Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
4 komentara

Zelene kuće su budućnost: Na njima će vlasnici moći zaraditi

Buduća gradnja temeljit će se na iskorištavanju obnovljive energije te energetski učinkovitim kućama koje troše manje energije, prvenstveno za hlađenje i grijanje, jeftinije su i čuvaju okoliš

Foto: Dreamstime
4 komentara

Svijet se natječe za zalihe nafte koje je sve manje. To sve utječe na cijenu energije koju plaćamo. Za energiju koju trošimo spaljuju se goleme količine nafte, prirodnog plina i ugljena koje uzimamo Zemlji, kažu Scott Gibson i David Johnston, autori knjige 'Toward a Zero Energy Home: A Complete Guide to Energy Self-Sufficiency at Home'.

Klimatolozi stalno upozoravaju na porast stakleničkih plinova koji sve više zagrijavaju Zemlju. To rezultira porastom globalnih temperatura i klimatskim promjenama koje se razvijaju brže nego što su znanstvenici predvidjeli u zadnjih nekoliko godina.

- 40 posto primarne energije i 70 posto električne energije u SAD-u izravno se koristi u kućanstvima. Stambene zgrade odgovorne su za 48 posto ispuštanja ugljikova dioksida. Budućnost je u gradnji energetski učinkovitih kuća koje troše manje energije, prvenstveno za hlađenje i grijanje. Jeftinije su i čuvaju okoliš - napominju autori.

Zelene kuće mogle bi se graditi konvencionalnim materijalima i tehnikama za strujanje zraka i izolacije.

Fotolia ZAŠTITITE PČELE Pesticidi ubijaju pčele i njihova staništa, a posljedice su kobne

- Nulte energetske kuće proizvode dovoljno energije, koliko joj je potrebno na godišnjoj osnovi - tvrde autori te dodaju kako to uključuje energiju za grijanje i hlađenje i uređaje. Energija je pohranjena preko kombinacija tehnologija za proizvodnju energije iz sunca i vjetra, dok se ukupna potrošnja energije smanjuje s visoko učinkovitim grijanjem, ventilacijom, klimatizacijom i rasvjetom.

Cilj nulte energije je praktičnost, štedljivost i očuvanje okoliša. 

- Cijene takvih tehnologija padaju, dok kod onih koji zagađuju okoliš rastu - tvrde autori. To znači da je budućnost stanovanja u 'zelenoj gradnji'.  

SPAS JE U EKONOMIJI Budućnost planeta Zemlje je u ekonomiji koja skrbi o okolišu

Građenje ovakvih kuća pruža financijsku sigurnost kupcima. Računi za komunalne usluge bit će manji, a u budućnosti će se od takvih kuća moći i zarađivati. Nulte energetske kuće dobit su za vlasnike domova, budućnost Zemlje, očuvanje njezinih resursa i za buduću generaciju graditelja i arhitekata koji će se lakše nositi s inovacijama i energetskim izazovima. 

- U prvom planu je iskorištavanje obnovljive energije iz sunca i vjetra s najmanjim mogućim utjecajem na okoliš, a da se ne naruše standardi i kvaliteta života - zaključuju autori. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message