Obavijesti

Lifestyle

Komentari 22

Zimski povrtni aduti za bolje zdravlje i novogodišnji detoks

Zimski povrtni aduti za bolje zdravlje i novogodišnji detoks
1

Kelj, brokula, prokulice i cvjetača povrtne su uzdanice koje nas opskrbljuju vitaminima i krijepe i kad nema mnogo povrća, a zasitne su i ukusne

Nakon dana bogatih zasitnim i mesnim obrocima, došao je trenutak za povrtni predah. Ne, ne bojte se, ne pozivamo na gladovanje uz samo zdjelu zelene ili neke druge posne  salate nego na pravi obrok koji će vas nahraniti, ali i okrijepiti. Koliko su povrtnice važne za naše zdravlje nije potrebno ponavljati nego ih treba pripremati i jesti svaki dan. Iako je zima, povrtnice iz roda kupusnjača izdržavaju i odolijevaju hladnoći kako bi nam bile pri ruci čak i tijekom povrćem siromašne zime. 

Među njima su i maleni zeleni pupoljci - prokulice. Malene glavice nalik na one velikog im “brata” kupusa, zapravo su pupoljci svježine i zdravlja koji odlično prijaju uz pečenje, a još bolje kao samostalno jelo - kao dodatak tjestenini, u složencu ili dodatak toplom zimskom varivu. Odlične su i samo skuhane i samo začinjene maslinovim uljem i češnjakom, poslužene kao salata ili međuobrok, a ostatak njih možete posipati naribanim parmezanom i zapeći kratko u pećnici, dok se sir rastopi i zarumeni. 

Kao kelj pupčar, kako još mnogi nazivaju prokulice,  i “veliki kelj”  razvedrit će vam sivilo jelovnika. Umjesto mnogima dosadna variva, pripremite sarmice  koje ćete nadjenuti povrtnom smjesom umjesto mesne. ili uživajte u samo skuhanom kelju, s krumpirom ili bez njega,  koji začinite maslinovim uljem i posipajte poprženim pinjolima.   Jedna je od omiljenijih povrtnica cvjetača. Obilje vitamina i minerala čini ovo bijelo povrće dragocjenom zimskom namirnicom koja je dostojna da bude glavna zvijezda obroka, a ne samo prilog. I ona dolazi i reda visokovrijednih kupusnjača, među kojima su i zelje, brokula, kelj i prokulica, i iako smo navikli na njezinu bjelinu, može vas iznenaditi intenzivnom narančastom, zelenom pa čak i ljubičastom bojom. 

I upravo bi to mogao biti razlog zbog kojeg bi ova povrtnica mogla biti češće na vašem stolu i dodati boje vašem jelovniku. A kako je ne biste zavoljeli kad ju je zavolio i Luj XIV., zahvaljujući kojem se počela češće pripremati nakon što su je u 16. stoljeću dobili iz Genove.  Zelenu cvjetaču mnogi bi mogli zamijeniti za brokulu, jednu od najzdravijih namirnica u povrtnom spektru. Toliko je zdrava da nema popisa zdrave hrane bez nje. Unatoč tome mnogi je ne vole, ali tu su zato mnogi recepti za složence, variva i slane muffine  kojima možete prevariti  “osjetljivo” nepce i ipak pojesti zdravo.   

Stockfood/Guliver

Slani muffini 

Sastojci: 4 žlice maslinova ulja,  1 žličica soli,  1/2 vrećice praška za pecivo,  60 g oštrog brašna,  1 žlica narezana vlasca, 50 g naribanog parmezana, 3 jaja, 150 g  brokule, 40 g pinjola  

Priprema: 

Brokulu dobro operite i podijelite na cvatiće. Skuhajte je na pari ili u zasoljenoj kipućoj vodi i ocijedite.  Žumanjke i maslinovo ulje dobro izmiješajte mikserom, dodajte nasjeckane i lagano popržene pinjole i naribani parmezan. Vlasac sitno nasjeckajte i dodajte smjesi kao i usitnjenu kuhanu brokulu.  Sve dobro izmiješajte, dodajte prosijano brašno, prašak za pecivo i čvrsti snijeg od bjelanjaka, te sve dobro izmiješajte. Napunite smjesom kalupiće za muffine premazane maslacem do visine dvije-trećine kalupa. 

Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 °C oko 25 minuta. Pečeni su kad dobiju lijepu zlatno-žutu boju. Izvadite ih iz kalupa na rešetku za hlađenje i poslužite toplo, kao ukusan međuobrok.

Stockfood/Guliver

Prokulice s orecchiettima 

Sastojci: 300 g prokulica, paket orecchietta , 2 češnja češnjaka, 2 žlice maslinova ulja, 3 žice pinjola, nekoliko sušenih rajčica, 50 g parmezana, 2 grančice majčine dušice, 1 čili papričica, sol, papar

Priprema: 

Prokulice operite i ocijedite. Blanširajte ih u proključaloj posoljenoj vodi nekoliko minuta, te ih odmah isperite pod mlazom hladne vode i ocijedite.  Orecchette skuhajte prema uputama na pakiranju, u mnogo slane vode i ocijedite.  

U veću tavu ulijte maslinovo ulje i na njemu svijetlo popržite nasjeckani češnjak, čili i sitno narezane sušene rajčice. Potom na ulje stavite prokulice te pustite da se pirjaju nekoliko minuta. Posolite i poparite.  

Kad prokulice omekšaju do željene čvrstoće, primiješajte skuhanu tjesteninu. Dodajte listiće majčine dušice i svježe naribani parmezan te dobro izmiješajte.  Poslužite u dubokim tanjurima i po površini posipajte poprženim pinjolima. Poslužite vruće i prema potrebi polijte s još malo maslinova ulja.  

Stockfood/Guliver

Varivo s cvjetačom

Sastojci: 1 srednja glavica cvjetače, 1 mala glavica luka, 1 mrkva, 1 komad celera, 1 rajčica, 2 krumpira, vezica kopra, čili u prahu, sol, papar, curry, 2 dl vrhnja za kuhanje ili sojina vrhnja  

Priprema: 

Cvjetaču operite i podijelite je na cvatiće, lišće bacite. Mrkvicu, celer i krumpir ogulite i narežite na kockice. U veću posudu za kuhanje ulijte malo ulja i na njemu popržite sitno nasjeckani luk, pazeći da vam ne zagori. Kad postane staklast, dodajte kockice mrkve, celera i rajčice, te pirjajte dok mrkvica omekša. 

Povrću sada dodajte i cvjetaču i kockice krumpira i čili u prahu  te podlijte s toliko vode da prekrije većinu povrća. Posolite i popaprite. Poklopite i pustite da se krčka na laganoj vatri desetak minuta. 

Kad krumpir omekša, primiješajte vrhnje za kuhanje i pustite da provrije. Kuhano varivo rasporedite u zdjelice i po vrhu svake posipajte sitno nasjeckani svježi kopar.   

Preuzeto iz tjednika SuperMile - svake subote ekskluzivno uz 24sata!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 22
Dnevni horoskop za petak 13. prosinca: Rak će shvatiti da se zaljubio, Lav je pod pritiskom
ZVIJEZDE DONOSE...

Dnevni horoskop za petak 13. prosinca: Rak će shvatiti da se zaljubio, Lav je pod pritiskom

Pročitajte dnevni horoskop za petak 13. prosinca i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Turska tjestenina postala pravi je hit: Donosimo vam recept
JEDNOSTAVNO JE

Turska tjestenina postala pravi je hit: Donosimo vam recept

Za umak od maslaca trebaju vam dvije žlice maslaca i žličica slatke paprike, a umak od jogurta napravite od dvije šalice grčkog jogurta, dva češnja češnjaka, soka od pola limuna i prstohvata soli