Obavijesti

Lifestyle

Komentari 20

Započeli smo komunu s jednim parom - želimo da nam se što više drugih obitelji pridruži

Započeli smo komunu s jednim parom - želimo da nam se što više drugih obitelji pridruži

Sada vode sporiji tempo života i super im je živjeti s prijateljima. Charlotte je zacrtala stvaranje zajednice dok je još živjela u gradu, ali se borila da okupi sve kako bi joj to uspjelo

VIDEO

Osnovali su vlastitu komunu s drugom obitelji u kojoj jedni drugima pomažu u odgajanju djece i žive od domaće uzgojene hrane, a nadaju se da će im se pridružiti još obitelji u budućnosti.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Bus 01:03

Charlotte Knee-Zaska (30), kupila je zemlju sa suprugom Maxom te su pozvali svoje prijatelje, Jamesa Smitha (32) i Ffionu Thomas (31) da im se pridruže. Sada dva para odgajaju svoju djecu i uživaju u, kako navode, 'sporijem tempu života'.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Neobičan par: Mršava žena i pretili muž: 'Veličina nije bitna'
Neobičan par: Mršava žena i pretili muž: 'Veličina nije bitna'

Charlotte i suprug Max, koji je glazbenik, uštedjeli su oko 400.000 kuna tijekom tri godine kako bi kupili zemlju u Offalyju u Irskoj u kolovozu 2017. i preselili se iz svog doma u Dublinu, sa sada petogodišnjom kćeri.

Kako je njihova obitelj rasla, jer sada su roditelji troje djece, krenuli su s izgradnjom dviju kuća, kako bi mogli poželjeti dobrodošlicu obiteljima koje pozivaju da se pridruže njihovoj 'zajednici' i nauče zajedno živjeti održivo.

Obitelj je provela dvije godine renovirajući kućicu koja se već nalazila na zemljištu i proširili su stambeni prostor kako bi im se mogla pridružiti obitelj koja je stigla u travnju 2021. James Smith (32), glazbeni producent i Ffion Thomas (31), holistička terapeutkinja, s kćeri Connie, stigli su njihov, a sada i vlastiti dom.

Dvije obitelji sada žive u 'zajednici' gdje jedu domaću hranu i onu organskog porijekla.

- Uvijek sam željela imati pravi dom jer sam se kao dijete puno selila. Kad smo se preselili, u početku je bilo pomalo zastrašujuće jer nismo imali grijanje, a vrt je bio samo ruševina i blato. Polako, uz štednju izgradili smo vrt i domove kako bismo mogli živjeti kao zajednica sa svojim prijateljima. Super je jer mogu dobiti malo mira i tišine dok Ffion ili James čuvaju djecu - kaže Charlotte, učiteljica joge.

Vode sporiji tempo života i super im je živjeti s prijateljima. Charlotte je zacrtala stvaranje zajednice dok je živjela u gradu, ali se borila da okupi sve kako bi joj to uspjelo. Nakon što je počela tražiti jeftine nekretnine, pronašla je komad zemlje u Offalyju u Irskoj koji joj se svidio, prenosi Daily Mail.

- Bilo je malo iznad našeg budžeta, ali stvarno mi se svidjelo pa smo otišli pogledati - rekla je Charlotte. Zaljubili su se u posjed čim su ga vidjeli i dali su ponudu koja je bila sva njihova ušteđevina.

Obitelj se s bebom preselila u kolovozu 2017. te su počeli renovirati i dograđivati postojeće vikendice.

- Radili smo to malo po malo kako smo štedjeli - dodala je.

Zaručnik ju je ostavio pred oltarom, ona nastavila partijati
Zaručnik ju je ostavio pred oltarom, ona nastavila partijati

U početku joj je bilo naporno jer je još uvijek putovala u Dublin na posao kako bi mogli zaraditi nešto novca da poprave grijanje i slične stvari.

U vrijeme dok su uređivali kuću, par je dobio još dvoje djece, Eden, koja sada ima tri godine, i Theu, koja ima jednu godinu.

- Nakon nekoliko mjeseci dala sam otkaz u Dublinu i postala učiteljica joge te radila pola radnog vremena u socijalnoj skrbi - rekla je Charlotte. To je značilo da može biti više kod kuće s djecom. 

Renovirali su i proširili prostor tako da se u kući nalaze četiri spavaće sobe, kuhinja i dnevni boravak. Sada se obitelj mogla preseliti i poželjeti dobrodošlicu svojim prijateljima Jamesu i Ffionu.

- Stvarno dobro funkcionira - rekla je Charlotte. Nisu jedno iznad drugog jer još uvijek imaju odvojene stambene prostore, ali također im je ugodno znati da nikad nisu sami.

- Svi mi odrasli često zajedno ujutro popijemo kavu i pomažemo jedni drugima oko naše djece - dodaje.

Obitelji imaju svoje povrtnjake, uzgajaju tikvice, kelj, poriluk, ciklu i bundeve te puno druge hrane. Tijekom ljeta jedu što više domaćih namirnica i koriste organsku hranu lokalnih farmera.

- Imamo jaja od kokoši i pokušavamo postati sve samodostatniji kako vrijeme prolazi - ističe Charlotte. Charlotte i Ffion počele su voditi privatne sesije u svojoj zajednici i voditi ženske krugove jednom mjesečno u vrtu.

- Radimo na disanju i masaži - kaže Charlotte i nada se da će proširiti svoju zajednicu ako uspije kupiti još zemlje.

Bilo bi im drago kada bi im se pridružilo više ljudi. 

- Nevjerojatno je moći prošetati vrtom i vidjeti krajolik. Imamo sve pred vratima. Okruženje je tako umirujuće i volim živjeti u zajednici - ističe.

Žene koriste vaginalne sokove kako bi privukle partnere: 'Već 20 godina to radim i neću stati'
Žene koriste vaginalne sokove kako bi privukle partnere: 'Već 20 godina to radim i neću stati'
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 20
VIDEO

Ma, sigurno ste među njima...: 7 najljepših znakova Zodijaka
IMAJU 'ONO NEŠTO'

Ma, sigurno ste među njima...: 7 najljepših znakova Zodijaka

Astrologija nudi izuzetne uvide u naše osobnosti i potencijale, uključujući aspekte poput fizičke ljepote i šarma. Među prekrasnim horoskopskim znakovima postoji nekoliko onih koji se ističu posebnom ljepotom

Dnevni horoskop za utorak 16. travnja: Bik se mora dokazati, Lavovi briljiraju u komunikaciji
KOME ĆE SVANUTI, A KOME SMRKNUTI

Dnevni horoskop za utorak 16. travnja: Bik se mora dokazati, Lavovi briljiraju u komunikaciji

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 16. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Radno vrijeme trgovina na dan izbora 17. 4. - većina je skraćeno
KAKO RADE TRGOVINE I ŠOPING CENTRI

Radno vrijeme trgovina na dan izbora 17. 4. - većina je skraćeno

Neke trgovine sutra neće raditi zbog parlamentarnih izbora. A ako ipak planirate ići u kupnju, dobro provjerite kada ćete ići jer većina prodavaonica ima skraćeno radno vrijeme