Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
17 komentara

Pesticidi ubijaju pčele i njihova staništa, a posljedice su kobne

Upotreba pesticida štetna je za ljude jer njihovi ostaci često ostaju na uzgojenom veću i povrću, ali oni nisu štetni samo za ljude, oni ubijaju i pčele bez kojh je život gotovo nezamisliv

Fotolia
Foto: Fotolia
17 komentara

Pčele ugibaju. U SAD-u početkom 2008. godine svaka treća košnica pronađena je prazna. U Francuskoj je stopa smrtnosti pčela bila viša od 60 posto. Trećina svega što jedemo oslanja se na oprašivanje pčela. Ako svijet ikad izgubi svoje male crno-žute radnike, posljedice će biti nezamislive, navode Alison Benjamin i Brian McCallum, autori knjige 'A World Without Bees'. 

Pčele igraju veoma važnu ulogu u ekosustavu, a više od desetljeća suočavaju se s prijetnjama kao što su urbani razvoj, gubitak bioraznolikosti i uništavanje staništa.

SPAS JE U EKONOMIJI Budućnost planeta Zemlje je u ekonomiji koja skrbi o okolišu

Sve češće ugibaju, a smatra se da je razlog tome uporaba pesticida te transport pčela tisućama kilometara dalje na neprirodna staništa kako bi oprašivale. Još se nije utvrdio točan uzrok izumiranja pčela, za sada postoje samo nagađanja. 

24sata SAČUVAJMO PLANET Reciklirajte otpad i učite svoju djecu kako da brinu o okolišu

- Znanstvenici upozoravaju kako bi njihovo izumiranje bilo pogubno za život kakav poznajemo. Pčele su zadužene za oprašivanje orašastih plodova, suncokreta, jabuka, naranči, krastavaca, badema, lubenica, marelica i mnogih drugih plodova i biljaka za stočnu hranu. Iznimno su važne u hranidbenom lancu - zaključuju autori.

NEUSPJEŠNE VEZE: Ovi horoskopski znakovi su najgori parovi

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message