Obavijesti

Lifestyle

Komentari 4

Male tajne chefova za sočniju i ukusniju blagdansku puricu

Za savršenu puricu: Otkrivamo kako će ispasti sočna i slasna

Sve domaćice znaju da purica tijekom pečenja lako može presušiti i ispasti tvrda , s mesom koje kao da je piljevina drveta. Evo nekoliko savjeta da to ove godine izbjegnete

VIDEO

Kulinarski stručnjaci otkrili su neke svoje tajne uz koje purica baš uvijek bude odlična - za prste polizati. Koliko dugo se purica peče, to ovisi o tome koliko je teška. Na primjer, ako ima 2,5 kilograma, peče se oko dva i pol sata - znači, računajte sat po kilogramu. Također, temperatura ne smije biti visoka, idealna je 170 stupnjeva.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Recept za puricu 01:00

Trikovi profesionalaca za savršeno pripremljenu puricu:

Birajte svježu puricu, ne zamrznutu

Kristali leda koji nastaju tijekom zamrzavanja oštećuju mišićne stanice u purici, a tada se počne raspadati dok se peče. Također, iz takvog mesa izlazi više tekućine koja isparava pa je na kraju meso suho.

Ponekad je bolje peći dvije manje purice

Ako očekujete više gostiju i bojite se da jedna manja purica neće biti dostatna, umjesto da uzmete jednu veću, radije birajte dvije manje. Naime, manji primjerci peku se ravnomjernije od velikih. Osim toga, pečenje će brže biti gotovo.

 

Držite je u slanoj vodi

Na taj način će u meso ući voda i sol pa će biti sočnija i ukusnija, kako izvana tako i iznutra. 

Postupak je ovakav:

  • Rastopite 2 čaše (od 2 dcl) soli u 38 litara vode.
  • Uronite puricu u to.
  • Ostavite da tako odstoji 12 do 24 sata.
Baked turkey or chiken or Christmas or New Year Thanksgiving Day

Utrljajte maslac ispod kože

Omekšani maslac utrljajte dobro ispod kože. Tako će se lagano otapati dok se purica peče i osigurati dovoljno masnoće mesu. Umjesto običnog maslaca možete staviti neki sa začinskim biljem - želite li malo eksperimentirati s okusom.

Noge ne vežite ili vežite labavo

Ako su noge na purici čvrsto vezane, pečenje traje dugo - prsa se mogu previše ispeći dok batak i nadbatak još nisu gotovi. Zato, ako se odlučite zavezati ih, neka to ne bude čvrsto.

 

Pecite je naopačke - u početku

Prvih sat vremena pecite puricu okrenutu na prsa i to na rešetki iznad protvana u kojem ćete je kasnije nastaviti peći. Potom je stavite u protvan na leđa i vratite u pećnicu. Ovakav način pripreme omogućava mesu da ostane sočnije.

Pazite da se ne peče prebrzo

Profesionalci koriste posebno izrađen termometar koji se ubode u najdeblji dio bedra (ali, pazite da ne dirate kost) i pokazuje kolika je temperatura pečenja iznutra - idealno je oko 80 stupnjeva Celzijusovih.

Ne režite je odmah nakon pečenja

Visoka temperatura zadržava sokove u središtu purice zato je dobro ostaviti je 20 minuta prije rezanja - da se sokovi rasporede ravnomjerno u mesu, otkriva portal finecooking.com.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'
VELIKI INTERVJU

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'

Naš najbolji neurokirurg, prof.dr. Josip Paladino iza sebe ima 46 godina rada u struci, i nema namjeru stati. Iako stručnjak za mozak, njega kroz život vodi srce, kaže nam
Talijanka Chiara Mangiatutto stigla u Karlovac pojesti pizzu od metra - mazala ju Nutellom!
POKUŠALA OBORITI REKORD

Talijanka Chiara Mangiatutto stigla u Karlovac pojesti pizzu od metra - mazala ju Nutellom!

Chiara je pokušala pojesti poznatu pizzu od metra kao 101. natjecatelj. Food influencerica stigla je sa Sicilije, a karlovačka pizza koju je mazala čokoladnim namazom sad nosi ime po njoj