Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Imate problema s 'purećom kožom'? Ublažite je pilingom

Imate problema s 'purećom kožom'? Ublažite je pilingom

Keratosis pilaris, ponekad nazvana 'pureća koža', uobičajeno je stanje koje uzrokuje pojavu grubih izbočina. Ti prištići su mrtve stanice kože koje začepljuju folikule dlake

VIDEO

Keratosis pilaris obično se javlja na nadlakticama, bedrima, obrazima ili stražnjici. Nije zarazan te obično ne uzrokuje nelagodu ili svrbež, već je više estetski problem. Naime, upravo radi raznih slojeva tekstila koje nosimo, to stanje može se pogoršati, pogotovo tijekom zime.

Koji su simptomi keratosis pilaris?

Najistaknutiji simptom je izgled, vidljive izbočine koje se pojavljuju na koži podsjećaju na naježenost. Izbočine se mogu pojaviti bilo gdje na koži gdje postoje folikuli dlake i stoga se nikad neće pojaviti na tabanima ili dlanovima. Keratosis pilaris je česta pojava na nadlakticama i bedrima, a može se proširiti na podlaktice i potkoljenice.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Kozmetičarka Zdenka Mihelj o dnevnim i noćnim kremama 01:54

Pureća koža je uobičajena kod žena, djece ili tinejdžera, kao i kod onih sa suhom kožom, ekcenima, ihtiozom, peludnom groznicom, kao i kod pretilih ljudi. Svatko može biti podložan ovom stanju kože, ali najčešće je prisutan kod djece i tinejdžera. Keratosis pilaris često počinje u kasnom djetinjstvu ili adolescenciji.

'Sočan' izgled: Nose se smeđe nijanse ruževa - svijetle i tamne
'Sočan' izgled: Nose se smeđe nijanse ruževa - svijetle i tamne

Obično nestane u srednjim 20-ima, a većina slučajeva potpuno nestane do 30. godine.

Dva uobičajena sastojka unutar hidratantnih tretmana za ovo stanje su urea i mliječna kiselina. Ovi sastojci pomažu opustiti i ukloniti mrtve stanice kože te omekšati suhu kožu. Druge metode liječenja koje dermatolog može predložiti uključuju: mikrodermoabraziju, kemijski pilinzi i kreme s retinolom.

Keratosis pilaris se ne može spriječiti, ali pridržavanje nježne rutine njege kože može pomoći u sprječavanju pogoršanja i umanjiti njihov izgled. Na primjer, korištenje bezuljne kreme ili masti za vlaženje kože može spriječiti začepljenje pora.

Iako se stanje ne može izliječiti, tretmani za samostalnu njegu mogu pomoći smanjiti neravnine, svrbež i iritaciju. Tu su tople kupke, koje mogu pomoći u otčepljenju i opuštanju pora. Ipak, važno je ograničiti svoje vrijeme u kadi jer duže vrijeme pranja može ukloniti prirodna ulja iz tijela.

Obrve češljajte prema gore, uz ove savjete izgledaju savršeno
Obrve češljajte prema gore, uz ove savjete izgledaju savršeno

Također, svakodnevni piling može poboljšati izgled kože. Dermatolozi preporučuju nježno uklanjanje mrtve kože spužvicom za kupanje.

Nadalje, losioni s mliječnim kiselinama, mogu hidratizirati suhu kožu i potaknuti obnovu stanica. Izbjegavajte usku odjeću jer ona može uzrokovati trenje koje može iritirati kožu. Koristite ovlaživače zraka. Oni dodaju vlagu zraku u prostoriji, što može održati vlagu kože i spriječiti pojavu svrbeža, piše Healthline.

Recept za piling

Sastojci:

  • pola šalice ulja (slatkog badema, grožđa, arganovog ili nekog drugog ulja za masažu)
  • 1 šalica morske ili himalajske soli (oni koji imaju osjetljiviju kožu mogu umjesto soli koristiti šećer)
  • 5 – 15 kapi kvalitetnog eteričnog ulja (lavandino, limunska trava ili ružmarin).

Priprema: Kad pomiješate sve sastojke, smjesu nanesite na kožu i masirajte kružnim pokretima oko 15 minuta. Zatim sve dobro isperite toplom vodom, a kožu posušite ručnikom i namažite aloe verom. Možete probati i klasični piling od morske soli i ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Uzmite jednaku količinu soli i ulja, masirajte kožu smjesom i zatim dobro isperite. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Veliki tjedni horoskop: Rak bi trebao paziti što potpisuje, a Ovna očekuje puno strasti
OD 28.4. DO 4. 5. 2024.

Veliki tjedni horoskop: Rak bi trebao paziti što potpisuje, a Ovna očekuje puno strasti

Osamljene Djevice će biti nagrađene pojavom srodne duše koja će samozatajno osvojiti njihova srca. Strijelac će se suočiti s neplaniranim obavezama i povećanom odgovornošću
Dnevni horoskop za nedjelju 28. travnja: Vagu čekaju povjerljivi razgovori, a Lava trzavice u vezi
KAKAV VAS DAN OČEKUJE?

Dnevni horoskop za nedjelju 28. travnja: Vagu čekaju povjerljivi razgovori, a Lava trzavice u vezi

Pročitajte dnevni horoskop za nedjelju 28. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje