Lifestyle

Komentari 0

Zarazna motivacija: Ako sjedite kraj nekog produktivnog i sami ćete ubrzo postati takvi

Zarazna motivacija: Ako sjedite kraj nekog produktivnog i sami ćete ubrzo postati takvi

Radnike se najčešće motivira povišicom, promaknućem ili pohvalom, a istraživanje je pokazalo da ne moraju uvijek biti šefovi ti koji motiviraju. Radnici se često i međusobno motiviraju

Isto kao što je i zijevanje zarazno, zarazna je i energija za rad, odnosno motivacija. Iako su poslodavci godinama svoje zaposlenike stimulirali 'prokušanim' metodama nagrađivanja poput veće plaće, povišice, dodatnih slobodnih dana, poslovnih putovanja ili edukacija, Istraživanje konzultantske tvrtke Cornerstone Ondemand otkrilo je kako se produktivnost može poboljšati jednostavnim razmještanjem zaposlenika u uredu.

POGLEDAJTE VIDEO: 6 tipova ljudi koje susrećemo na poslu

Naravno da to ovisi o osobnosti zaposlenika i kolege. Od tri kategorije zaposlenika u istraživanju - produktivnih radnika (koji su brzo završili zadatke, ali nisu imali potrebnu kvalitetu), kvalitetnih radnika (koji su odradili izvrstan posao, ali polako) i generalista (prosječni u obje dimenzije) - najbolje su se slagali produktivni i kvalitetni zaposlenici koji su sjedili jedni pored drugih. 

- Kvalitetan radnik pokušava se prilagoditi brzini produktivnog radnika, dok produktivni radnik pokušava poboljšati svoju kvalitetu rada. U tom slučaju i slučaju kada su generalisti grupirani zajedno, utvrđeno je 13 posto više produktivnosti u brzini rada i dobit od 17 posto u učinkovitosti, što znači da je bilo manje neriješenih zadataka - zaključili su istraživači. 

No dodaju američki stručnjaci, dva produktivna radnika si neće povećati produktivnost, kao što ni na generaliste neće utjecati produktivni i kvalitetni radnici.

Najčitaniji članci