Obavijesti

Lifestyle

Komentari 94

Izašla iz pakla: Batine će djecu naučiti samo strahu i osveti

Izašla iz pakla: Batine će djecu naučiti samo strahu i osveti
1

Trećina roditelja smatra da je u redu udariti malo dijete po stražnjici kako bi naučilo što ne smije raditi, a 23 posto kaže da poneki šamar neće ugroziti razvoj djeteta

VIDEO

Roditeljstvo, osim zadovoljavanja osnovnih djetetovih potreba, poput hrane i fizičke sigurnosti, mora zadovoljiti i emocionalne potrebe. Osim topline, ljubavi i podrške, odgoj uključuje i različita roditeljska očekivanja, kao i nadzor nad dječjim postupcima. 

Unatoč širokoj rasprostranjenosti svijesti o štetnosti fizičkog kažnjavanja djece, poput Međunarodnog dana nenasilja koji se obilježava početkom listopada, često se roditelji nađu u situaciji da im ruka “poleti”. U sklopu projekta “Osnažimo pravo djeteta da bude sigurno”, udruga roditelja Korak po korak provela je istraživanje na gotovo 6000 sudionika.

Trećina roditelja smatra da je u redu udariti malo dijete po stražnjici kako bi naučilo što ne smije raditi, a 23 posto kaže da poneki šamar neće ugroziti razvoj djeteta. 

Zabrinjavajuće je da su na isto pitanje odgavarali i srednjoškolci. Njih još i više misli da je fizičko kažnjavanje u redu - za udaranje po stražnjici je gotovo 42 posto, a protiv šamaranja nema ništa njih čak 42,5 posto.  

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Različita istraživanja pokazuju da fizičko kažnjavanje za djecu nema nikakve pozitivne učinke. Upravo suprotno - djeca koju roditelji fizički kažnjavaju razvijaju lošu sliku o sebi, imaju nisko samopoštovanje, češće su agresivni, a ovakva odgojna metoda negativno utječe i na odnos roditelja i djeteta. 

- Roditelji batinama djetetu šalju poruku da ne vrijedi, da nije dovoljno dobro i da je nasilje prihvatljiv način za rješavanje problema. Pritom ga ne uče kako da popravi svoje ponašanje. Kroz nenasilne metode odgoja djeca uče kakve posljedice njihovo ponašanje ima, a roditelji čuvaju integritet i samopouzdanje djeteta te posljedično i razvijaju bolji odnos - objašnjavaju magistrice psihologije Sara Lulić i Anamaria Vuić, programska koordinatorica Hrabrog telefona.

U situacijama u kojima roditelji osjete da gubite kontrole te ne mogu ovladati vlastitim mislima, emocijama i ponašanjem važno je unaprijed promisliti o tehnikama kojima se mogu smiriti. Fizičko kažnjavanje djece, što mnogi ne znaju, već je dugo zakonom zabranjeno u Hrvatskoj. Kazna je najmanje 10.000 kuna ili 45 dana zatvora. 

- Kad udarimo dijete koje je učinilo nešto što roditelj ne odobrava, ne preuzimamo odgovornost koju imamo kao odrasle osobe koje bi trebale znati reagirati na prihvatljiviji način. Teško je očekivati od djeteta da se ponaša zrelo i odraslo kad se roditelj ne uspijeva kontrolirati. Svaki bi roditelj trebao promisliti o tehnikama pomoću kojih se može umiriti do stadija u kojem će adekvatno postupiti - objašnjava psihologinja Vuić. 

To mogu biti vježbe disanja, kratka i smirena rečenica kojom će djetetu dati do znanja da treba nekoliko minuta za sebe ili brojanje. Prije svega, važno je poraditi na prevenciji agresije i odvojiti svakodnevno vrijeme za sebe. Dijete treba često pohvaliti jer ga tako učimo poželjnom ponašanju.

Zašto ne batinama?

  • uče dijete da je u redu tući druge kad smo ljuti i nasiljem rješavati probleme
  • mogu ozbiljno ozlijediti djecu
  • uče djecu strahu i osveti
  • kod djece koja ne dobivaju dovoljno pažnje od roditelja dogodi se da izazivaju batine - i negativna pažnja je bolja nego nikakva, pa se namjerno loše ponašaju 
  • ne uče djecu razlikovati poželjno od nepoželjnog ponašanja jer samo kažnjavaju nepoželjno

Što umjesto fizičke kazne?

  • najsnažniji način kojim se uči djecu da se dobro ponašaju su nagrade i pohvala
  • davanje ili ukidanje privilegija ovisno o ponašanju (nikad im ne ukidajte osnovne potrebe kao što su vrijeme s roditeljima, sigurnost, ljubav ili povjerenje)
  • većoj djeci džeparac je dobra nagrada (ili ukidanje iste)
  • kažnjavanje može biti dio discipline, no nikako fizičko
  • ograničavanje kretanja (izlazak...)
  • roditeljsko razočaranje
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 94
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru