Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Kvržice i prištići na koži mogu biti raznih vrsta - otkrijte koju imate i kako ih ukloniti

Kvržice i prištići na koži mogu biti raznih vrsta - otkrijte koju imate i kako ih ukloniti

Kako izgledaju vaše kvržice: Jesu li boje kože? Ili su upaljene i nalik na osip? Pregledajte svoju kožu – postoji prilično dobra šansa da se poistovjetite s jednim od ovih stanja u nastavku

VIDEO

Ima puno toga o čemu se može pisati kada je u pitanju neujednačena tekstura kože: to je vrlo česti problem, jer zapravo nije u pitanju jedan problem, već niz potencijalnih problema – od grubih mrlja i promjene boje kože do ljuštenja i pojave kvržica. A danas ćemo zaroniti u posljednju točku - kvržice, njihov uzrok i moguća rješenja.

POGLEDAJTE VIDEO: Mjesto prištića otkriva dublji problem

Pokretanje videa...

00:57

Vidite, kvržice na koži mogu se pojaviti iz mnogo razloga, a identificiranje vrsta kvržica koje imate je vrlo važan korak - tretirajte skup kvržica na pogrešan način i možda ćete se suočiti s još više njih nego što ih je bilo.

Prije nego što nanesete bilo koji piling, treba identificirati vrstu kvržice koja se pojavila. 

Lijepe ruke i na hladnoći: Par trikova za glatku i sjajnu kožu
Lijepe ruke i na hladnoći: Par trikova za glatku i sjajnu kožu

Što uzrokuje kvržice na koži?

Kako izgledaju vaše kvržice: Jesu li boje kože? Ili su upaljene i nalik na osip? Pregledajte svoju kožu – postoji prilično dobra šansa da se poistovjetite s jednim od ovih stanja u nastavku:

1. Subkliničke akne

U suštini, subkliničke akne su otmjenija riječ za zagušenu kožu - to su kvržice boje kože kojima se nikad ne napravi vrh.

- Bezbolne su i obično ne dovode do ožiljaka ili promjene boje kože iako mogu napredovati u prištiće ili pustule ako se ne liječe, a mogu se i upaliti - kaže osnivač Eternal Dermatologyja dermatolog Ife Rodneys o tom stanju.

Ova vrsta akni može se pojaviti bilo gdje gdje imate pore, ali Rodney kaže da se obično pojavljuju na čelu, bradi i nosu (gdje se nakuplja najviše masti), kao i na prsima, leđima ili ramenima.

2. Milija

Ako na površini kože imate tvrdoglave, sitne bijele ili žute kvržice, možda imate posla s milijama. Ove bijele mrlje nikada se ne upale, ne crvene ili natiču jer zapravo nemate posla s nekom vrstom akni – milije su ciste ispunjene keratinom koje su zarobljene ispod površine kože. To je prilično uobičajeno stanje, obično se nalazi na licu iznad jagodica i ispod očiju.

3. Rozacea

Rozacea je upalno stanje kože koje može rezultirati malim izbočinama na licu (kao i oteklinama, ukupnim promjenama teksture i intenzivnim crvenilom za neke tonove kože). Obično ostaje na sredini lica - pa ako su vaše kvržice koncentrirane na obrazima, nosu i čelu, možda imate posla s rozacejom.

4. Kontaktni dermatitis

Kontaktni dermatitis je u biti alergijska reakcija zbog interakcije sa sastojcima koji izazivaju - bilo topikalnim (poput eteričnih ulja, mirisa i sličnog) ili fizičkim trljanjem grubim tkanina (maske). Specifični okidači su različiti za svakoga, ali obično rezultira upaljenim, kvrgavim osipom. To je privremeno i može se dogoditi bilo gdje na tijelu.

5. Keratoza pilaris

Ako imate kvrgavu kožu na stražnjoj strani ruku, prednjim dijelovima bedara, a možda i na stražnjici, vjerojatno imate posla s keratosis pilaris (KP). To je vrlo uobičajeno stanje koje pogađa 50 do 80 posto svih adolescenata i otprilike 40 posto odraslih jer je u pitanju začepljene folikule dlake.

- Keratosis pilaris je nakupljanje keratina i mrtvih stanica kože unutar folikula dlake, što uzrokuje njihovo izbočenje, dajući im kvrgavu teksturu, a često uzrokuje iritaciju i upalu - kaže liječnica i osnivačica Osmia Organics doktorica Sarah Villafranco.

