Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Voće je odlična osnova za ljetne deserte

Super recepti: Zdravi ljetni deserti koji će vas rashladiti
1

Zdravi ljetni deserti trebaju biti lagani i takvi da ne zagrijavaju organizam, i da se ne kvare, pa neke namirnice treba izbjegavati. Zato je voće savršena osnova za sve vrste deserta

VIDEO

Tijekom ljeta bolje je koristiti suhe deserte, termički obrađene, bez file i krema, pogotovo bez krema koje sadržavaju jaja, šlag ili mlijeko. Ti se sastokci ne preporučuju tijekom ljetnih mjeseci jer se lakše kvare, ali i zbog toga što zagrijavaju organizam, pa će samo pojačati dojam ovih vrućina, ističe nutricionistica Sandra Marić Bulat. Dodaje kako je najbolja preporuka deserta za ljeto klasična voćna salata. 

- Voće je prebogato vitaminima i mineralima i idealno ga je iskoristiti u ovo vrijeme kad ga ima u izobolju. Osim toga, voćnu salatu možete pripremiti i čuvati u hladnjaku tri do četiri dana i koristiti za druge slastice, kaže. Za međuobrok je odličan izbor kriška laganog biskvita, koji možete preliti s dvije žlice voćne salate i/li dodati malo domaćeg voćnog sladoleda. Voćnu salatu možete iskoristiti i kao osnovu za sladoled: Pomiješajte ju s bananom, malo bademovog, zobenog ili rižinog mlijeka). 

POGLEDAJTE VIDEO: Top 5 najboljih namirnica protiv alergija

Pokretanje videa...

01:07

- Kad god koristite voće za pripremu deserta, bolje ga je koristiti sirovog, ili kratko ukuhanog u žele, s jako malo vode. Tako ćete bolje sačuvati njegova vrijedna svojstva, ističe nutricionistica. Takvim desertima ne treba dodavati šećer, po potrebi zasladite ih medom. Za pripremu savijača s voćem koristite griz i jogurt, što će im dati puniji okus. Kod pita, uz ta dva sastojka, možete koristiti i krušne mrvice ili mljevene orahe i bademe, kako sok od voća ne bi previše omekšao tijesto i učinio ga gnjecavim.  

Evo i nekoliko recepata: 

1. Brzi sladoled od bobičastog voća

Dreamstime

SASTOJCI: 2 zrele banane, 1 žlica bademovog mlijeka, 1 žlica ekstrakta od vanilije i pola šalice miješanog bobičastog voća, zamrznutog. 

PRIPREMA: Ogulite banane i narežite ih na kolutiće, pa ih stavite na sat vremena u zamrzivač. Potom sve sastojke prebacite u blender i dobro promiješajte. Na isti način možete napraviti i sladoled s drugim vrstama voća: Njegova osnova su banana i zobeno, bademovo ili rižino mlijeko, a kombinirati možete razno voće: dinju, ananas, avokado, breskve i slično. Želite li, pak, pomalo egzotičan okus, kombinirajte samo bananu i kokosovo mlijeko. 

Švedski kolač s bademima kao desert nakon nedjeljnog ručka
Švedski kolač s bademima kao desert nakon nedjeljnog ručka

2. Ljetna torta od limuna i malina

SASTOJCI:  Za koru: 2 šalice kockica kokosa (mogu se nabaviti u trgovinama zdravom hranom), ½ šalice badema, 1 žlica kokosovog ulja sobne temperature, ½ šalice datulja, zest od jednog limuna, prstohvat morske soli. Za limunovu kremu: šalica indijskih oraščića koje ste namočili u vodi preko noći, jedna šalica kokosovog vrhnja (to je vrhnje koje se formira na vrhu kad ostavite kokosovo mlijeko preko noći u šalici u hladnjaku), 1/3 šalice kokosovog ulja, ½ šalice sirupa agave, sok od 2 limuna, 1 žličica ekstrakta vanilije, 1 žličica ekstrakta kurkume, prstohvat morske soli. Za sloj od malina: 1¼ šalica malina, ⅓ šalice sirupa agave, ⅓ šalice kakao maslaca (može se nabaviti u trgovinama zdrave hrane). 

PRIPREMA: Pomiješajte sve sastojke za donju koru u blenderu dok se dobro ne sjedine. Rukama utisnite smjesu u kalup za tortu. Dobar izbor su kalupi koji se mogu otvoriti sa strane, jer je lakše izvaditi tortu. Nakon što ste utisnuli koru, stavite ju u zamrzivač, dok drugi slojevi torte ne budu gotovi. Za kremu od limuna pomiješajte sve sastojke u blenderu i prelijte preko kore, pa opet stavite u zamrzivač. Za sloj od maline otopite kakao maslac, pa ga pomiješajte u blenderu s malinama i agavinim  sirupom te prelijte preko slojha s limunom. Ostavite tortu u hladnjaku najmanje 4 sata, pa - uživajte.

Novi internet hit recept: Oreo desert lako se radi, a odličan je
Novi internet hit recept: Oreo desert lako se radi, a odličan je

3. Puding od avokada

SASTOJCI:  3 avokada, 1/8 žličice soli, 1/2 žlice vanilije, 4-6 žlica svježeg soka od limete (sok od 2-3 limete - može se koristiti i limun), 2-3 žlice meda.

