Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Završene UNICEF-ove radionice za roditelje koji odgajaju djecu u zahtjevnim okolnostima

Završene UNICEF-ove radionice za roditelje koji odgajaju djecu u zahtjevnim okolnostima

Radionice 'Rastimo zajedno i mi Plus' prilagođene su i za obitelji romske nacionalne manjine, a kako bi roditelji naučeno lakše primijenili u interakciji s djecom, u radionicama se koriste stripovi

VIDEO

Uspješno su završena dva ciklusa od po 15 radionica namijenjenih podršci roditeljima Rastimo zajedno i mi Plus koje su se održale u Pribislavcu i Orehovici. Radionice su dio pilot-programa Faza III: Testiranje Jamstva za svako dijete u Hrvatskoj, financiranog sredstvima Europske unije, koji provodi Ured UNICEF-a za Hrvatsku u suradnji s 11 provedbenih partnera u Međimurskoj županiji.

POGLEDAJTE VIDEO: Ima 21 dijete i 16 dadilja

Pokretanje videa...

21 DIJETE 01:43

Radionice Rastimo zajedno i mi Plus razvijene su za roditelje koji odgajaju djecu u zahtjevnijim okolnostima, a dodatno su prilagođene za obitelji romske nacionalne manjine. Sastoje se od radionica za roditelje i radionica za djecu te radionica za zajedničku igru roditelja s djecom.

Kako bi roditelji naučeno lakše primijenili u svakodnevnoj interakciji s djecom, u radionicama se koriste i stripovi koji prate svaku radionicu, nastali u suradnji stručnjaka iz Škole animiranog filma iz Čakovca, Centra za podršku roditeljstvu Rastimo zajedno te UNICEF-a. Jelena Bogdan iz Pribislavca radionice je pohađala s dvoje djece te ističe kako su joj radionice pomogle u roditeljskoj ulozi.

Predstavljen dječji bolnički krevet u obliku brodića koji djeci smanjuje razinu stresa
Predstavljen dječji bolnički krevet u obliku brodića koji djeci smanjuje razinu stresa

- Meni su ove radionice puno značile, pomogle su mi da shvatim da svojoj djeci mogu pružiti potporu. I oni i ja smo se pozitivno promijenili zahvaljujući svemu što smo naučili. Vidim brojne promjene na bolje u njihovom ponašanju, higijenskim navikama i poštivanju dogovora. Ove radionice su odličan nastavak truda koji suprug i ja ulažemo u njihov odgoj i razvoj. Svakodnevno koristimo igru, slikovnice i dječje emisije kako bi s djecom učili hrvatski jezik - rekla je.

Medjimurska zupanija,11.08.2021 - romi

Važnu ulogu u uspješnoj provedbi radionica imaju romske kulturne medijatorice koje obiteljima pomažu da prevladaju jezične i druge barijere. Natalija Sklepić, učiteljica razredne nastave s predškolskom djecom, postala je romska kulturna medijatorica na poticaj ravnatelja škole u kojoj je zaposlena.

- Iako nisam bila polaznica programa i sama sam puno dobila od ovih radionica. Naučeno sam primjenjivala i u svojoj okolini i mogu reći da sam time obogatila i odnos sa svojom obitelji - ističe te dodaje kako glas koji su polaznice proširile o radionicama najbolji dokaz kvalitete programa.

5 laži koje baš nikada ne biste trebali govoriti svojoj djeci
5 laži koje baš nikada ne biste trebali govoriti svojoj djeci

Kao provedbeni partneri, Centar za podršku roditeljstvu Rastimo zajedno i Centar za socijalnu skrb Čakovec, Podružnica Obiteljski centar, orijentirani su na područje pružanja integrirane usluge zaštite djece i podrške obiteljima.

- Kako su radionice napredovale, roditelji su bili sve opušteniji u dijeljenju vlastitih iskustava i problema s kojima se svakodnevno suočavaju. Kod brojnih roditelja jasno je vidljiv napredak u ophođenju s djetetom, posebice na zajedničkim aktivnostima roditelja i djece te promjena navika i obrazaca ponašanja. Radionice su izuzetno važne za razvoj djece koja žive u romskim naseljima jer im omogućuju da steknu određena predznanja potrebna za predškolu i napreduju u korištenju hrvatskog jezika - rekla je Suzana Blagus, voditeljica radionica za roditelje Rastimo zajedno i Mi Plus.

- Testiranje Jamstva za svako dijete je partnerstvo s ciljem ostvarivanja rezultata u korist djece i obitelji koje živa u najizazovnijim životnim okolnostima. Radionice Rastimo zajedno i Mi Plus dio su mnogih aktivnosti koje provodimo u Međimurskoj županiji i veseli nas njihov uspjeh - zaključuje Regina M. Castillo, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'