Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Zadnji dan kemoterapije Joey (13) prohodao 42 km maratona

Zadnji dan kemoterapije Joey (13) prohodao 42 km maratona
1

Kad se tek pridružio programu hodanja Joey je počeo s nekoliko krugova oko sobe u kojoj su boravile medicinske sestre, a za samo jedan krug trebalo mu je i do dvije minute

VIDEO

Trinaestogodišnjaku Joeyu iz Aleda u Teksasu prije dvije godine dijagnosticiran je rijedak tumor na mozgu koji je zahtijevao operaciju i kemoterapiju, pa je od lipnja 2019. sve do nedavno dječak bio u bolnici.

Zabrinuti za njegovo psihičko stanje, liječnici i ostalo osoblje Medicinskog centra Cook Children u Teksasu svakodnevno su ga hrabrili da barem na kratko ustane ili da malo prošeta ako može - no nakon nekog vremena Joey se i sam zainteresirao za program 'Miles in Motion' koji je bolnica promovirala ne bi li pacijente 'primorala' na što više kretanja i hodanja, da im psihofizičko stanje ostane na što boljem nivou. 

POGLEDAJTE U VIDEU:

Joey Walks a Marathon

Most people will go their entire lives without completing a marathon. Despite his diagnosis of a rare form of cancer, 13-year-old Joey Belles crossed the finish line last week, becoming the first Cook Children’s patient to walk 26.2 miles during treatment. More of Joey's story here: http://bit.ly/2PsG09M.

Objavljuje Cook Children's u Četvrtak, 27. veljače 2020.

- U timu za fizikalnu terapiju shvatili su da pacijenti obično nisu dovoljno aktivni sami od sebe i da trebaju poticaj - rekla je dr. Lydia Robey, jedna od liječnica koja je pomogla da se u bolnici pokrene program 'Miles in Motion'.

Korona se u zraku zadržava još satima, na površinama danima
Korona se u zraku zadržava još satima, na površinama danima

Kad se tek pridružio programu Joey je počeo s nekoliko krugova oko sobe u kojoj su boravile medicinske sestre, a za samo jedan krug trebalo mu je i do dvije minute - ovisno o tome kako se osjećao taj dan. Ipak, one dane kad je više hodao Joey se bolje i osjećao, pa je ubrzo počeo sam pomicati vlastite granice.

- Osjećao sam se odlično kad sam hodao - rekao je Joey za Runner's World, 'kao da sam se vratio u normalu i kao da ni ne prolazim kemoterapiju'. 

Nekoliko se krugova pretvorilo u pet, zatim u deset, pa 20, sve dok Joey nije uspio odjednom prehodati 32 kruga - a tad je odlučio da je dovoljno snažan za maraton (42.195 km).

- Spomenuo je da je negdje na 35 kilometara i znali smo da namjerava odraditi maraton, pa smo to odlučili proslaviti, kako i dolikuje jednom takvom pothvatu - rekao je fizikalni terapeut Haleigh Schreck, a Joey nije ni razmišljao o tome koliko je daleko otišao dok mu sestre nisu rekle.

Približavao se tako svom 42. kilometru točno pred kraj svoje četvrte i posljednje kemoterapije, a na zadnjem ga je krugu - odnosno na cilju - dočekalo bolničko osoblje s dekom, pićima, zdjelama s voćem i grickalicama - i s medaljom s njegovim imenom koju je njegova mama mama nosila oko vrata. 

Ne gomilajte dezinficijense, koronu možete 'oprati' s ruku
Ne gomilajte dezinficijense, koronu možete 'oprati' s ruku

- Toliko je ljudi navijalo za mene.  Bio je to najnevjerojatniji dan u mom životu, nikad to neću zaboraviti - rekao je Joey.

S odrađenom i posljednjim kemoterapijom Joey se vratio kući i trenutno se oporavlja. Svakodnevno hoda, a kad dovoljno ozdravi planira početi i trčati.

- Planiram odraditi maraton, ali pravi, možda za nekih godinu dana. Na nekom većem mjestu poput New Yorka ili Bostona. I mama bi išla. Ona je već otrčala maraton prije deset godina, pa ćemo sad probati skupa - zaključio je Joey.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

16:51
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru
'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno