Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
1 komentara

Znakovi za uzbunu kod djece: Pretjeran umor i specifična bol

Pije li dijete više vode nego inače, brzo se umara, često ga boli glava ili slabije vidi, ne odgađajte posjet pedijatru. Sve učestalije stanje kod djece je i astma

Foto: Dreamstime
1 komentara

Roditelji često odjure liječniku čim dijete kihne ili šmrcne. Iako to često nije potrebno, s druge strane postoje simptomi koji se ne smiju ignorirati.

Jedan od njih je problem s vidom. Bebe vam to ne mogu reći, ali vi možete primijetiti ako je djetetu teško fokusirati se na neki predmet. Djeca školske dobi mogu zbog toga imati poteškoće s čitanjem i praćenjem gradiva, pa provjerite s njima vide li sve što piše na ploči. Djeca često imaju povišenu temperaturu uzrokovanu manjim infekcijama, i to je najčešće bezazleno stanje koje njihov organizam lako pobijedi.

No ako se radi o povišenoj temperaturi praćenoj glavoboljom, pogotovo ako je ona toliko jaka da dijete jedva drži oči otvorene, odmah posjetite pedijatra. Neka djeca imaju osjetljiviji probavni sustav i često će ih boljeti trbuh. Ali ako primijetite da se dijete žali na bol u donjem desnom dijelu trbuha, povraća, ima proljev i trbuh osjetljiv na dodir, hitno posjetite liječnika jer može biti riječ o upali slijepog crijeva.

UBRZAVA OPORAVAK Od majčine dušice pripremaju se kolačići koji jačaju imunitet

Ako primijetite da je dijete umornije nego inače i nema onu razinu energije na koju ste navikli, nemojte to ignorirati i pripisati nedostatku sna ili teškom danu. Uzroka može biti više i na liječniku je da ih istraži. Neki od njih mogu biti anemija, migrene ili depresija. Sve učestalije stanje kod djece je i astma. Kako biste prepoznali simptome, nemojte ignorirati zadihanost djeteta pri fizičkoj aktivnosti, piskajući zvuk pri izdisaju, poteškoće s disanjem ili spor oporavak od respiratorne infekcije.

ZBOG KLIMATSKIH PROMJENA Budućim generacijama prijete doživotni zdravstveni problemi

Ekstremni osjećaj žeđi još je jedan simptom koji može značiti ozbiljnije stanje. Nakon nekoliko sati trčanja i igre s vršnjacima dijete će biti žedno, ali ekstremna žeđ potpuno je drukčija. Ako vidite da dijete pije jako puno vode, više nego što je uobičajeno, obavijestite liječnika o tome jer je to prvi simptom dijabetesa.

POGLEDAJTE NOVU EPIZODU SERIJALA 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message