12 najboljih namirnica koje potiču proizvodnju kolagena
12 najboljih namirnica koje potiču proizvodnju kolagena

Kako ih se riješiti?

Kao što vjerojatno možete zaključiti, 'kvržice na koži" imaju niz potencijalnih uzroka i ne mogu se sve tretirati na isti način. Na primjer, ne biste liječili akne ili KP na isti način na koji biste se brinuli za pojavu rozaceje. Prvi korak je identificirati s kojom vrstom kvržica imate posla, a zatim možete nastaviti s procesom uklanjanja.

Za subkliničke akne

Piling: 

Dobar izbor su preparati za piling koji sadrže salicilnu kiselinu, jer je sastojak topiv u ulju i može prodrijeti duboko u folikule dlake. 

- Ljušti površinu kože i prodire u pore kako bi uklonio masnoću. To pomaže u sprječavanju začepljenja pora i može pomoći u uklanjanju začepljenja koja su već nastala - kaže certificirana dermatologinja Hadley King. Slobodno koristite sredstvo za čišćenje, masku ​​ili tretman s BHA-om - samo pazite da ne pretjerate s pilingom.

Koristite retinol: 

- Topijski retinoidi smanjuju količinu prištića, što znači da pomažu u sprječavanju i liječenju začepljenih pora. To je zato što smanjuju sklonost stanica i keratinskih ostataka da se skupljaju i stvaraju kvržice - objašnjava King.

Njega tijela zimi: Iako se koža krije ispod slojeva odjeće, ne znači da je smijemo zanemariti
Njega tijela zimi: Iako se koža krije ispod slojeva odjeće, ne znači da je smijemo zanemariti

Držite se nekomedogenih proizvoda:

Kako biste izbjegli subkliničke akne (koje su u biti začepljene pore), htjet ćete izbjegavati sastojke koji začepljuju pore. Iako, ne postoji određena definicija za ovaj pojam, jer svačija koža različito reagira na određene formule. Ali ako primijetite zagušenu kožu svaki put kada koristite određeni sastojak  poput kokosova maslaca i pčelinjeg voska, možda biste trebali smanjiti upotrebu tih preparata. 

Za miliju

Piling:

Opet, piling može pomoći u održavanju čistih pora. Možete koristiti salicilnu kiselinu da prodre duboko u pore, ili se možete držati nježne Alfa hidroksi kiseline (poput mliječne kiseline) kako biste uklonili višak mrtve kože. AHA su također obično više hidratantne i najbolje za suhu kožu, koja je sklonija razvoju milije.

Savjeti za obnovu suhe kože: Pijte više tekućine i koristite guste hidratizirajuće kreme
Savjeti za obnovu suhe kože: Pijte više tekućine i koristite guste hidratizirajuće kreme

Izvucite ih:

Budimo jasni: ne pokušavajte sami izvući miliju kod kuće. 

- Nije ih lako ukloniti i možete lako oštetiti kožu - kaže Elena Villanueva, osnivačica tvrtke Modern Holistic Health. Ako ih želite ukloniti, posjetite dermatologa koji može stručno izvaditi ciste.

Ostavite ih na miru:

Ako vam ne smetaju, najbolje je ostaviti milija na miru. 

- Istina je da ih ne trebate liječiti osim ako nisu razlog za zabrinutost -kaže dermatologinja Keira Barro liječenju milija te dodaje da se 'obično  s vremenom same povuku'. 

Za rozaceju ili kontaktni dermatitis

Koristite lagane preparate:

Kako biste smirili upalu i uklonili oštećenu kožu, ne koristite jake pilinge i potražite umirujuće sastojke koji umiruju kožu. Aloe vera, ceramidi i koloidna zob posebno su blagotvorni za ljutu, nadraženu kožu.

Provjerite svoje proizvode:

Iako se kvržice javljaju iz raznih razloga, preparati za kožu mogu igrati veliku ulogu. Pregledajte popis sastojaka na preparatima kako biste se uvjerili da ne nanosite na kožu sastojke koji potenciraju upale.