PRIPREMA: Dodajte sve sastojke u mikser, dobro promiješajte i prebacite u male zdjelice koje treba ostaviti u hladnjaku, da se puding ohladi. Imajte na umu da je riječ o kaloričnom desertu, pa porcije trebaju biti male.

4. Voćna salata – dvije verzije 

SASTOJCI 1: Borovnice, jabuke, jabuke, breskve, lubenica, grožđice malo namočene u rumu, žlica meda i nekoliko kapi limuna. 
SASTOJCI 2: Dinja, kivi, jabuka, malina, žlica meda i sok od limuna.

PRIPREMA: Narežite voće tako da sačuvate sav njegov sok, pa dodajte limun i med i miješajte dok se sokovi ne povežu. Po želji, dodajte malo sjeckanih badema ili oraha, te dva, tri listića mente. Dobro rashladite. 

10 trikova koji će vam spasiti jelo ili deserte ako ispadnu loše
10 trikova koji će vam spasiti jelo ili deserte ako ispadnu loše

5. Voćna želatina

SASTOJCI: 3 šalice kašastog svježeg voća, 1,3 šalice hladne vode, ½ šalice javorovog sirupa, 2 žlice limunovog soka, 3 žlice želatine. 

PRIPREMA: U loncu kombinirajte voćnu kašu, javorov sirup, limunov sok i 1 šalicu vode. U malu zdjelu dodajte preostalih 1/3 šalice vode. Prelijte želatinu ovom vodom i ostavite da omekša. Dok želatina cvjeta, ugrijte smjesu kaše na laganoj vatri na 110 stupnjeva. Uklonite s vatre i umutite u želatinu. Miješajte dok se ne otopi. Ulijte želatinu u pojedinačne šalice, veliku tavu ili bilo koju drugu posudu. Ostavite u hladnjaku dok se smjesa ne ohladi, pa poslužite ohlađeno, s dodatkom voća, šlagom ili jogurtom, po želji.

6. Sladoled od manga, mrkve i limete

SASTOJCI: za smoothie od manga, mrkve i limete: 1 i pol šalica manga narezanog na kockice (svježeg ili smrznutog) pola šalice soka od limete i pola šalice soka od mrkve.

PRIPREMA: Ocijedite sok od mrkve u sokovniku. Ako ga nemate, naribajte mrkvu, pa ju protivnite kroz gazu. Sve sastojke promiješajte u multipraktiku, pa prelijte u posudice za sladoled i dodajte štapiće. Ostavite u ledenici na nekoliko sati, da se zamrznu.

Homemade cheese strudel on plate

7. Pita od sira

SASTOJCI: Za biskvit: 3 jaja 1 čaša šećera (čaše od jogurta - 180 grama) 1 čaša ulja, 1 kiselo vrhnje, 2 čaše brašna, 1 prašak za pecivo. Za nadjev od sira: 500 grama svježeg sira, 1 kiselo vrhnje (180 grama), 6 žlica griza, 6 žlica šećera, 1/2 limuna i ribana korica,  2 jaja, 2 vanilin šećera. 

PRIPREMA: Pomiješajte sastojke za tijesto i miješajte dok ne dobijete glatku smjesu bez grudica. U drugoj posudi izmiješaj sir i ostale sastojke za nadjev. Lim za pečenje premažite uljem ili maslacem, pa prelijte u njega više od pola smjese za tijesto. Preko nje lagano premažite nadjev od sira, a zatim premažite ostatak smjese za tijesto. Pecite na 200 stupnjeva oko 30 minita. Ohladite i posipajte šećerom u prahu.

Desert iz djetinjstva: Pohane jabuke sa šećerom i cimetom
Desert iz djetinjstva: Pohane jabuke sa šećerom i cimetom

8. Krostata bez šećera

SASTOJCI: 15 dekagrama maslaca, 25 dekagrama integralnog brašna, 1 dekagrama stevije u prahu, 10 dekagrama mljevenih lješnjaka, 1 jaje, limunova korica od 1 limuna, 1 dekagram cimeta u prahu, 0,2 dekagrama sode bikarbone, 5 kapi ekstrakta vanilije, 30 dekagrama džema (nastojte pronaći onaj bez šećera). Alternativa džemu je voćni puding (ukuhajte 300 grama voća s malo vode u kašu, pa dodajte žličicu pudinga od vanilije), ili voćni žele.   

PRIPREMA: Zamijesite tijesto od maslaca, brašna (kojem ste dodali sodu bikarbonu), stevije, mljevenih lješnjaka i jaja te dodajte vaniliju, cimet i koricu limuna. Razvaljajte ga u kalup za krostatu. Pecite 20 minuta na 180°C i ohladite. Premažite džemom, voćnim pudingom, odnosno voćnim želeom. 

9. Voćna salata s kvinojom

SASTOJCI: 2 šalice kuhane kvinoje, 2 šalice borovnica, 2 šalice malina,1 šalica dinje narezane na kockice, 2 šalice ananasa narezanog na kockice, šaka listića svježe mente, 2 žlice meda, sok od jedne limete, ½ žličice cimeta. 

PRIPREMA: pripremiti preljev za salatu od meda, soka limete, cimeta i nasjeckanih listića svježe mente. Voće pomiješati s kvinojom te preliti pripremljenim preljevom. Poslužiti ohlađeno.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku