Obavijesti

Lifestyle

Komentari 20

Za zdravije spermije jedu se skuša, srdele, nemasno meso...

Za zdravije spermije jedu se skuša, srdele, nemasno meso...

Održavanjem zdrave kilaže, redovitim umjerenim vježbanjem, a uz pravilnu prehranu i čašu vina na dan, može se uvelike poraditi na plodnosti, uvjeravaju stručnjaci

VIDEO

Prehrana je jedan od najvažnijih vanjskih utjecaja na plodnost koji možemo kontrolirati, kaže nutricionistica doc. dr. Darija Vranešić Bender

Ističe kako je znanstveno dokazano da način prehrane žene prije i tijekom trudnoće utječe na plodnost te tijek i ishod trudnoće te da su se brojne studije bavile i utjecajem prehrane i načina života na plodnost muškaraca. 

- Do začeća dolazi uslijed precizno orkestriranog slijeda bioloških događaja. Zadubimo li se u kompleksnost svih procesa zaslužnih za ostvarenje začeća čini se zapanjujućim da do njega uopće i dolazi. Uzroci neplodnosti su razni, a  najčešće se radi o abnormalnim spermijima, bolestima jajovoda, hormonskim poremećajima, poodmakloj dobi ili je uzrok nepoznat. Uzrok može biti i izravno ili posredno vezan uz prehranu. Cijeli je niz nutritivnih čimbenika vezanih uz neplodnost žena i muškaraca, a uključuje udio tjelesne masti, poremećaje poput sindroma policističnih jajnika i celijakije te drugih bolesti i stanja koje utječu na iskorištenje i unos nutrijenata, iznimno tešku tjelesnu aktivnost te pretjeran unos kofeina i alkohola - tumači Vranešić Bender te dodaje da tijekom posljednjih desetljeća brojna istraživanja nastoje rasvijetliti vezu između prehrane i plodnosti.

Pretili muškarci ne samo da proizvode manje sperme, nego ona u većoj mjeri sadrži abnormalne spermije, ističe nutricionistica. Pretilost se povezuje s povećanim brojem mutacija DNK u spermijima što može umanjiti plodnost. Također, nedostatak tjelesne masti i prekomjerno gomilanje masti u području abdomena povezano je sa smanjenom sintezom testosterona i lošom kvalitetom sperme. Dobitak na tjelesnoj masi u pothranjenih i gubitak suvišnih kilograma u pretilih popravlja razinu testosterona i plodnost. 

Naša sugovornica kaže da izbalansirana prehrana pomaže održati idealnu težinu, drži hormone u ravnoteži i poboljšava zdravlje reproduktivnog sustava. Pri dnevnom odabiru namirnica trebali bismo često posezati za hranom bogatom antioksidansima, vitaminima A, C i E, selenom i cinkom te brojnim biljnim spojevima. Također, na jelovniku bi se često trebali naći i masna riba, sjemenke i orašasti plodovi, namirnice bogate omega-3 masnim kiselinama – govori doc. dr. Vranešić Bender naglašavajući i da antioksidansi imaju ključnu ulogu u plodnosti oba spola. Visok unos tih tvari može poboljšati broj, strukturu i pokretljivost spermija.

Nedostatak cinka, kaže, također je prepoznat kao uzrok muške neplodnosti. Manjak tog minerala uzrokuje smanjenu sintezu testosterona te smanjenje broja i pokretljivosti spermija. Stoga se hrana bogata cinkom, poput kamenica, orašastih plodova i mesa, popularno smatra muškim afrodizijacima.

Omega-3 masne kiseline sudjeluju u razvoju jajnih stanica i sintezi hormona u žena te stvaranju sperme. 

- Prema studiji objavljenoj u časopisu Journal of Clinical Nutrition visok unos omega-6 masnih kiselina i nizak unos omega-3 masnih kiselina može negativno utjecati na plodnost muškaraca.

U potrazi za izvorom omega-3 masnih kiselina dovoljno je zaroniti u morsko plavetnilo i izabrati svojeg favorita: srdele, tunu, inćune, skušu, bakalar, haringu – kaže ugledna nutricionistica uz preporuku da se riba jede od dva do tri puta na tjedan. 

