Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Kako napraviti začinske soli: Uz njih će hrana biti puno ukusnija

Kako napraviti začinske soli: Uz njih će hrana biti puno ukusnija

Začinsku sol možete pripremiti i sami, tako da 3/4 šalice krupne morske soli pomiješate s 1/4 šalice nekog suhog začina ili kombinacije začina, sjemenki ili gljiva, ovisno o ukusu

VIDEO

Ako se ponekad dogodi da pečenom ili kuhanom mesu, krumpiru ili drugom povrću koje ste kuhali na pari nedostaje 'ono nešto' da bi okus bio savršen, razmislite o tome da sami pripremite nekoliko vrsta soli u kombinaciji sa začinima, kojima ćete lako doraditi okus baš svakog jela.

POGLEDAJTE VIDEO: Jedina indor farma u sklopu tržnice u Europi

Pokretanje videa...

Indoor vertikalna farma ispod tržnice Kvatrić 01:11

Pripremite nekoliko praznih soljenki koje možete označiti i izaberite okuse koje želite dodati u sol, pa ih kombinirajte, usitnite u blenderu i napunite soljenke. Imajte na umu da neke vrste začinskog bilja imaju i ljekovito djelovanje, pa ih možete dodavati u sol i radi toga učinka. 

Naravno, i u ovom slučaju vrijedi pravilo da ne smijemo pretjerivati s dodavanjem soli u hranu, no kad joj dodate okuse, u pravilu ćete trebati i manje soliti.  

Produžite svježinu začina, bez sušenja, uz ove lagane trikove
Produžite svježinu začina, bez sušenja,  uz ove lagane trikove

Općenito, za začinsku sol treba vam 1/4 šalice suhih začina (jednoga ili više različitih okusa) i 3/4 šalice krupne morske soli, no količinu svakog začina možete prilagođavati okusu.  

Pritom možete koristiti različito sušeno bilje (ružmarin, kadulju, origano, bosiljak, vlasac), začine (kim, korijandar, kari, crvenu papriku, češnjak u prahu, sjemenke gorušice), suhe gljive (vrganje, shiitake), orašaste plodove koje ste prethodno tostirali (orahe, bademe) i sjemenke (lanene ili bučine, na primjer). No, imajte na umu da ne odgovaraju svi okusi svim vrstama hrane. 

Suho začinsko bilje najbolje je koristiti za juhe, gulaše, ribu i meso, te tjesteninu, a odlično će poslužiti i da napravite domaće kokice posebnog okusa. Soli s dodatkom orašastih plodova mogu se koristiti za povrće ili rižu, za salatne preljeve te kao dodatak tijestu za kruh.

S kuhanim povrćem slažu se i soli kojima ste dodali sjemenke, koje će odlično pasati i u salatnim preljevima i juhama, dok sol s gljivama možete koristiti za jaja, rižu, tjesteninu, kremaste umake i začinsko ulje.

Prepoznajte kada je vrijeme za baciti začin: Ako je izgubio miris i teksturu - u smeće s njim!
Prepoznajte kada je vrijeme za baciti začin: Ako je izgubio miris i teksturu - u smeće s njim!

Dva recepata kao primjer za kombinacije koje možete napraviti sami:  

Začinska sol sa suhim gljivama

Sastojci: 20 g sušenih vrganja, 6 žlica morske soli, žličica suhe majčine dušice, žličica svježe mljevenoga crnog papra, 3/4 žličice muškatnog oraščića

Priprema: Rukama zgnječite vrganje da ih usitnite. Stavite sve sastojke u mikser i miksajte nekoliko minuta da se pomiješa. Stavite u staklenku. Ova sol zadržat će aromu do šest mjeseci.

Fotolia

Indijska začinska sol 

Sastojci: žlica mljevenog pimenta, žlica mljevenog cimeta, žlica suhe metvice, žlica mljevenih badema, žlica kurkume, 1/2 žličice mljevenoga crnog papra, 250 g soli

Priprema: Kratko izmiksajte sve sastojke i stavite u staklenku. Ova sol slaže se sa svim jelima indijske kuhinje, ali i mnogim zapadnjačkim - odlična je kao dodatak hamburgerima, piletini i u sendvičima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje