Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
0 komentara

KB Dubrava postala prvi centar izvrsnosti u liječenju dijabetesa

Zavod za endokrinologiju, dijabetes i kliničku farmakologiju KB Dubrava proglašen prvim centrom izvrsnosti i edukacije Međunarodne dijabetičke federacije u Hrvatskoj

Foto: Zarko Basic/PIXSELL
0 komentara

Hrvatska puno ulaže u prevenciju i liječenje dijabetesa i postiže značajne rezultate u tome, na čemu vam čestitam, kazao je prof. dr. Nam Cho, predsjednik Međunarodne dijabetičke federacije na svečanosti na kojoj je Zavod za endokrinologiju, dijabetes i kliničku farmakologiju KB Dubrava proglašen prvim centrom izvrsnosti i edukacije Međunarodne dijabetičke federacije u Hrvatskoj.

Time je Zavod praktično postao vodeća ustanova u primjeni novih metoda liječenja i edukacije stručnjaka, ne samo u Hrvatskoj, nego i u regiji, što je samo nastavak kontinuiteta i uspjeha koji su u razvoju i podizanju kvalitete hrvatske dijabetologije postavili brojni stručnjaci, od akademika Zdenka Škrabala, koji je ustanovio hrvatsku dijabetologiju, do danas, istaknuo je doc.dr. Dario Rahelić, pročelnik Zavoda.

Kazao je da u Hrvatskoj imamo preko 286.000 registriranih osoba sa šećernom bolešću, no procjenjuje se da se ukupna brojka kreće između 450.000 i 500.000 oboljelih, budući da bolest godinama može tinjati, a da čovjek to ni ne zna.

Foto: Zarko Basic/PIXSELL

- Koliko je važno raditi na podizanju izvrsnosti najbolje svjedoči podatak da je danas oko 20 posto ukupnog zdravstvenog proračuna povezano s liječenjem dijabetesa, dok čak 88 posto toga otpada na liječenje komplikacija, dodao je Rahelić.

Centar je svečano otvorila predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, naglasivši kako usprkos najnovijoj generaciji lijekova i terapija koje su dostupne pacijentima, većina ne postiže dovoljan uspjeh u liječenju bolesti, te je izrazila vjeru da će Zavod sada imati još veću ulogu u prevenciji dijabetesa.

- Za to bismo trebali živjeti zdravim načinom života. Znamo da danas prevladava sjedilački način života, mnogi se bore s viškom kilograma, i velika je izloženost stresu, što pridonosi i razvoju dijabetesa. Pozivam građane da se educiraju o simptomima bolesti i redovito odlaze na kontrolne preglede, kazala je Predsjednica.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message