Lifestyle

Komentari 0

Zbog korona virusa ramazan će biti turoban za mnoge vjernike

Zbog korona virusa ramazan će biti turoban za mnoge vjernike

Muslimani diljem svijeta počeli su u petak ramazanski post u jeku pandemije korona virusa, zbog čega će vjernici biti uskraćeni za uobičajena obiteljska okupljanja i molitvu u džamiji

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: 10 lakih načina da si očistite um od raznih nepotrebnih misli

Ove godine sveti mjesec, koji je istoznačnica za razdoblje druženja i okupljanja, mogao bi biti turoban za mnoge muslimane u Aziji, na Bliskom istoku i u sjevernoj Africi. Zbog ograničenja uvedenih u većini zemalja, džamije su zatvorile vrata a iftar, večernji obrok nakon cjelodnevnog posta, vrijeme kada se obitelj okuplja i dolaze susjedi, ne može se upriličiti kako to nalaže običaj.

POGLEDAJTE VIDEO o tome što korona virus radu plućima:

U Indoneziji, najvećoj muslimanskoj zemlji svijeta, neće biti uobičajenog oduševljenja koje prati ramazan, jedan od stupova islama. Vjerske vlasti su pozvale vjernike da ostanu kod kuće.

- Ovaj ramazan je sasvim drukčiji i jednostavno nije svečan. Žao mi je što ne mogu ići u džamiju, ali što možemo? Svijet se uvelike promijenio - kaže Fitria Famela, indonezijska kućanica.

U Aziji, gdje živi više od milijarde muslimana, pojedini vjerski čelnici ne žele se pridržavati restrikcija povezanih s epidemijom Covida-19. Tako se glavna muslimanska organizacija indonezijske pokrajine Aceha javno usprotivila odluci državnih vlasti da stanovnici moraju ostati kod kuće.

Tisuće vjernika bile su u četvrtak navečer u najvećoj džamiji u glavnom gradu Bandi Acehu, premda ih je bilo nešto manje nego inače.

- Ne bojim se jer nosim masku i poštujem razmak - rekla je Cut Fitrah Riskiah koja je sudjelovala na molitvi.

Vlasti u Aziji upozoravaju na opasnost širenja zaraze na velikim vjerskim skupovima pošto su zadnjih tjedana utvrđena žarišta bolesti povezana s muslimanskim zajednicama u Maleziji, Pakistanu i Indiji.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) preporučila je da se privremeno ukinu neke prakse tijekom ramazana kako bi se smanjio rizik naglog širenja novog korona virusa. U Bangladešu su vjerski poglavari zanemarili preporuke vlasti da se smanji dolazak u džamije.

U Pakistanu su džamije bile pune uoči ramazana a vjernici su bili stisnuti, ne mareći za društveno distanciranje. U Maleziji, gdje su muslimani većinsko stanovništvo, ograničenje kretanja je produljeno do sredine svibnja. Džamije, škole i većina poduzeća su zatvoreni i uvedena je policijska kontrola.

Zatvorene su čak i ramazanske tržnice na koje muslimani hrle kako bi nabavili probrana jela koja će pojesti nakon iftara. Umjesto toga, stanovnici mogu putem e-bazara naručiti namirnice koje će im se dopremiti na kućnu adresu.

U susjednoj Indoneziji, gdje milijuni ljudi svake godine na završetku ramazana posjećuju svoja rodna mjesta, vlasti su zabranile putovanja. Ujedno su uvele ograničenja u zračnom i pomorskom prometu u toj zemlji sa 17.000 otoka i otočića.

Erik Febrian, stanovnik Jakarte, pomoću računala ostaje povezan s roditeljima koji žive izvan grada.

- Zahvaljujući tehnologiji mogu tijekom ramazana svaki dan nazvati roditelje putem videoveze i tako čuvati njihovo zdravlje - rekao je. (tk)

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak:  Vježbajte u izolaciji uz posebno osmišljene vježbe za obitelj

POGLEDAJTE VIDEO #ZAJEDNO24SATA - Suzana Mančić, bivša loto djevojka:

Najčitaniji članci