I alkoholizam može biti uzrokom neplodnosti zbog izravnih toksičnih učinaka alkohola. Redovito prekomjerno pijenje alkohola može umanjiti plodnost za čak 50 posto. Međutim, umjereno ispijanje alkohola (1-2 pića dnevno za žene i 1-3 pića dnevno za muškarce) nema negativan učinak. Oni koji žele povećati šanse za začeće trebali bi izbjegavati i kofein u prekomjernim količinama jer on djeluje na plodnost obaju spolova. Ima ga u čaju, kavi, čokoladi i različitim gaziranim napicima. 

 

POPIS NAMIRNICA ZA IZBJEGAVANJE NEPLODNOSTI:

 

Kamenice

Samo nekoliko kamenica dnevno osigurat će vaše dnevne potrebe za cinkom. Naime, istraživanja pokazuju da ovaj mineral štiti od karcinoma prostate. Kao dodatan plus, cink poboljšava funkciju reproduktivnog sustava te povećava broj spermija. Dobar izvor cinka su i školjke, nemasna govedina ili svinjetina te mahunarke. 

Banane

banana

Banane će vam osigurati brz izvor energije, a uz to su bogate kalijem koji je nužan u regulaciji živčanog sustava, otkucaja srca i krvnog tlaka. Prehrana bogata kalijem i magnezijem (i njega ima u bananama) može smanjiti opasnost od srčanog udara. Ako niste ljubitelj banana, dobar izvor kalija su i narančin sok, mlijeko, rajčica te grah. 

Masna riba

mackerel fillets

Svi znamo da je masna riba (losos, sardine, tuna, skuša) najbolji izvor omega-3 masnih kiselina. Te višestruko nezasićene masti blagotvorno djeluju na srce, cirkulaciju, imunološki sustav, a među ostalim, smanjuju rizik od karcinoma prostate. Omega-3 masne kiseline možete pronaći i u sjemenkama lana, orasima, soji i repičinu ulju.

Brokula

Iako svo povrće zaslužuje mjesto u vašoj prehrani, povrće iz obitelji krstašica poput brokule je neizostavno jer štiti od bolesti srca i karcinoma. Brokula je prepuna vitamina C, beta-karotena, kalija i fitokemikalije pod imenom sulforafan, koja pruža snažnu zaštitu od karcinoma prostate i debelog crijeva. Ako ne volite brokulu, zamijenite je kupusom, cvjetačom ili prokulicama.

Soja

Soja obiluje izoflavonima, sastojcima koji čuvaju prostatu i štite je od karcinoma. Poželjni su svi sojini proizvodi, poput sojina mlijeka ili tofua.

Brazilski oraščići

Brazilski su oraščići bogati magnezijem i selenom, moćnim antioksidansima koji štite od bolesti srca i karcinoma te potiču zdravlje prostate. Selen, također, pomaže sniziti LDL (‘loš’) kolesterol. 

Integralne žitarice

Integralne žitarice osiguravaju dijetalna vlakna, vitamine i minerale - sve sastojke važne za zdravo srce, izgradnju mišića i održanje vitkog trbuha. Dijetalna vlakna koja osiguravaju ove namirnice regulirat će i neredovitu stolicu. Ako niste probali kvinoju, svakako to učinite, jer ona obiluje luteinom, sastojkom koji osigurava zdravlje prostate. 

Biljni stanoli

Biljni stanoli su prirodni sastojci voća i povrća koji su se pokazali da snizuju blago povišenu razinu kolesterola u krvi. Brojni prehrambeni proizvođači ih u sve većoj mjeri dodaju margarinu, jogurtima, sokovima itd. 

Bobičasto voće

Ljubičasta, plava i crvena boja koja krasi ovo voće odraz je bogatog sadržaja antioksidansa, osobito antocijana. Bobičasto voće u prehrani usporit će starenje i održati mozak vitalnim. 

Crveno-narančasto povrće

Crveno-narančasto povrće, poput paprika, mrkvi ili bundeva, obiluje vitaminom C i beta karotenom – nutrijentima koji pomažu očuvati kožu zdravom.

Pročitajte još i ovo: Zašto pull-out metoda ne funkcionira.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 20
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru