Obavijesti

Lifestyle

Komentari 13

Znanstvenici u čudu: Zašto je lokva na Antarktici ljubičasta?

Znanstvenici u čudu: Zašto je lokva na Antarktici ljubičasta?
1

Scott Hotaling, biolog koji proučava fiziologiju i genomiku jednog insekta na Antarktici, usput je naišao na ljubičastu lokvu, pa pozvao kolege da mu odgovore što bi mogao biti uzrok

VIDEO

Slika bizarno ljubičaste lokve koju je na Twitteru objavio jedan od znanstvenika koji provodi istraživanja na Antarktici, otvara bezbroj pitanja. Naime, Scott Hotaling, sa studija bioloških znanosti na Sveučilištu Washington trenutno proučava fiziologiju i genomiku najvećeg endemskog insekta na Antarktici, pod latinskim nazivom 'Belgica Antarctica', a usput je naišao na zapanjujuće ljubičastu lokvu, na malom stjenovitom otočiću Humble, tik uz obalu Antarktike.

POGLEDAJTE VIDEO: 

U izjavi za portal IFLScience rekao je da se lokva nalazi u blizini stanice Palmer i da je vrlo blizu oceana. Nalazi se na oko 5 metara nadmorske visine i čini se vrlo plitkim. Kako nije mogao razabrati što je potaknulo promjenu boje, obratio se kolegama znanstvenicima, objavivši fotografiju na Twitteru.

Otok Humble poznat je kao važno stanište za ptice, s nekoliko vrsta pingvina koji se tu osjećaju kao doma, pokazalo je istraživanje tvrtke BirdLife International. Hotaling dodaje kako vjeruje da boja na neki način može biti povezana s kolonijom pingvina. No kolege koje su mu odgovorile dodaju kako je boja blijede lavande vjerojatno rezultat cvjetanja mikroba.

- Kladio bih se da se cvjetanje može povezati s ljubičastom bakterijom, fotosintetskim organizmom koji ne razvija kisik. Ako nema mirisa plina H25, što podsjeća na miris trulog jajeta, to znači da organizmi rastu koristeći svjetlost kao izvor energije, a organske tvari kao materiju - napisao je mikrobiolog Michael Madigan.

Hotaling odgovara kako područje oko lokve ne smrdi loše, barem njegov tim nije osjetio neki neugodan miris, osim mirisa morskih slonova, koji je 'užasan na drugačiji način'. 

Stefano Amalfitano, morski ekolog, napominje da je lokva primjer 'oportunističkih slikara iz ekstremnih mikrobioloških voda', poput ljubičastih bakterija koje se obično i nalaze na Antarktici. Druga je mogućnost da su na boju utjecale Halobacterium halobium, Dunaliella Salina, ili Rhodocylcus purpureus - također bakterije. 

Iako su ga kolege tražile da izvadi uzroke vode, Hotaling kaže da se time neće baviti, jer dozvole koje njegov tim ima ne dopuštaju prikupljanje uzoraka. 

- Dijelim to u nadi da će i drugi ljudi krenuti u istraživanje na tom ili sličnim staništima u budućnosti - odgovara, te dodaje kako je oduševljen činjenicom da je imao priliku podijeliti fotografiju na Twitteru i zajedno s drugim pratiteljima ponešto naučiti o ovom fenomenu.  

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

12:46

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'
VELIKI INTERVJU

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'

Naš najbolji neurokirurg, prof.dr. Josip Paladino iza sebe ima 46 godina rada u struci, i nema namjeru stati. Iako stručnjak za mozak, njega kroz život vodi srce, kaže nam

'Moja žena odbijala je seks 2 godine, sada se ljuti jer varam'
BURNA RASPRAVA

'Moja žena odbijala je seks 2 godine, sada se ljuti jer varam'

Muškarac je izazvao burnu raspravu nakon što je priznao da je radi nedostatka intimnosti sa suprugom odlučio potražiti nešto 'sa strane'. Kaže da mu je brak 'neodrživ', ali ne želi razvod
Dnevni horoskop za subotu 4. svibnja: Lavu prijeti depresija, a Ribe su pune mudrih savjeta
ŠTO DONOSI POČETAK VIKENDA

Dnevni horoskop za subotu 4. svibnja: Lavu prijeti depresija, a Ribe su pune mudrih savjeta

Pročitajte dnevni horoskop za subotu 4. svibnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje