulja lavande i tri kapi eteričnog ulja cedra.

Senzacija s mirisom

Pomiješajte četiri šalice destilirane vode, 100 g naribanoga kastiljskog sapuna ili šalicu šampona bez mirisa, 85 g tekućega glicerina i pet kapi mirisnog eteričnog ulja jorgovana. Umjesto ulja jorgovana, možete kupku oplemeniti i s tri kapi mirisnoga, smirujućeg eteričnog ulja lavande.

Pjenušava kupka od vanilije i meda 

Pomiješajte šalicu slatkog bademova ulja ili svijetloga maslinova, odnosno sezamova ulja s pola šalice meda i pola šalice tekućeg sapuna te žlicom ekstrakta vanilije. Osim što će vam zasladiti raspoloženje, med iz kupke kožu će učiniti mekom i svilenkasto glatkom.

Baršunasta kupka od jabuke

Pomiješajte pet kapi mirisa zelene jabuke, četiri šalice destilirane vode, 100 g naribanoga kastiljskog sapuna od maslinova ulja ili šalicu šampona bez mirisa, 40 g tekućega glicerina koji vlaži kožu te pet kapi zelene prehrambene boje. Sve sastojke izmiješajte i ulijte u tekuću vodu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'
VELIKI INTERVJU

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'

Naš najbolji neurokirurg, prof.dr. Josip Paladino iza sebe ima 46 godina rada u struci, i nema namjeru stati. Iako stručnjak za mozak, njega kroz život vodi srce, kaže nam
Talijanka Chiara Mangiatutto stigla u Karlovac pojesti pizzu od metra - mazala ju Nutellom!
POKUŠALA OBORITI REKORD

Talijanka Chiara Mangiatutto stigla u Karlovac pojesti pizzu od metra - mazala ju Nutellom!

Chiara je pokušala pojesti poznatu pizzu od metra kao 101. natjecatelj. Food influencerica stigla je sa Sicilije, a karlovačka pizza koju je mazala čokoladnim namazom sad nosi ime po njoj