Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
0 komentara

Život bez otpada: Ne donosite doma što ne možete iskoristiti

NIJE KOMPLICIRANO Izbjegavajte moderne potrošačke navike jer tako gomilate otpad. Ne kupujte ništa što ne možete kompostirati ili zamijeniti, kažu autori

Zero waste shop. Girl buying in sustainable plastic free grocery
Foto: Natalia Deriabina
0 komentara

Život bez otpada je jednostavan. Trebate učiniti samo jedno, a to je svjesna odluka da ćete prestati stvarati smeće, kažu Lauren Carter i Oberon Carter, autori knjige “A Family Guide to Waste-free Living”.

Jednom kad istinski donesete tu odluku, proces nije tako kompliciran. Važno je nastojati ukloniti otpad iz svakog aspekta života te krenuti korak po korak.

Foto: Promo

- Osim što ćete učiniti dobro za prirodu i okoliš, velika prednost života bez otpada je i promicanje vlastitog zdravlja - tvrde autori te napominju da pritom nije potrebno kompromitirati financije ili životni standard. Štoviše, život će postati jednostavniji, a minimalizam u domu olakšava život.

- Treba imati na umu da je moguće živjeti sretan i produktivan život bez sulude potrošnje na stvari koje nam zapravo nisu potrebne - napominju.

Evas Mendes celebrates launch of upcoming New York & Company Collection - New York ŠTO NAM GOVORE MADEŽI? Jedinstvena ‘karta’ madeža po tijelu pretkazatelj je sudbine

Život bez otpada vraća nas u kontakt s prirodom i pomaže nam u ispunjavanju potreba na održiv način.

- Nadamo se da će u budućnosti život bez otpada biti norma, a ne iznimka. Umjesto velikih supermarketa koji troše resurse poput goriva za transport hrane iz dalekih zemalja, okrenite se kupnji namirnica iz lokalnog uzgoja od domaćih poljoprivrednika - naglašavaju te savjetuju da u kuću ne donosite ništa što ne možete iskoristiti, kompostirati ili zamijeniti.

VAŠ RESTART Kako se opuštaju: Raku treba meditacija, Lavu kratki odmor

Izbjegavajte pakiranja koja dolaze u plastičnim ambalažama, okrenite se alternativama poput papiru koji se može reciklirati. Ne kupujte gotovu ili prerađenu hranu i izbjegavajte uzimanje hrane za van. Tu se troši puno energije i zemljinih resursa, a takva hrana je često zapakirana u plastiku koja samo stvara otpad. Sjetite se ogromnih plutajućih otoka plastike u oceanima. Nemojte dozvoliti da iz vašeg doma izlazi plastika koja će pridonijeti tom poražavajućem trendu.

- Prije kupnje razmislite je li vam to potrebno. Tako nećete stvarati otpad, a i uštedjet ćete na stvarima koje samo gomilate - zaključuje.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message