Obavijesti

Lifestyle

Komentari 20

Želite prestati piti kavu? 5 vrlo dobrih alternativa za novi dan

Želite prestati piti kavu? 5 vrlo dobrih alternativa za novi dan
1

Zeleni čaj sadrži manje kofeina, a nutricionisti tvrde da se ne možete 'navući' na čaj kao na kavu. Ako vam to ne odgovara, počnite ujutro piti kefir, vodu s limunom, kakao ili smoothie

VIDEO

Nema ničeg lošeg u pijenju kave ujutro. No, neki se žele riješiti ovisnosti o kofeinu, a drugi se bore sa zdravstvenim stanjem kojem unos kave šteti.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:32

Bez obzira na razlog prestanka, nutricionisti tvrde kako postoje odlične alternative koje mogu zamijeniti taj topli napitak.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

1. Zeleni čaj

Studije pokazuju da je ovaj čaj dobar za one koji se bore s alergijama, da je odličan za vid, da snižava razinu kolesterola i smanjuje rizik od propadanja zubiju.

- On sadrži manje kofeina i više antioksidansa u usporedbi s kavom. Ne možete postati ovisni o zelenom čaju kao o kavi te nema glavobolja ili problema sa spavanjem - tvrdi nutricionistica Brigitte Zeitlin.

Povezano je: Pročitajte što kava koju pijete govori o vama
Povezano je: Pročitajte što kava koju pijete govori o vama

2. Kefir

Ako se često osjećate napuhano ili vas muče crijeva, ovo bi mogao biti odličan napitak za vas. Kefir je fermentirani mliječni napitak, uzgojen iz kefirnih žitarica. Čuva probavu jer je bogat probioticima.

- Ljudima koji piju jogurt kao probiotik savjetujem da prijeđu na kefir - rekla je nutricionistica Dawn Jackson-Blatner. Dodaje kako kefir ima veću količinu dobrih bakterija od jogurta.

3. Voda s limunom

Limune iskoristite za stvaranje savršene zamjene za jutarnju kavu.

- Ako je to prva stvar koju ujutro popijete, to je odlično jer time nadoknađujete vodu koje tijelo izgubi tijekom noći. Dodajte pola limuna u 3 dcl mlake do tople vode. Time dobivate odgovarajuću dozu vitamina C i polifenola kako biste poboljšali svoj imunološki sustav i zdravlje kože - rekla je nutricionistica Jesenski Bates.

Razlog nije kofein: Evo zašto nas kava tjera na veliku nuždu
Razlog nije kofein: Evo zašto nas kava tjera na veliku nuždu

4. Smoothie

Iako je voće zdravo, nemojte pretjerivati jer ćete podići razinu šećera u krvi. Ograničite se na jednu voćku po smoothieju i radije koristite više zelenog povrća. Recimo - špinat, kelj, zelje...

Healthy eating. Woman pouring detox shake to glass

Dodajte mu proteine poput jogurta, mlijeko s malim udjelom masti ili proteine u prahu. Zdrave masti poput avokada također su dobre za osjećaj sitosti.

5. Kakao

Ova sirova namirnica u tom čistom obliku puna je zdravih sastojaka. 

Kakao je bogat mineralima, a posebno obiluje željezom, cinkom, bakrom i manganom. Odličan je izvor magnezija, koji je neophodan za funkcioniranje mnogih bioloških procesa u tijelu. 

Sirovi kakao sadrži vrlo malo kofeina, ali ima puno teobromina, sličnog sastojka koji djeluje kao nježan stimulans. Teobromin može pružiti sličan osjećaj euforije i zadovoljstva, ali s njim nećete doživjeti nagli pad energije kao s kavom. Nakon pijenja kakaa nećete se osjećate nervozno. 

Ali bitno je kako ga unosite. Nemojte kupovati prerađevine kakaa, već kupite vrećicu čistog kakaa, zagrijte mlijeko i dodajte šećera po želji. Tako ćete dobiti najviše od ovog sastojka. 

POGLEDAJTE NOVU EPIZODU SERIJALA 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

15:21
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 20
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru