Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Zašto ostajemo bez daha na stepenicama - mogući razlozi

Zašto ostajemo bez daha na stepenicama - mogući razlozi

Ostajanje bez daha dok se uspinjete stepenicama je potpuno normalno i ne znači nužno da ste izvan forme ili da imate nekih zdravstvenih problema

Tijekom penjanja uz stepenice ubrzava se puls i treba nam više kisika. Ovo su neki od mogućih razloga zašto nam se to događa:

Nismo zagrijani

Prije početka treninga obično se zagrijavamo. Tako se mišići zagrijavaju te se postupno povećava protok krvi i kisika i smanjuje se rizik od ozljeda. 

POGLEDAJTE VIDEO (kako biti fit bez teretane):

Pokretanje videa ...

Kako biti fit 01:15

Kad se uspinjete stubama, bez prethodnog zagrijavanja, brzo prijeđete s odmora na fizičku aktivnost. Zbog toga će vaše tijelo trebati više raditi kako bi vam se u vrlo kratkom vremenu dostavilo više kisika u mišiće, a puls će se povećati zbog čega ostajete bez zraka.

Drugačiji energetski sustav

Penjanje uz stepenice koristi drugačiji energetski sustav nego kad radimo uobičajene kardio vježbe. Zove se energetski sustav fosfagena. Koristi se kada vašim mišićima treba puno energije tijekom kratkotrajnih, ali intenzivnih aktivnosti. Postoje određene molekule koje su potrebne da bi ovaj sustav funkcionirao, ali nema ih puno. Stoga je normalno da brže ostanete bez daha.

Pokazale svoj najbolji selfie i kako inače izgledaju - zgroženi muškarci ne mogu vjerovati
Pokazale svoj najbolji selfie i kako inače izgledaju - zgroženi muškarci ne mogu vjerovati

Mišići se brže umaraju

Ako ste iskusni trkač, možete trčati na duge staze, zahvaljujući sporim mišićnim vlaknima koja se manje umaraju, ali nemaju puno snage. Kad se uspinjete po stepenicama, za te brze pokrete trebaju vam brza mišićna vlakna koja se brže umaraju. 

Ako trenirate, može vam se biti teže uspeti od nekog tko ne trenira

Ako ozbiljno trenirate trčanje za maraton ili polumaraton, više koristite svoja spora mišićna vlakna koja se oslanjaju na aerobni metabolizam. Međutim, kad se penjete stepenicama, ta kratka aktivnost zahtijeva anaerobni metabolizam. To stvara ugljični dioksid i vodik, na koji su sportaši osjetljiviji od ostalih ljudi. Zato nekome tko ne vježba puno se može biti lakše uspeti, piše Bright Side.