Ovih 7 prirodnih rješenja mogu pomoći u borbi protiv prištića
Ovih 7 prirodnih rješenja mogu pomoći u borbi protiv prištića

Azelainska kiselina:

Azelainska kiselina se razlikuje od vaših standardnih AHA ili BHA kiselina - to je dikarboksilna kiselina i zapravo je vrlo korisna ljudima koji imaju ponavljajuće napade rozaceje. Prema certificiranoj dermatologinji Jessie Cheung, MD, kod rozaceje, 'neutrofili oslobađaju proteaze koje razgrađuju kolagen i elastin, pridonoseći oticanju i crvenilu'. Međutim, azelaična kiselina može inhibirati funkciju ovih neutrofila, smanjujući tako upalne simptome.

Za keratozu pilaris

Piling:

- Redovni piling je glavni oslonac za liječenje ovog kroničnog stanja kože - kaže dermatologinja Lisa Airan. Možete odabrati sredstvo za pranje tijela koje sadrži kemijske pilinge (poput salicilne kiseline ili glikolne kiseline) ili se odlučiti za piling tijela za ručno uklanjanje mrtvih stanica kože.

Hidratizirajte:

Airan kaže da suhoća kože može samo pogoršati KP (zato se mnogima stanje pogoršava zimi). Međutim, vlaženje kože jednako je važno kao i odčepljivanje samih pora. Nakon svakog tuširanja nanesite visokokvalitetni losion za tijelo, najbolje dok je koža još vlažna kako biste zarobili svu tu dragocjenu vodu.

Izbjegavajte uske, iritantne tkanine:

Budući da KP ima tendenciju pojavljivanja na rukama i nogama (i stražnjici), mnogi stručnjaci vjeruju da odjeća ima utjecaj na začepljene pore. 

Ilustracije traperica

- Moja teorija je da se KP pojavljuje na mjestima na kojima se odjeća najviše trlja s kožom te tako potiče disfunkcionalnu proizvodnju keratina u folikulima dlake - kaže nam Villafranco. Nemamo puno podataka koji bi to podržali, ali logično je da bi trenje nadražilo te začepljene pore.

Za sve vrste kvržica:

Njega kože ne prestaje samo na topikalnim preparatima. Prehrana i stres mogu značajno utjecati na pojavu kvržica, bilo da imate posla s rozacejom, aknama ili čak KP-om.

Njegujte ih balzamima: Usne pucaju jer je koža na njima tanka i osjetljiva te se brže suši
Njegujte ih balzamima: Usne pucaju jer je koža na njima tanka i osjetljiva te se brže suši

- Počinjem sumnjati da je KP upala niskog stupnja u tijelu koja je pojavljuju se u folikulu dlake - kaže dermatolog Alan Dattner dodajući da povećanje unosa određenih hranjivih tvari i eliminacija određene hrane koja doprinosi upali može pomoći u ublažavanju simptoma KP.

Posjetite dermatologa. Ako ne znate s kakvom se kvržicom susrećete ili ako su bolne i ne prolaze, uvijek je dobro konzultirati se s dermatologom kako biste došli do korijena problema, piše MBG.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

'Grudi su mi toliko ogromne da me mnogi ljudi mrze zbog njih'
PROBLEMI S VELIČINOM

'Grudi su mi toliko ogromne da me mnogi ljudi mrze zbog njih'

Ukrajinka tvrdi da su joj njezine velike grudi broj 30 HH cijeli život stvarale probleme. U školi su ju maltretirali, ne može vježbati osnovne kardio vježbe, a umjesto da bude učiteljica radi putem interneta

Radio je u seks trgovini i vidio 'previše': Izvadila je čep iz stražnjice pred mojim očima...
ISPRIČAO NAJBIZARNIJA ISKUSTVA

Radio je u seks trgovini i vidio 'previše': Izvadila je čep iz stražnjice pred mojim očima...

Rad u trgovini seksualnih igračaka natjerao ga je da se susretne s vrlo 'ludim' situacijama i mušterijama, pa se tako susreo i s jednom vrlo riskantnom ponudom za brak
Ostala bez posla pa se bacila u kreativu: 'Šalice s figuricama radim noću kada uspavam kćer'
PODUZETNICA IZ ČEPINA

Ostala bez posla pa se bacila u kreativu: 'Šalice s figuricama radim noću kada uspavam kćer'

Poduzetnica i mama Malaika Tordi Molnar iz Čepina ostala je bez posla i okrenula se kreativnosti. Nije zažalila, njezine šalice su hit, a prodaje ih po cijeloj Europi