Lifestyle

Komentari 11

Znate li čemu služi ova mala rupica na filteru nekih cigareta?

Znate li čemu služi ova mala rupica na filteru nekih cigareta?

Tijekom 1960-ih potrošači su postali svjesniji štetnih učinaka pušenja. Proizvođači su onda na to odgovorili plasiranjem 'light' cigareta, koje imaju rupicu na filteru, kao 'zdravije alternative'

Filtri 'light' cigareta sadrže vrlo male otvore za ventilaciju kroz koje se uvlači dodatni zrak kada pušač povuče dim. Napravljene su s ciljem da imaju povoljniji učinak na koncentraciju štetnih tvari jer razrjeđuju dim. Pušači stoga često doživljavaju ove cigarete boljima.

POGLEDAJTE VIDEO:

Dizajn filtera 'light' cigareta jedna je od glavnih razlika između 'light' i običnih cigareta. Međutim, iako bi u teoriji ove cigarete trebale biti zdravije, pušači na smanjeni otpor reagiraju dubljim udisajima, prema istraživanjima.

Od čega se rade filteri?

Filter za cigarete sastavni su dio cigareta, a uvedeni su početkom 1950-ih.

Mogu biti izrađeni od plastičnih celuloznih acetatnih vlakana, papira ili aktivnog ugljena. Bijela vlakna celuloznog acetata su tanja od konca za šivanje te su čvrsto spojena kako bi se stvorio oblik filtera.

Celulozni acetat i papir se koriste kako bi filtrirali čestice dima jer na taj način se smanjuje šteta koju uzrokuje pušenje. Filtri također sprječavaju ulazak duhana u usta pušača. 

 

 

 

Najčitaniji članci