Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Zbog korona virusa ramazan će biti turoban za mnoge vjernike

Zbog korona virusa ramazan će biti turoban za mnoge vjernike
1

Muslimani diljem svijeta počeli su u petak ramazanski post u jeku pandemije korona virusa, zbog čega će vjernici biti uskraćeni za uobičajena obiteljska okupljanja i molitvu u džamiji

VIDEO

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: 10 lakih načina da si očistite um od raznih nepotrebnih misli

Ove godine sveti mjesec, koji je istoznačnica za razdoblje druženja i okupljanja, mogao bi biti turoban za mnoge muslimane u Aziji, na Bliskom istoku i u sjevernoj Africi. Zbog ograničenja uvedenih u većini zemalja, džamije su zatvorile vrata a iftar, večernji obrok nakon cjelodnevnog posta, vrijeme kada se obitelj okuplja i dolaze susjedi, ne može se upriličiti kako to nalaže običaj.

POGLEDAJTE VIDEO o tome što korona virus radu plućima:

Pokretanje videa...

Pluća nakon korone 01:29

U Indoneziji, najvećoj muslimanskoj zemlji svijeta, neće biti uobičajenog oduševljenja koje prati ramazan, jedan od stupova islama. Vjerske vlasti su pozvale vjernike da ostanu kod kuće.

- Ovaj ramazan je sasvim drukčiji i jednostavno nije svečan. Žao mi je što ne mogu ići u džamiju, ali što možemo? Svijet se uvelike promijenio - kaže Fitria Famela, indonezijska kućanica.

Turisti nakon korone: Bye, bye kruzeri i naš stari način života
Turisti nakon korone: Bye, bye  kruzeri i naš stari način života

U Aziji, gdje živi više od milijarde muslimana, pojedini vjerski čelnici ne žele se pridržavati restrikcija povezanih s epidemijom Covida-19. Tako se glavna muslimanska organizacija indonezijske pokrajine Aceha javno usprotivila odluci državnih vlasti da stanovnici moraju ostati kod kuće.

Tisuće vjernika bile su u četvrtak navečer u najvećoj džamiji u glavnom gradu Bandi Acehu, premda ih je bilo nešto manje nego inače.

- Ne bojim se jer nosim masku i poštujem razmak - rekla je Cut Fitrah Riskiah koja je sudjelovala na molitvi.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Awaludin Kartubi (@awaludinkartubi) on

Vlasti u Aziji upozoravaju na opasnost širenja zaraze na velikim vjerskim skupovima pošto su zadnjih tjedana utvrđena žarišta bolesti povezana s muslimanskim zajednicama u Maleziji, Pakistanu i Indiji.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) preporučila je da se privremeno ukinu neke prakse tijekom ramazana kako bi se smanjio rizik naglog širenja novog korona virusa. U Bangladešu su vjerski poglavari zanemarili preporuke vlasti da se smanji dolazak u džamije.

U Pakistanu su džamije bile pune uoči ramazana a vjernici su bili stisnuti, ne mareći za društveno distanciranje. U Maleziji, gdje su muslimani većinsko stanovništvo, ograničenje kretanja je produljeno do sredine svibnja. Džamije, škole i većina poduzeća su zatvoreni i uvedena je policijska kontrola.

Zatvorene su čak i ramazanske tržnice na koje muslimani hrle kako bi nabavili probrana jela koja će pojesti nakon iftara. Umjesto toga, stanovnici mogu putem e-bazara naručiti namirnice koje će im se dopremiti na kućnu adresu.

U susjednoj Indoneziji, gdje milijuni ljudi svake godine na završetku ramazana posjećuju svoja rodna mjesta, vlasti su zabranile putovanja. Ujedno su uvele ograničenja u zračnom i pomorskom prometu u toj zemlji sa 17.000 otoka i otočića.

Erik Febrian, stanovnik Jakarte, pomoću računala ostaje povezan s roditeljima koji žive izvan grada.

- Zahvaljujući tehnologiji mogu tijekom ramazana svaki dan nazvati roditelje putem videoveze i tako čuvati njihovo zdravlje - rekao je. (tk)

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak:  Vježbajte u izolaciji uz posebno osmišljene vježbe za obitelj

POGLEDAJTE VIDEO #ZAJEDNO24SATA - Suzana Mančić, bivša loto djevojka:

Pokretanje videa...

00:58
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru