Obavijesti

Lifestyle

Komentari 31

Želite biti sretniji? Onda kupite kuću ili stan u blizini zelenila

Želite biti sretniji? Onda kupite kuću ili stan u blizini zelenila

Najnovije istraživanje uspjelo je povezati stanovanje u prirodi s većom količinom sreće u životu. Oni koji žive bliže parku ili rezervatu prirode bit će sretniji nego oni koji su u centru grada

Ako tražite novi stan ili kuću u velikom gradu, pokušajte pronaći mjesto u blizini parka ili nekog drugog zelenila. Prema novom istraživanju, život unutar gradskog zelenog prostora povezan je s povećanim osjećajima sreće, vlastite vrijednosti, ali i ukupnim životnim zadovoljstvom.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa ...

Istraživači sa Sveučilišta u Warwicku, Sveučilišta u Newcastleu i Sveučilišta u Sheffieldu sastavili su prvo istraživanje koje je ikad istraživalo i dokazalo povezanost prirodnih, zelenih površina i mentalnog blagostanja na individualnoj razini.

Zanimljivo je da su otkrili da život u blizini prirode i zelenila više odgovara mentalnom zdravlju nego razina dohotka, zaposlenosti i ukupnog zdravlja. Autori istraživanja nadaju se da će gradski planeri i drugi donositelji politika u budućnosti razmotriti njihova otkrića prilikom razmatranja stvaranja dodatnih zelenih površina u gradovima i drugim urbanim područjima.

Prethodna istraživanja već su utvrdila da se ljudi obično osjećaju bolje nakon što izađu van i iskuse prirodu i zelenilo. Međutim, autori ovog istraživanja željeli su identificirati koliko zelenog prostora treba i koliko ga treba biti u blizini osobe da bi ono imalo pozitivan utjecaj na mentalno zdravlje.

Ključ uspjeha: Sreća je rad i odgovornost, budite uporni!
Ključ uspjeha: Sreća je rad i odgovornost, budite uporni!

Dakle, oni su primijenili nove geoprostorne istraživačke tehnike kako bi utvrdili odnos između zelenih pogleda na prirodu i tri aspekta mentalnog blagostanja; sreće, vlastite vrijednosti i zadovoljstva u životu.

- Vjerujemo da je ovo prvo istraživanje koja pokazuje kako urbane zelene površine mogu poboljšati širu definiciju mentalnog blagostanja - komentira dr. Victoria Houlden u izjavi za medije i dodaje da se mnogo istraživanja fokusira na loše mentalno zdravlje ili pojedinačne aspekte blagostanja poput životnog zadovoljstva. Ono što njihov rad čini drugačijim je način na koji razmatraju višedimenzionalno mentalno blagostanje, u smislu sreće, životnog zadovoljstva i vrijednosti. 

Istraživači su koristili podatke prikupljene o 25.518 stanovnika Londona iz Vladinog godišnjeg istraživanja stanovništva. Te su informacije, u kombinaciji s podacima o 20.000 javnih londonskih javnih površina u Londonu, omogućile istraživačima da utvrde koliko blizina zelenila utječe na mentalno blagostanje ispitanika u istraživanju.

Otkrili su snažnu vezu između količine zelenila u blizini nečijeg doma i mentalnog zdravlja, odnosno zelene površine smještene unutar 300 metara od kuće pojedinca imale su najveći utjecaj na njih.

Na primjer, povećanje za nešto manje od 2,5 hektara zelenila unutar 300 metara od kuće neke osobe bilo je povezano s povećanjem životnog zadovoljstva od osam posto, vlastite vrijednosti za sedam posto i srećom za pet posto.

Što se dogodi pticama uslijed uragana? Lete unutar "oka"
Što se dogodi pticama uslijed uragana? Lete unutar "oka"

- Ovi rezultati imaju važne implikacije na urbano planiranje i donošenje odluka vezanih uz to kakav pristup imamo prema gradskim zelenim površinama i kako treba dizajnirati održive gradove - objašnjava profesor João Porto de Albuquerque, direktor Instituta za održivi razvoj svijeta, Sveučilišta u Warwicku, piše Megaphone.

GAZE DRUGE DA BI USPJELI: Ovo je najzločestiji horoskopski znak