Lifestyle

Komentari 5

Zagonetka je riješena: Zašto psi obožavaju 'loviti' svoj rep?

Zagonetka je riješena: Zašto psi obožavaju 'loviti' svoj rep?

Razloga zašto psi love, grizu i laju na vlastiti rep ima nekoliko. Koliko god nekim ljudima to izgledalo smiješno, iz pseće perspektive takvo ponašanje nije niti malo zabavno

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Zašto nas psi ližu? Stručnjaci dekodirali što nam time govore

S njima provodimo dane i noći, njegujemo ih kad su bolesni, mazimo i pazimo dok su bebe te ih smatramo članovima svojih obitelji, pa i najboljim prijateljima. No postoji puno toga o psećem ponašanju što i dalje ne shvaćamo.

Jeste li se ikad zapitali zašto toliko puno pasa uživa u igri 'lovljenja' vlastitog repa? 

Da li je to i njima smiješno pa se tako zabavljaju ili postoji drugačije objašnjenje? Razloga 'zašto psi love vlastite repove' ima nekoliko. Iz pseće perspektive neki od njih i nisu baš smiješni.

U većini slučajeva ipak, takva je igra normalno ponašanje za zaigranog psa. Tako troši višak energije i izražava želju za trčanjem i igrom. Psi koji love repove za zabavu uživaju u osjećaju slobode, sreće, razigranosti i "lova" na plijen. No ako to pas čini stalno, tada možda i stvar nije tako bezazlena.

Izvedite ga u šetnju

Blog.vetdepot.com navodi kako psi love vlastiti rep jer tako žele potrošiti višak energije. Žele se igrati, a jurnjava za repom instinktivno je ponašanje, navode stručnjaci. Vlasnicima savjetuju da, primijete li takvo ponašanje kod svog psa - istog izvedu u šetnju.

Također, čest razlog su problemi s analnim žlijezdama, kožnim dermatitisom i mnogim drugim zdravstvenim problemima.

Rjeđe, jurnjava za repom može bit opsesivno - kompulzivni poremećaj. Ponekad vlasnici nesvjesno pse nauče loviti svoj rep jer im je takvo ponašanje smiješno te ga svojim gestama potiču.

- Primijetite li da je vaš pas prilikom takvog ponašanja uznemiren, grize rep ili stražnjicu vuče po podu - znakovi su to da morate posjetiti veterinara - ističu stručnjaci.

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Nije baš za sve: Evo zašto psi nikada ne smiju jesti čokoladu

POGLEDAJTE VIDEO Robert Knjaz #ZAJEDNO24SATA:

Najčitaniji članci