Lifestyle

Komentari 18

Zeleni čaj jača srce i imunitet, a ima i protuupalno djelovanje

Zeleni čaj jača srce i imunitet, a ima i protuupalno djelovanje

ZDRAVLJE U ŠALICI Zeleni čaj bori se protiv virusa i bakterija, čuva zube, zglobove i kožu, potiče mršavljenje, ublažava alergije, ubrzava metabolizam i pomaže u borbi s kilogramima...

Zeleni čaj obiluje polifenolima, prirodnim kemikalijama koje sadrže katehine, antioksidanse koji mogu uništiti rak jer smanjuju oštećenje DNK i sprečavaju rast stanica raka, kaže dipl. ing. nutricionizma Sandra Marić Bulat.

- Jedan od sastojaka zelenog čaja je i epigalokatehin, jedan od najjačih poznatih antioksidansa. U istraživanjima se pokazalo kako njegove molekule imaju snažno protuupalno djelovanje, čime sprečavaju rast, razvoj i širenje malignih stanica - kaže Marić Bulat. 

Osim što ima dokazano snažno djelovanje protiv karcinoma, zeleni čaj krije i mnoge druge zdravstvene pogodnosti. 

- Redovito pijenje zelenog čaja sprečava srčani udar i bolesti srca. Odličan je za reguliranje razine kolesterola, smanjuje rizik od začepljenja arterija te odlično djeluje na zdravlje krvnih žila - kaže nutricionistica te ga, zbog njegova pozitivnog učinka na alergije, preporučuje kao prirodni antihistaminik.

- Sastojak EGCG iz zelenog čaja ima mnoge koristi za naše zdravlje. Između ostalog, blokira stanične receptore koji su zaduženi za alergijske reakcije. Blokirajući proizvodnju histamina i imunoglobulina, sprečava neugodne nuspojave alergija poput kihanja, suznih očiju i kašljanja - objašnjava Marić Bulat.

Uza sve to, zeleni čaj odličan je saveznik vašeg imuniteta. Bori se protiv bakterija i virusa koji uzrokuju infekcije u različitim dijelovima tijela, a zbog svog sastojka katehina posebno je uspješan u borbi s bakterijama i virusima koji uzrokuju infekcije grla, ali i u uništavanju karijesa i zubnih bolesti te rješavanja problema s neugodnim zadahom.

- Zeleni ili crni čaj dolaze od iste biljke, a oba su veoma uspješni borci protiv zadaha zahvaljujući fitokemikalijama flavonoidima, kojima obiluju. Oni smanjuju naslage plaka na zubima i sprečavaju rast bakterija u ustima - kaže nutricionistica te dodaje kako zeleni čaj ima i značajne benefite kad je u pitanju ljepota zbog pozitivnog djelovanja na kožu.

- Zeleni čaj djeluje protuupalno i antibakterijski, čisti i sužava pore, ali i smiruje osjetljivu i iziritiranu kožu. Antioksidansi iz zelenog čaja, uključujući vitamine C i E, usporavaju starenje kože - dodaje nutricionistica Marić Bulat.

Osim što godi koži, zeleni čaj može se smatrati glavnim saveznikom za zdravo mršavljenje i održavanje linije

- Zeleni čaj ima termogeno djelovanje, što znači da zagrijava organizam i topi masti. Sadrži kofein i vrstu flavonoida koji se zove katehin, koji je antioksidans. Istraživanja sugeriraju da oba ova spoja mogu ubrzati metabolizam. Katehin može pomoći u razbijanju viška masnoća, dok i katehin i kofein mogu povećati količinu energije koju tijelo koristi - kaže Marić Bulat, no dodaje kako bi nakon mjesec dana pijenja zelenog čaja trebalo napraviti pauzu od 14 dana jer tanini u zelenom čaju mogu poremetiti upijanje željeza, a zbog toga nije pogodan ni za djecu.

Matcha prah još je snažniji jer njime popijemo cijele listove zelenog čaja

Matcha prah dobiva se mljevenjem mladih listova zelenog čaja. Budući da se prah otopi u vodi, takvim napitkom popijemo listove, zbog čega je učinak još jači.

Bogat je antioksidansima te vitaminima A, B6, C i K. Sadrži velike količine magnezija, kalcija, željeza, minerala, kalija, fosfora, cinka i bakra, a za razliku od ostalih čajeva, pije se odmah i ima slatkast okus. 

Zbog zelenog čaja smo opušteni, ali i dobro raspoloženi

Kofein u zelenom čaju stimulira živčani sustav i pomaže oslobađanje neurotransmitera koji poboljšavaju raspoloženje, poput dopamina i serotonina, pojašnjava nutricionistica Marić Bulat te dodaje kako taj proces rezultira pojačanom budnošću, boljim raspoloženjem i bržim reakcijama.

Zeleni i crni čaj sadrže aminokiselinu L-theanin, koja nije prisutna u kavi, a smatra se da prelazi krvno-moždanu barijeru i aktivira oslobađanje neurotransmitera u mozgu pod nazivom gama-aminomaslačna kiselina (GABA), zbog koje se osjećamo opušteno.

Mlijeko i šećer u čaju opterećuju probavni sustav

Neki ljudi imaju naviku piti čajeve s dodatkom mlijeka i šećera, što se nikako ne preporučuje. Mlijeko je bogato bjelančevinama, a šećer ugljikohidratima.

Pijenje čaja s tim dodacima više puta na dan jako će opteretiti probavni sustav, posebice jetru, upozorava nutricionistica Sandra Marić Bulat.

OVO SU OVISNOSTI HOROSKOPSKIH ZNAKOVA: Od Riba ne znate što očekivati, a Škorpioni su najstrastveniji!

Najčitaniji članci