Lifestyle

Komentari 18

Žene žive dulje zato što im imunološki sustav sporije stari

Žene žive dulje zato što im imunološki sustav sporije stari

Stanice zadužene za obranu od infekcija stare sporije kod žena nego kod muškaraca, a broj onih koji tijelo brane od "napadača" im se s godinama povećava

Tajna ženske dugovječnosti krije se u imunološkom sustavu, utvrdilo je japansko istraživanje Medicinskog fakulteta Tokio provedeno na 356 ljudi u dobi od 20. do 90. godina. Imunološki sustav žena sporije stari nego onaj muškaraca, piše Daily Mail

Sa starenjem se broj bijelih krvnih zrnca smanjuje kod oba spola, no ključna razlika leži u T stanicama koje štite tijelo od infekcija i B stanicama koje izlučuju antitijela. T i B stanice kod muškaraca brže propadaju nego kod žena, a isto vrijedi i za posrednike u imunološkom sustavu, citokine IL-6 i IL-10. Upravo zbog toga su muškarci podložniji upalama, potvrdilo je istraživanje.

Za razliku od tih stanica, s godinama se broj stanica CD4 T i specifičnih stanica koje tijelo brane od "napadača" povećava, no taj je broj veći kod žena nego kod muškaraca. 

- Svatko stari drugačije. Žene imaju više estrogena nego muškarci koji ih štiti od srčanih bolesti sve do menopauze, a upravo su seksualni hormoni ti koji utječu na rad imunološkog sustava. Drugačiji rad imunološkog sustava odgovoran je za duži život žena - istaknuo je voditelj istraživanja Katsuiku Hirokawa. 

Imunološki sustav štiti od infekcija i različitih vrsta karcinoma, no ako ne radi kako treba može uzrokovati bolesti.  

Najčitaniji članci