Lifestyle

Komentari 0

Zaslužena mirovina: 'Zdravi' libido kornjače spasio je vrstu

Zaslužena mirovina: 'Zdravi' libido kornjače spasio je  vrstu

Nakon što su 1994. ponovno pronađene, broj ovih divovskih kornjača opadao je dok se nije sveo na njih 15, što se činilo kao definitivni kraj, no stvar je spasio jedan 'voljni' mužjak po imenu Diego

Prije samo 50-ak godina, Galapagoška je kornjača bila na rubu izumiranja, nakon što se 60-ih godina njena populacija svela na svega 15 primjeraka: 12 ženki i dva mužjaka.

Riječ je naime o istoj vrsti koju je davne 1835. proučavao sam Charles Darwin i o njoj pisao u svom 'Postanku vrsta', vrsti  C. elephantopus koja je, smatraju znanstvenici, na arhipelagu Galapagos u Tihom oceanu obitavala i puno prije dolaska Darwina. No umjesto mirnoga doma, golemim su kornjačama ti otoci postali mjesto gdje su bile prelaka lovina kitolovcima - koji su ih lovili za hranu na svojim dugim, iscrpljujućim putovanjima.

Ipak, 1994. godine skupina biologa ponovno je pronašla ovu vrstu za koju se dugo mislilo da je već odavno izumrla, kao što su i neke druge iz vremena Darwinovog obilaska otoka. Galapagošku kornjaču inače karakteriziraju golemi udovi, dugački vratovi i oklop sedlastog oblika koji podsjeća na kupolu, a jedinka živi i do 150 godina te može težiti i do pola tone.Nakon što su 1994. divovske kornjače ponovno pronađene, brojka primjeraka vrste rapidno se smanjivala, sve dok ih nije ostalo 15 što se činilo kao njihov sigurni kraj. Ipak, danas njihova staništa na Galapagosu vrve primjercima te zanimljive životinje i procjenjuje se da je tamo oko 1800 - za što je najzaslužniji mužjak po imenu Diego.

Diego je naime još 1977. g. s još par muških pripadnika vrste iz kalifornijskog zoološkog vrta odveden na Galapagos, u sklopu programa Ministarstva Ekvadora kojem je cilj bio povećati populaciju kornjače na otoku Santa Cruz. Danas, 40 godina kasnije, program razmnožavanja uspješno je zatvoren, a kornjače opet na otoku 'rade gužvu'.

Diego je baš prešao 100. godinu života i da razmišlja, vjerojatno bi bio zadovoljan starac - točnije jedan od onih koji bi za sebe mogao reći da 'netko iza njega ostaje' i da je 'ostavio trag'.

Ovog heroja priče sada nakon odlično obavljenog posla očekuje zaslužena mirovina koju će provesti odmarajući u divljini galapagoškog arhipelaga, a direktor tamošnjeg Nacionalnog parka Jorge Carrion rekao je za BBC kako 'bez Diegove predanosti ta posebna vrsta kornjače ne bi opstala'.

Inače, divovske su kornjače najveće postojeće kornjače na svijetu i žive samo na dva mjesta: na otocima Galapagos u Ekvadoru i u Tanzaniji. 

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Najčitaniji članci