Obavijesti

Lifestyle

Komentari 23

Zagorski ZOO Hunjak: Naš mali obiteljski raj s 200 životinja stvaramo već 25 godina

Zagorski ZOO Hunjak: Naš mali obiteljski raj s 200 životinja stvaramo već 25 godina
1

Josip i Nada Hunjak od 1995. brinu se o životinjama. Prve je donio njihov sin, a potom je životinjsko carstvo počelo rasti da bi se pretvorilo u obiteljski Zoo. Danas oni žive za mala stvorenja

VIDEO

Jednosmjernom cestom od Zlatar Bistrice prema Erveniku Zlatarskom u kojem je tek dvanaest kuća, stiže se do predivnog imanja obitelji Hunjak. Skriveno od pogleda, među tihim zagorskim bregima, tu se može odmoriti duša, ali i upoznati pravo malo životinjsko carstvo. Mjesto je to koje svako dijete mora posjetiti jer na jednom mjestu može vidjeti i domaće i divlje životinje koje ovdje žive u miru i suživotu. 

Dok nas dočekuju Nere, dvije vesele hrvatske ovčarke, Josip (67) i Nada (63) Hunjak uvode nas u svoj mali raj koji su stvarali godinama. Točnije od 1995. godine. Već na ulazu naziru se nastambe za životinje, kojih je na cijelom imanju više od trideset za oko 200 životinja koje tamo uživaju.

Josip i Nada većinu vremena provode tu, pa i cijelo vrijeme korona krize proveli su u ovom zelenilu i među životinjama.

- Živimo u Zagrebu u Trnovčici, ali doma odlazimo samo ponedjeljkom, a ostalo vrijeme smo tu i brinemo se o životinjama. Taj jedan dan dok nas nema, a životinje treba nahraniti, molimo susjede da to naprave - priča ovaj bračni par, rođeni Zagorci koji su se davnih dana upoznali na jednoj zabavi u Mariji Bistrici. Nahraniti i napojiti više od 200 životinja nije lak posao, no oni to rade s toliko ljubavi. Podijelili su obaveze pa Josip, inače umirovljeni soboslikar, ustaje u sedam, onda sluša vijesti na radiju, te kreće u obilazak - nahraniti i počistiti kaveze. Prvo nahrani nestašnog nanda, najegzotičniju životinju koju imaju, onda jelene, koze i labudove, a potom ih napoji s vodom i primi se košnje trave za jelene. 

Nada, pak, ima svoje zadatke. Ujutro nahrani piliće, prasce i guske, te ptičice, pa tek onda kuha i pije kavu. 

- Cijeli dan je posla. Dobra tri sata ujutro odu na to sve, a posla ima od jutra do večeri. Za to treba puno vremena i puno ljubavi - slažu se supružnici koji imaju troje djece i unučad. Svi jako rado dolaze u posjetu, iako znaju da će morati malo pomoći, primjerice kositi, ali i naposljetku uživati. 

Zoološki vrt obitelji Hunjak rastao je postepeno - prvo je najstariji sin Ivica (44) donio životinje, pa su izgradili za njih nastambe, a onda su pristigle i druge životinje. Ivica često potegne i do sajma u Austriji ili Mađarskoj ili sajmova mini životinja po Hrvatskoj kako bi malo carstvo obogatio za još jednu vrstu. Troškovi za hranu dosežu im do 1500 kuna koje dobrim dijelom pokriva sin, ali i dvoje supružnika od svojih skromnih penzija. 

- Rekli smo već sto puta, budemo se toga riješili, pa nikako i nikako - smiju se Josip i Nada kojima su životinje postale - sve. 
Dok ulazimo u prvi dio s nastambama za ptičice, graja ne prestaje, a vlasnici kažu kako je tu uvijek "pjesma". Najstarije su trenutno dvije guske - dvadeset godina stari gusak Geno i 14 godina stara guska Gara, koje slobodno, malo dalje, šetaju ograđenim dijelom vrta. No prvi stanovnici bili su - paunovi. 

- Radio sam u Podsusedu kod jednog čovjeka i od njega sam kupio prve paunove, dva mužjaka i dvije ženke i to su zapravo prve životinje koje smo dopeljali ovdje - prisjeća se Josip kako je sve počelo. Sad imaju plavog i bijelog pauna koji se ponosno šepure uokolo. Tu su šest srna i dva jelena, labudovi, guske i patke, kokoši i pedesetak papiga tigrica i nimfa. Pa mice, zečevi, japanske kokice, deset fazana, prepelice, golubovi, gavrani, kornjače... Uz srne i jelene su obične svinje, ali tu se "udomaćila" i vijetnamska svinja koja obožava spavati u njihovoj hranilici.

- Mnoge nam životinje ostave pred vratima. I koliko sam puta rekao da ih više neću uzeti, pa svejedno uzmemo. Zečeka Iskricu također smo sim dopeljali od unuke. Znamo i dijeliti životinje u dobre ruke, papige, zečeve - priča Josip. Kad ove dobrohotne vlasnike pitamo koje su im najdraže životinje, odgovaraju da su to Nere. 

- Čuvaju cijelo imanje i uvijek nas tako veselo dočekaju, kao i svakog gosta. Ne napadaju ni jednu životinju i slažu se sa svima, te se postavljaju kao njihovi zaštitari i brane ih od lisica, kuna, i jastreba - priča Nada. Iako, po njihovom tepanju, vidi se i da im je srcu prirasla i vijetnamska svinja koja je zapravo izrazito druželjubiva i jako se voli maziti. Jeleni i srne, iako plahi, također imaju povjerenja u njih i jedu im iz ruke, dok pažnju i maženje traže i fazani i zečevi. Životinje koje imaju na njih, kažu, djeluju terapeutski.

 Ljubav prema životinjana, o kojima brinu posljednjih 25 godina ne jenjava. Dapače, ona ih pokreće, jer financijski nemaju koristi od toga, samo troškove.

- Nije poanta u biznisu, nikad nismo ni naplaćivali ulaznice. Posjetitelji, školarci, turisti u prolazu, svi oni koji dođu nekako do nas, provedemo ih kroz zoološki, a ako ostave dobrovoljni prilog, to je više nego odlično. Nekad su nas posjećivali školski busevi s djecom - priča Josip koji goste vodi u obilazak koji nerijetko traje i do sat vremena. 

Za ovu raznorodnu družinu treba i puno prostora pa su Josip i Nada dokupljivali zemlju i sada im se imanje prostire na gotovo 15 hektara. U to sve su ukomponirali i staru kuću Josipova pokojnog strica koja se nalazi odmah na ulazu i s godinama ju uredili kao mali muzej s vrijednim starinama za koje je zadužena Nada, a koje su nekad bile karakteristične za jednu zagorsku hižu. U sredini samog ZOO-a je i malo jezerce koje se navodnjava iz mini potočića pa cijelom prostoru daje još bajkovitiju notu. 

Zato je ovo lijep prijedlog za izlet, na samo 50 minuta vožnje od Zagreba, ako želite razgledati starine, uživati u čistoj i mirnoj prirodi i divnim životinjama. Gostoljubivi domaćini u Erveniku Zlatarskom 86 rado će vam pokazati svoju malu, životom bogatu oazu mira.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 23
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'