Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
6 komentara

Život s astmom je lakši uz čaj od trputca i bilo koji vid vježbe

Između astmatičnih napadaja važno je redovito uzimati propisane lijekove, paziti na prehranu te uz liječnički nadzor jačati imuitet i vježbati, savjetuju pedijatri

Foto: Dreamstime
6 komentara

Ako je jedan roditelj astmatičar, vjerojatnost pojave bolesti kod djece je 40 posto, a ako su oba roditelja astmatičari - 70-80 posto - kaže Iva Mrkić Kobal, dr. med. spec. iz bolnice Srebrnjak.

Bolest se može pojaviti u najranijoj dobi, a napadaje mogu izazvati grinje, pelud, alergeni životinjskog podrijetla, plijesan, duhanski dim i fizičko naprezanje. Mnogi aditivi i konzervansi, poput bisulfita, kalijeva metabisulfita i sumpornog dioksida, mogu izazvati teške napadaje astme, a njih nalazimo u sušenoj ili konzerviranoj hrani, voću i alkoholnim pićima pa ih je potrebno izbjegavati. Ako do napadaja dođe, važno je smiriti disanje, ne paničariti i uzeti bronhodilatator, poznatiji kao Ventolin u preporučenoj dozi, savjetuje dr. Mrkić Kobal i kaže da je astma najčešća kronična bolest među djecom.

- Astmatični napadaj kod djece prepoznaje se po javljanju epizoda suhog kašlja, otežanog disanja i piskanja u prsima. Kad do njega dođe, važno je umiriti dijete i primijeniti ‘lijek za širenje bronha’, odnosno salbutamol u propisanoj dozi - kaže.
Foto: 123RF
Liječenje između napadaja provodi se redovitom terapijom, pravilnom prehranom i sportom, koji je najučinkovitija pojedinačna preventivna i terapijska intervencija za astmu. Za djecu je dobar bilo koji sport, i to 30-40 minuta najmanje tri puta tjedno, preporučuje Davor Plavec, voditelj znanstveno-istraživačkog odjela u dječjoj bolnici Srebrnjak.

- Kardio trening značajno utječe na poboljšanje kroničnih upalnih bolesti tako što smanjuje kroničnu upalu koja je u podlozi nastanka bolesti - ističe Plavec.

Roditeljima savjetuje da djeca koja treniraju uza sebe imaju lijekove i pridržavaju se liječničkih uputa za sigurno vježbanje, poput nošenja maski za zaštitu dišnih puteva kod izloženosti hladnom zraku. Plavec savjetuje da djeca propisani lijek uzimaju u slučaju napadaja ili preventivno, pola sata prije vježbanja.

Top 5 - najbolji savjeti iz prirode fitoterapeutkinje Maje Žalac

 1. Čajna mješavina za imunitet
  Pomiješajte 30 g trputca, 15 g crnog sljeza i bazge, 10 g majčine dušice i komorača. U litri vode zakuhajte 2 jušne žlice čajne mješavine, ohladite i pijte tijekom dana.
 2. Čaj za ublažavanje alergijske astme
  Pomiješajte 25 g koprive, trputca, crnog sljeza i komorača. U litri vode zakuhajte dvije jušne žlice mješavine. Prema želji dodajte med i limun.
 3. Sirup za djecu koja imaju astmu
  U 2,5 litara vode skuhajte žlicu trputca, bazge, majčine dušice i anisa. Nakon 20 minuta dodajte 200 ml meda, spremite u staklenu bocu i držite u hladnjaku, kaže Žalac.
  Foto: 123RF
 4. Ulje eukaliptusa olakšava disanje
  Eukaliptus djeluje protiv začepljenog nosa i sprečava spazam bronha. Preko dana stavite nekoliko kapi eteričnog ulja u duft lampicu, a prije spavanja na rubove jastučnice.
 5. Čaj protiv kašlja
  Pomiješajte 25g plućnjaka, 15 g jaglaca, 10 g islandskog lišaja, 10 g kamilice i 10 g anisa. Dvije žlice dodajte u litru hladne vode, zakuhajte i ostavite poklopljeno 10 minuta, kaže fitoterapeutkinja Maja Žalac.
Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message