Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
71 komentara

Znanstvenici o erekciji: Što je učvršćuje, a što je može 'ubiti'

Znanost razlikuje razne vrste erekcija, od kojih neke mogu biti neugodne. Od hrane do masturbacije, puno je faktora koji utječu na učestalost, trajanje i čvrstoću erekcije

71 komentara

Postoje tri vrste erekcije - refleksna koja nastaje uslijed pravog kontakta, psihosomatska uslijed audiovizualne stimulacije ili podražaja te noćna. Prema studiji uglednog časopisa Journal of Sexual Medicine, jačina podražaja utječe na snagu erekcije i samu duljinu penisa. Penis je najdulji nakon oralnog seksa, u prosjeku čak do 0,3 cm dulji nego bez takve stimulacije. 

Većini nije ravan  

Opušten penis skriva tajne koje izlaze na vidjelo u stanju erekcije - pa tada preko 70 posto muškaraca ima blago iskrivljen penis. On je najčešće iskrivljen u lijevu stranu te češće prema gore nego prema dolje, no to se ne smatra problemom sve dok ne uzrokuje bol. Što se tiče veličine, ona u opuštenom stanju nije pravi pokazatelj mjere - kod dvije trećine muškaraca on naraste oko tri cm, dok kod jedne trećine njih može narasti i preko pet cm. 

Kondom dokazano utječe 

Iako to ne vrijedi za sve muškarce, na oko 80 posto njih prezervativi doista loše utječu na erekciju, tvrde stručnjaci. Objašnjavaju kako je to prvenstveno posljedica navike, ali i drugih problema s erekcijom, poput upale prostate i slabije cirkulacije te nižih razina testosterona, zbog čega se erekcija teže održava. Također, muškarci koji pretjeruju s masturbacijom često nemaju dovoljan "osjet" preko kondoma.

Ali i masturbacija... 

Ako muškarac nije imao seksualne kontakte ili masturbirao nekoliko dana, to će se odraziti i na njegovoj erekciji, objašnjavaju stručnjaci.

OPREZ Ovo je najopasniji muški potez u seksu - i zbilja može ubiti!

Ona će biti čvršća, a penis nešto dulji zbog pojačanog dotoka krvi. No ako muškarac redovito odnosno svakodnevno masturbira, velika je vjerojatnost da će tada i sam seks biti znatno kraći zbog jačeg podražaja i veće uzbuđenosti.  

Cigarete skraćuju 

Pušenje je štetno za sve organe, pa tako i za penis. Nikotin loše djeluje na cirkulaciju, koja je ključna za erekciju. S vremenom, posljedica je čak i smanjivanje penisa, a studije pokazuju kako redovito pušenje cigareta, kao i uživanje u opojnim drogama koje se miješaju s duhanom može rezultirati s penisom kraćim i do 1 cm. 

Što više mesa, to manje erekcija

Jedenje većih količina mesa može skratiti i oslabiti erekciju, pokazao je eksperiment u novom Netflixovom dokumentarcu ‘The Game Changers’. Istovremeno, prehrana na bazi biljaka radi čuda za muški spolni organ, kažu.

Ovaj dokumentarac bavi se utjecajem prehrane, osobito proteinske, na zdravlje muškaraca i njegovu seksualnost. 

Kako bi utvrdili kakav utjecaj ima jedenje mesa u odnosu na vegansku prehranu na erekciju, trojica studenata i sportaša nosila su dvije noći prsten na penisu i bilježili detalje svoje erekcije. Prvu noć jeli su mesni burrito, a drugu noć veganski.

Rezultati su pokazali da je njihova erekcija bila snažnija drugu noć, odnosno nakon što su jeli burrito s povrćem.

MEDICINSKI DOKUMENTIRANO Bizaran slučaj: Žena je ostala trudna nakon oralnog seksa!

“Kad pomislim na muževnog muškarca, u glavi imam sliku nekoga tko je snažan, izdržljiv, seksualno sposoban i plodan. Ono što pokazuju znanstvene studije je, da što više mesa jedu muškarci, tim brže gube muškost”, kaže urolog dr. Aaron Spitz.

Koliko erekcija na dan 

Muške i ženske genitalije nisu građene na sličan način te je istina kako su muškarci biološki programirani za više erekcija kako bi ostali zdravi. Prosječan muškarac ima oko 11 erekcija na dan te oko devet njih kroz noć. Također, u životu će u prosjeku ejakulirati oko 7200 puta.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message