Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Zagreb kao kajdanka: Turiste Nada vodi u glazbenu šetnju Gornjim gradom i Maksimirom

Zagreb kao kajdanka: Turiste Nada vodi u glazbenu šetnju Gornjim gradom i Maksimirom
13

Muzikologinja i knjižničarka Nada Bezić počasni je vodič i turisti od nje uče tko je naša prva dirigentica koja je radila kao šaptačica, gdje je živio Lisinski, ali i Milka Trnina, te da je prvo kazalište bilo u Blatnoj ulici

VIDEO

Prošetati zagrebačkim Gornjim gradom doživljaj je sam po sebi, čak i Zagrepčanima, bilo onim mladima ili nešto starijima, no kad vas u glazbenu šetnju povede muzikologinja Nada Bezić (59), 'minglanje' po poznatim ulicama poprima jednu drugu notu. Naime, ona vodi glazbene šetnje na hrvatskom, a za posebne grupe i na engleskom jeziku. Stranci su obično stručnjaci, glazbenici ili muzikolozi, a domaći uglavnom 'samo' zaljubljenici u Zagreb kakav je nekad bio. I njegovu povijest koju zajedno s Nadom žele sačuvati od zaborava.

- Odaziv domaćih je velik, većinom su to građani Zagreba koji više žele znati o svojem gradu, ali ima i dosta škola, glazbenih i općih. Drago mi je da vidim mlade ljude da se interesiraju za nešto što ne mogu baš pronaći na internetu - kaže dr. sc. Nada Bezić koja je ujedno i knjižničarka te radi u Hrvatskom glazbenom zavodu, kao voditeljica knjižnice već više od 30 godina. Počasna je turistička vodičica specijalizirana za glazbenu povijest Zagreba, a to je titula koju joj je dodijelilo Ministarstvo turizma. Uz to je i počasna članica Društva turističkih vodiča Zagreba, iako, naglašava, nije profesionalni vodič.

Zagreb: Nada Bezić, glazbeni vodič po Zagrebu

Nada će vam kroz šetnje dočarati duh Zagreba kakav je bio prije sto ili možda tristo godina, pokazat će vam gdje su se održavali salonski koncerti, ali i u kojoj je kući odrastao naš slavni skladatelj Vatroslav Lisinski - preko puta Mesničke ulice, tamo gdje i počinju Nadine glazbene ture koje financiraju Hrvatski glazbeni zavod i TZ Grada Zagreba. Saznat ćete i tko je bio Rudolf Matz, autor poznate i priznate metode violončela u svijetu, ali i da je njegova supruga bila prva suvremena čembalistica u Zagrebu.

Zagreb: Nada Bezić, glazbeni vodič po Zagrebu

- Lisinski je ostao bez ulice 1933. godine koju su s Gornjeg grada premjestili na današnju Peščenicu, no na kraju su mu je i vratili. Ivan pl. Zajc umro je u jednoj kući u Visokoj ulici u kojoj je uzgajao ruže, a poklonici su ga često s bakljama znali pratiti kući iz nekadašnjeg kazališta na Markovom trgu. To kazalište dao je sagraditi Kristofor Stanković 1833. nakon što je dobio na lutriji - priča Nada, pokazujući nam spomen ploče na zgradama svojih slavnih stanara, a koje će tek rijetki prolaznici zapaziti.

Anka Gvozdanović u svom glazbenom salonu 1920-ih njegovala je salonsko muziciranje, a zanimljivo, kćerka arhitekta Ignjata Fischera, Ivana završila je u dirigiranje između dva rata, i bila je prva naša dirigentica, ali je ostatak života radila kao šaptačica u kazalištu - nastavlja Nada. 

Zagreb: Nada Bezić, glazbeni vodič po Zagrebu

Doznali smo i gdje je živjela Milka Trnina, dok se njeni raskošni kostimi mogu pogledati u Muzeju grada Zagreba, ali i da je nekadašnja Palača Amadeo bila dom prvom zagrebačkom javnom kazalištu u tadašnjoj Blatnoj ulici. Kasnije su je nazvali Kazališna ulica. Naravno, Nada će vam otkriti i gdje je djelovao klub Kvak u kojem su se pjevale operete-parodije, ali i 'zapeljati' u dvorište u kojem se snimao najzagrebačkiji film 'Tko pjeva zlo ne misli'.

Zagreb: Nada Bezić, glazbeni vodič po Zagrebu

- Nada zanimljivo priča, to nisu one uobičajene priče koje smo slušali u školi, a za svaku lokaciju izvuče neku crticu - kaže šetačica Vanda, dok Davorka dodaje da je na ovu šetnju došla kao ljubiteljica Zagreba i zato jer zajedno sa suprugom voli čuti lijepe zagrebačke priče.

- Osim glazbene šetnje Gornjim gradom, tu su još dvije - šetnja Mirogojem i Zelenom potkovom. Moram reći da je ove godine baš bilo veliko zanimanje za glazbenu šetnju Zelenom potkovom, koja je nova u turističkoj ponudi Zagreba. Imala sam u okviru manifestacije Jane's Walk i po jednu glazbenu šetnju naseljem Prečkom i maksimirskim ulicama - govori nam Nada. Autorica je knjige Glazbene šetnje Zagrebom od koje je, zapravo, sve i krenulo, a koju će stranci, ponosno nam govori, već u kolovozu moći kupiti u prijevodu na njemačkom i engleskom, u izdanju Školske knjige.

Zagreb: Nada Bezić, glazbeni vodič po Zagrebu

- U knjizi su još šetnje Ilicom, od Britanskog do Jelačićevog trga, te Kaptol i Nova Ves. Moji stari šetači, a od kojih neki dolaze i više puta, me često pitaju kada ću organizirati šetnje i tim dijelovima, no to ćemo još vidjeti - smije se ova žena zavidne energije i znanja. Poziva i da dođete na sljedeću šetnju 30. kolovoza 2023. kada otkriva 'simfoniju' Zelene potkove.

 



 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Dnevni horoskop za subotu 27. travnja: Blizance čeka ljubavni početak, Biku sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA ZA SUBOTU

Dnevni horoskop za subotu 27. travnja: Blizance čeka ljubavni početak, Biku sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za subotu 27. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Vrijeme idealno za roštiljanje: 12 recepata, ideje za marinade i top trikovi roštilj majstora
JEDITE KAO KRALJ

Vrijeme idealno za roštiljanje: 12 recepata, ideje za marinade i top trikovi roštilj majstora

Ne okrećite meso svakih nekoliko minuta. Svaki puta kada odrezak okrenete na roštilju, s njega kapaju sokovi koji ga čine sočnim, a odlučite li se za pripremu ribe, napunite je ružmarinom, origanom i kaduljom