Lifestyle

Komentari 1

Znanost za svagdašnje dileme daje konkretna psihorješenja

Znanost za svagdašnje dileme daje konkretna psihorješenja

Djelovati ili ne djelovati? Učenje, strategije odgoja i čuvanje motivacije samo su neke od svakodnevnih dvojbi na koje je znanost odgovorila uz pomoć brojnih istraživanja

Nerealni životni ciljevi dovest će vas do stanja svijesti da ste podbacili, pa nemojte težiti takvim ciljevima, nego se nagradite za svaki mali korak učinjen prema onome što želite. Psiholozi upozoravaju da je nagrađivanje samog sebe najvažniji korak u samoostvarivanju. 

Vođeni rezultatima istraživanja, savjetuju što treba, a što ne kad je riječ o problematičnim situacijama u svakodnevnom životu. Kad je riječ o odgoju djeteta, preporučuje se manje upozoravanje na pogreške djeteta - nego ga treba pohvaliti za svaki dobar potez. Bihevioralna psihologija pokazuje kako često spominjanje negativnog ponašanja potiče njegovo učestalije pojavljivanje. 

Svladavanje zahtjevnih vještina ne treba ostavljati za zadnji trenutak. Cjelonoćno učenje ne funkcionira, kažu stručnjaci. Istraživanje sna i pamćenja pokazuje da ne pamtimo naučeno ako se nismo dovoljno naspavali.

Motivacija za dosadan posao

Psiholozi teorijom samoodređivanja objašnjavaju kako se motivirati za obavljanje dosadnog zadatka - potražite motivaciju u uključivanju u zadatak, a ne u nagradama koje (ne) donosi. 

Usredotočite se na ono što možete promijeniti

Stresa se treba riješiti fokusiranjem na ono što u situaciji možete promijeniti, a pomiriti se s onim što ne možete. Ako si kažete da je situacija izvan vaše kontrole, postat ćete anksiozni, ljutiti i frustrirani, a time nećete ništa riješiti. 

San za dobro pamćenje 

San pomaže da sve naučeno dobro “sjedne”, a cjelonoćno učenje u zadnji tren ne daje rezultate, upozoravaju stručnjaci.

Najčitaniji članci