Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Znate li da sol ima rok trajanja? Sve ovisi o aditivima koje sadrži

Znate li da sol ima rok trajanja? Sve ovisi o aditivima koje sadrži

Zna se dogoditi da aditivi u soli ne odrade svoj posao i sol se može početi skupljati te nije više pouzdan izvor joda, što ne znači da će vam naštetiti, osim ako vidite ili osjetite miris plijesni, onda ju treba baciti

VIDEO

Sol sprječava razvoj loših bakterija - pa kako se onda može pokvariti?

POGLEDAJTE VIDEO: Tradicionalna berba soli

Pokretanje videa...

Berba soli u Stonu 01:09

Sol je nevjerojatno čest sastojak koji većina ljudi uzima zdravo za gotovo. To je jednostavna, anorganska molekula koja se sastoji od dva sićušna iona, natrija i klorida, ali njezina sposobnost aromatiziranja i očuvanja čini je vrijednom, toliko vrijednom da se u prošlosti znalo radnicima i plaćati solju. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Sol čuva hranu izvlačeći vlagu iz nje, suzbijajući rast štetnih bakterija i potičući rast korisnih bakterija - pa zašto onda pakiranja soli imaju rok trajanja?

Krivac nije natrijev klorid, već se s njim miješaju aditivi koje neki proizvođači dodaju kako bi spriječili grudanje soli ili kako bi dodali hranjive tvari u nju.

Jod, sredstva protiv grudanja i minerali u tragovima u ružičastoj, crvenoj ili crnoj soli mogu se s vremenom razgraditi, ali razgradnja ne znači da ju ne možete koristiti. 

Ako koristite samo himalajsku sol, izvor joda potražite u ribi
Ako koristite samo himalajsku sol, izvor joda potražite u ribi

Ponekad se zna dogoditi da aditivi u soli ne odrade svoj posao i sol se može početi skupljati te nije više pouzdan izvor joda, što ne znači da će vam naštetiti, osim u slučaju da vidite ili osjetite miris plijesni - onda ju treba baciti. 

To, međutim, ne znači da biste trebali zanemariti svoju sol, čak i sol bez aditiva. Higroskopska svojstva soli (upijanje vode) čine ju lošim kandidatom za držanje na otvorenom.

Ne samo da može upiti vlagu iz zraka, već i mirise iz kuhinje, što vam može ostaviti grubu, smrdljivu sol.

Sol treba držati u hermetički zatvorenoj posudi te ju čuvati na tamnom i hladnom mjestu.

Kako napraviti začinske soli: Uz njih će hrana biti puno ukusnija
Kako napraviti začinske soli: Uz njih će hrana biti puno ukusnija

Ali, većina ljudi ima i male količine soli u soljenkama, kod kojih se treba oduprijeti porivu da ih se stalno nadopunjava.

Dobro je držati malu količinu te često soljenke prati i dobro osušiti prije nego što ponovo stavite u njih sol, piše Lifehacker.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika

Pročitajte dnevni horoskop za srijedu 17. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

'Nisam pila ništa osim domaćeg soka od naranče 40 dana. Evo što mi se nakon toga dogodilo'
DRUGAČIJA DIJETA

'Nisam pila ništa osim domaćeg soka od naranče 40 dana. Evo što mi se nakon toga dogodilo'

Australka je tijekom korizme iz prehrane izbacila svu hranu te je konzumirala isključivo domaći sok. Oduševljena je što je taj ritual učinio njezinu tijelu, no ipak, to nije za svakoga
Uz ovaj začin ćete brže skinuti kile - ako ga uzimate svaki dan
SIGURNO GA IMATE KOD KUĆE

Uz ovaj začin ćete brže skinuti kile - ako ga uzimate svaki dan

Istraživanje je otkrilo zanimljive činjenice o začinu koji je čest u kuhinji te ima specifičan okus. Može se konzumirati u slanim, ali i slatkim jelima, a odličan je zato ubrzava metabolizam