Obavijesti

Lifestyle

Komentari 17

Znanstvenici s Harvarda: Pod bor idu čaj, pedometar, ocat...

Znanstvenici s Harvarda: Pod bor idu čaj, pedometar, ocat...
1

Zdravlje je najveći dar i najvažnija stvar u našim životima, pa ga zato darujte svojim najmilijima, poručuju nutricionisti s Harvarda koji su sastavili popis najzdravijih poklona

VIDEO

Kupnja darova često je samo trošenje radi trošenja, no neka vam ovogodišnji blagdani donesu malo više radosti, a malo manje stresa. 

Sada imate prilike promijeniti ploču i najmilije darivati poklonima koji će doprinijeti njihovom zdravlju. To ne moraju biti skupi pokloni poput Wellness paketa ili skijaškog aranžmana, dovoljno je pokloniti nešto što može biti od koristiti - bilo da će one koje darujete potaknuti na promjenu ili direktno utjecati na njegovo ili njezino zdravlje, savjetuju nutricionisti s Harvarda koji su sastavili popis najzdravijih poklona. 

Ručno izrađene kuglice prodaju se po cijeni od 6 do 100 kuna
Ručno izrađene kuglice  prodaju se po cijeni od 6 do 100 kuna

Prihvatite li izazov i pokušate "izvući" najbolji odnosno najzdraviji poklon za prijatelje i članove obitelji, budite sigurni da će vas to ispuniti radošću. Ako već ima potrebe za zamatanje koristite pak papir. Za vezanje vam može poslužiti i jutena traka, a poklončiće možete ukrasiti i sušenim kriškama naranče i rolicama cimeta.

Znanstvenici razbili stari mit: Božićna zvijezda nije otrovna
Znanstvenici razbili stari mit: Božićna zvijezda nije otrovna

Zdravlje je najveći dar i najvažnija stvar u našim životima. Ono je preduvjet za sve ostalo što nam je važno u životu poput prijateljstva, obitelji, ljubavi, karijere, ali i svih naših snova. U današnjem modernom načinu života, kada se iza svakog ugla kriju skriveni uzroci bolesti zbog kroničnog stresa, nezadovoljstva, usamljenosti, jednolične i nutritivno siromašne prehrana, "umjetno" uzgojene hrane, zagađenja, dugotrajnog sjedenja i nedostatka tjelovježbe, pa ono što najviše želimo za one koje volimo jest upravo - zdravlje. 

Popis zdravih darova je podugačak, a mi smo izdvojili neke zabavne i promišljene darove, koji primatelje mogu motivirati na promjenu životnih navika i zdraviji životni stil, poručuju s Harvarda.

1. Maslinovo ulje

Odličan izbor za poklon je boca ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Izvor je oleinske, linolenske i palmitinske kiseline te vitamina E koji ima moćno antioksidacijsko djelovanje, i nezasićenih masnih kiselina koje štite zdravlje cjelokupnog organizma. Ekstra djevičansko maslinovo ulje se već jako dugu koristi u ljekovite svrhe. Dosadašnja istraživanja su pokazala da smanjuje rizik od nastanka raka debelog crijeva, bolesti jetre, kroničnih upala, astme, dijabetesa i visoke razine kolesterola. Njegovo svakodnevno uzimanje natašte može poboljšati i zdravlje i izgled.

2. Prostirka za jogu ili uže za preskakanje

Netko vam je pričao kako se u novoj godini mora posvetiti sebi i napokon "početi nešto vježbati"? Potaknite ga s prostirkom za jogu koju može iskoristiti i za trening kod kuće, elastičnim trakama za jačanje ramena i ruku, tečajem plesa, ili lampica za bicikl koji namjerava upogoniti u "novoj sezoni". 

3. Štapni mikser ili blender

Promjena prehrane nije jednostavna koliko god se činila. No s nekim kuhinjskim pomagalima poput štapnog miksera u tren oka slože se zdrave krem juhe ili smoothiji s avokadom i zelenim povrćem koji će svi obožavati. Naravno tu su i dehidrator hrane kako bi od banana, jabuka i ostalog voća nastao zdravi čips. 
 

4. Bučino ulje

Bučino ulje specijalitet je sjevernih krajeva Hrvatske. No u ovo zimsko doba pasat će svima. Može ga se koristiti za sve salate, a uz to je odličan izvor magnezija, koji pomaže u regulaciji tlaka, cinka koji pospješuje rad imunološkog sustava. Bučino ulje poželjno je u svakoj prehrani, a posebice ako imate mokraćnih problema ili problema s prostatom. Pogodno je i za žene koje prolaze kroz menopauzu. Dovoljno je uzeti 1-3 čajne žlice dnevno, samostalno ili sa salatom, mlakim umakom ili nekim kuhanim prilogom.

5. Ocat - balsamico/jabučni

Običan ocat produljuje osjećaj sitosti pa potiče ljude da unesu manje hrane u danu, što može uzrokovati gubitak kilograma. Osim toga snižava glikemijski indeks namirnica i omogućava kontrolu dijabetesa tipa 2. Jabučni ocat poboljšava osjetljivost na inzulin nakon obroka bogatog ugljikohidratima za čak 20-35 posto te značajno snižava razinu glukoze u krvi. Aceto balsamico pak sprječava nakupine plaka na krvnim žilama te razvoj arterioskleroze te održava poželjan krvni tlak. Osim toga, polifenoli limitiraju sposobnost LDL "lošeg" kolesterola da oksidira čime se smanjuje šteta koju ovaj kolesterol može napraviti u stanicama.

6. Sjeme i tegla 

Možda ćete prijatelje koji imaju djecu najviše iznenaditi darujući im teglu, zemlju i - sjeme. Dovoljno će biti sjeme bosiljka, vlasca, ili možda cherry rajčica, a oni će zajedno gledati kako njihov dar raste, čineći ga zabavnim i jedinstvenim. 

7. Pedometar 


Svaki korak je važan - osobito tijekom blagdana, kada je vježbanje zadnja aktivnost na koju se misli. Potaknite zato prijatelje da se kreću. Iako mnogi takvu aplikaciju mogu skinuti na mobitel, poklonite im onaj klasičan pedometar, kako biste ih udaljili od cjelodnevnog buljenja u ekran. Skriven u torbici ili džepu, bit će im velika motivacija da ostanu aktivni tijekom dana. 

8. Boca za vodu ili čaša

Boca za vodu ne mora služiti samo za sportske aktivnosti ili odlazak u teretanu. Potražite one bez štetnih sastojaka (bez BPA). Osim što će možda smanjiti kupovanje raznoraznih zašećerenih ili gaziranih sokova, korištenjem boce vaši će prijatelji pridonijeti i očuvanju prirode. Svatko na radnom mjestu može imati i staklenu čašu iz koje će piti, te smanjiti potrošnju plastičnih čaša kojima se svakodnevno "razbacujemo". 

9. Čaj i šalica

Poseban užitak ispijanja čaja iz šalice koje ste im poklonili ne samo da će primatelje podsjećati na vas, već će blagotvorni napitak dobro doći i za njihovo zdravlje. Zeleni čaj će osim za razbuđivanje, pokazala su istraživanja, smanjiti rizik od srčanog udara i bolesti krvožilnog sustava, a može smanjiti i kolesterol. Komorač će ih pak umiriti pred spavanje, a čaj od lipe izliječiti prehladu, ali i smiriti grčeve i migrene. 

10. Orašasti plodovi 

Umjesto slatkiša odlučite se darovati vrećicu badema, lješnjaka, oraha, indijskih oraščića - prijateljima, susjedima i suradnicima. Osim što imaju puno proteina i zdravih masti, imaju i mnogo manje šećera, a isto tako djeluju dobro na koncentraciju. Možete ih staviti u staklenku i preliti medom (do vrha), ili ih možete prepržiti, primjerice lješnjake. To je zaista originalan poklon. Pakiranje hranjivih grickalica vlastoručno označite. 

11. Staklena posuda za hranu / ručak

Naručivanje hrane iz dostave postala je prava pošast, no zdravija varijanta obroka svakako je hrana kuhana kod kuće. Staklena posuda namijenjena prenošenju hrane može potaknuti vaše prijatelje da naprave vlastiti ručak i ponesu ga na posao - što može biti bolje i za njihov struk i za novčanik. Domaći ručak iz nje prijat će i na poslu. 

12. Naranča ili ananas

Ako jednostavno nemate druge ideje, poklonite - voće. To mogu biti obične jabuke, kruške, ili tropsko i egzotično voće - poput nekoliko naranči koje možete spakirati u ukrasnu drvenu ili pletenu kašetu, ili komad ananasa koji će biti efektan i bez zamatanja. Nekad je darovanje egzotičnog voća bila To je slatka gesta koja slavi jednostavnost, a dobro će doći kao osvježenje od teške blagdanske hrane. 

12. Društvene igre

Iako na prvu ne "zvoni" kao izbor za "zdrav poklon", iznenadit ćete se ako ih darujete prijateljima i obitelji. Potaknut će ih na provođenje slobodnog vremena s najmilijima, umjesto da gledaju na zaslon računala ili TV i - grickaju. 

13. Posuda za miješanje salate

Mješalica za salatu ne samo da će biti interesantna djeci, već može prisjetiti kako bi salata trebala biti poslužena uz svaki obrok. 
 
14. Tamna čokolada 

Ako baš želite darovati slatkiše, umjesto zdjele kolača, donesite prijateljima tablu tamne čokolade. Pronađite onu sa 70 posto kakaa. 

15. Kuhani obrok

Darujte kolege na poslu - kuhanim obrokom. Umjesto tradicionalnog poklona, kažite mu da ga želite dobro nahraniti, pa od kuće donesite što ste skuhali i počastite ga domaćom hranom.

Varaju i jako dobro skrivaju svoje afere: Ovi horoskopski znakovi ne znaju što je vjernost u vezi

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku