Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
1 komentara

Znanstvenici izumili ‘pametne’ leće koje mogu ispraviti vid

Napravljene su da budu jednako malene, mekane i fleksibilne kao i tipične mekane kontaktne leće bez izazivanja iritacije, nelagodnosti ili smanjenog vidnog polja

Foto: Dreamstime
1 komentara

Oftalmolozi bi jednog dana mogli početi koristiti ‘pametne’ kontaktne leće za kontroliranje zdravlja očiju pacijenata. Zadaća tih leća bila bi kontrolirati oči radi problema s vidom ili pomoći u ispravljanju tih problema.

Tim znanstvenika iz Južne Koreje uspio je staviti male elektroničke sklopove u meku kontaktnu leću, a testirali su ih na zečevima i jednom čovjeku

VIDEO: ZAJEDNO PROTIV RAKA Raznježili su Hrvatsku: Pjevala sam, a on je plakao na prozoru

- Pametna kontaktna leća namijenjena je ispravljanju vida i upravljanju elektroničkim uređajima. Teoretski bi takvi uređaji mogli kontinuirano pregledavati očnu tekućinu radi otkrivanja ranih znakova nekih očnih bolesti, poput glaukoma ili bolesti poput dijabetesa - objasnio je autor studije Sang-Young Lee.

Foto: Thinkstock

Pametne leće napravljene su da budu jednako malene, mekane i fleksibilne kao i tipične meke kontaktne leće bez izazivanja iritacije oka, nelagode ili smanjenja vidnog polja.

Daniel and David Omirin 'ONI SU POSEBNI' Nitko ne vjeruje da su braća blizanci: Isti su, a tako različiti

Zečevi i neki volonteri nosili su ove leće oko 10 minuta kako bi provjerili njihovu funkcionalnost. Nisu pokazali nikakve znakove nelagode poput crvenila očiju, ali tim znanstvenika je rekao da su potrebna daljnja istraživanja kako bi ove leće postale dostupne ljudima.

- Učinkovita električna kontaktna leća sposobna otkriti promjene u očima u stvarnom vremenu imala bi puno potencijala za otkrivanje novih načina za otkrivanje i sprječavanje očnih bolesti - rekao je dr. Thomas Steinemann, glasnogovornik Američke akademije za oftalmologiju, piše WebMD.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message