Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
17 komentara

Zabrinula ju duga mjesečnica pa saznala da umire od raka...

Dugotrajna mjesečnica i osjećaj iscrpljenosti su se ispostavili kao posljedice rijetkog agresivnog neuroendokrinog karcinoma. Danas majka dvoje djece, umjesto božićnih poklona, planira palijativnu skrb i pogreb

17 komentara

Clare Waites inače u ovo vrijeme smišlja božićne poklone za svoje dvoje djece, ali umjesto toga ona upravo odabire glazbu za svoj sprovod.

38-godišnjakinja iz Melbournea jedna je od tri osobe na svijetu koja je dijagnosticirana s agresivnim neuroendokrinim karcinomom (rijetka heterogena skupina tumora podrijetlom iz neuroendokrinog sustava crijeva) u četvrtom stadiju, za koji je saznala u siječnju ove godine.

Posted by There for Clare on Saturday, August 25, 2018

Počekom ove godine Clare se osjećala iscrpljeno, što je isprva pripisala svojoj dugotrajnoj mjesečnici koja je tada, u siječnju, trajala već treći tjedan. Otišla je kod doktora, koji je mislio da je u pitanju fibroza maternice te joj je rezervirao termin za operaciju kako bi ga uklonila.

No ono što su liječnici otkrili je nepovratno promijenilo Clarein život.

- Kad su započeli s tim rutinskim postupkom, otkrili smo da se zapravo radi o tumoru - rekao je njezin suprug Glenn.

- U početku, Clare je bila šokirana i prestrašena, a prvo o čemu smo razmišljali su, naravno, bila djeca. Kako će odrasti bez mame? Onda je započela borba i Clare je krenula na kemoterapiju - prisjeća se Glenn.

UBIJA SVAKIH ŠEST SEKUNDI Tri su znaka moždanog udara: Prepoznajte ga na vrijeme!

- Kemoterapija je bila uspješna i idućih šest mjeseci smo normalno nastavili živjeti. Onda je Clare otišla na rutinski rentgen i uslijedio je šok. Rak se proširio na jetru. Vijest o raku nas je potpuno uništila. Morali smo otvoriti vrata za koja smo se nadali da će dugo ostati zatvorena - prepričava Glenn za Daily Mail.

Doktori su obavijestili Clare i muža da joj ne mogu pomoći. A Clare, umjesto da traži poklone i razmišlja o ukrašavanju drvca i doma za Božić, pokušava riješiti sve zakonske prepreke kako bi osigurala da nasljedstva prođu bez problema te ugovara palijativnu skrb.

Posted by There for Clare on Saturday, August 25, 2018

- Do otkrivanja raka nismo imali oporuku ni ništa slično čime bi osigurali kakvu-takvu budućnost našoj djeci, pa smo to prvo napravili. Također, radimo na tome da Clare ostavi što više poruka, fotografija i snimki djeci. O pogrebu nikad nismo razgovarali, tako da se sad trebamo dogovoriti gdje i kako ćemo ga organizirati - rekao je.

Djeca Sophie i Angus još ne znaju koliko je ozbiljno stanje. Glenn objašnjava da su svjesni da je mama bolesna i da ima tešku bolest, ali ne znaju detalje.

- Razgovarali smo sa socijalnim radnicima i psihologom kako djeci objasniti što se događa i što slijedi. To je najteže od svega, ipak su nam djeca centar svijeta - objašnjava Glenn.

Ali, unatoč lošoj prognozi, za ovu majku ipak ima nade. Ranije ovog mjeseca Clare je krenula na ThincRare imunoterapiju u Centru za rak Peter Mac, koja bi joj mogla pružiti još nekoliko godina života. 

***UPDATE*** Clare remains in hospital while her team of specialists continue to manage her pain and associated issues....

Posted by There for Clare on Friday, October 12, 2018

- Znanstvenici pokušavaju razbiti Clarein DNK i saznati što sprečava uspjeh trenutne terapije imunoterapijom. Ako uspiju shvatiti što je problem, imamo dobru šansu za borbu protiv raka, ali ako ne otkriju uzrok, možemo se samo nadati. Sljedeća dva tjedna od presudne su važnosti za ishod - objasnio je Glenn.

ThincRare koristi dvije imunoterapije čiji se uspjeh pokazao u liječenju drugih vrsta karcinoma. Cilj je vidjeti hoće li ta dva lijeka imati uspjeha u liječenju osoba s rijetkim vrstama raka.

Thinkstock OZBILJAN POREMEĆAJ Teško vam je ujutro ustati iz kreveta? Možda imate disaniju

U ovom trenutku Clare je u bolnici kako bi stabilizirali njezino stanje, da može nastaviti sa pokusnim liječenjem.

- Iako je Clareino zdravlje još nestabilno, medicinski tim je nevjerojatan i svi se nadamo da će ova pokusna terapija imati pozitivni ishod za Clare - rekao je Glenn.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message