Znate li kakva je vaša ljubavna osobnost? Jeste li pregovarač, graditelj, istražitelj ili direktor? | 24sata
Obavijesti

Lifestyle

Komentari 37

Znate li kakva je vaša ljubavna osobnost? Jeste li pregovarač, graditelj, istražitelj ili direktor?

Znate li kakva je vaša ljubavna osobnost? Jeste li pregovarač, graditelj, istražitelj ili direktor?

Hoće li privlačnost brzo sagorjeti ili će prerasti u dugotrajnu vezu? Je li on onaj pravi, imamo li nas dvoje budućnost ili ipak nismo stvoreni jedno za drugo? Pitanja su to koja si svatko od nas postavlja na početku veze

VIDEO

Odgovorom na ta pitanja se pozabavila ugledna antropologinja dr. Helen Fisher, autorica knjige 'Zašto on? Zašto ona?' koja tvrdi da se sasvim pouzdano može odrediti je li pred parom sretna budućnost ili ljubavni brodolom. Formula za pravu ljubav postoji, a temelji se na koktelu kemikalija mozga, tvrdi dr. Fisher.

POGLEDAJTE VIDEO: Hormoni ljubavi

Pokretanje videa...

00:35

Naime, baš kao što je za ukusan koktel potrebno pomiješati sastojke koji se savršeno 'slažu' i recept za sretnu ljubav temelji se na 'kemiji', točnije na pravoj mješavini hormona, odnosno kemikalija u mozgu koju definiraju karakter i ponašanje.

Ovisno o tome je li dominantan utjecaj serotonina, estrogena, testosterona ili dopamina, postoje četiri tipa osobnosti - istražitelj, graditelj, pregovarač i direktor, kaže dr. Fisher. Svaki od ova četiri tipa ljubavnika pod utjecajem je određenih moždanih kemikalija te ima svoju jedinstvenu kolekciju osobina ličnosti.

Pregovarač

Pregovarač je pod dominantnim utjecajem hormona estrogena. Iako je poznat kao ženski spolni hormon, imaju ga i muškarci te mnogi od njih pripadaju upravo ovom tipu. Pregovarač je maštovit, kreativan, intuitivan, suosjećajan, strpljiv, susretljiv, ljubazan i sposoban izraziti svoje osjećaje. Odlikuju ga dobre verbalne i socijalne vještine te spretno pronalazi prave riječi. Uvjerljivi su i pravi diplomati, no ponekad previše teoretiziraju.

AFP

Pregovarači iz redova poznatih su primjerice Gandhi, Carla Bruni-Sarkozy i Carrie Bradshaw, zvijezda serije Seks i grad. Pregovarači su pravi virtuozi u 'rukovanju' ljudima. Instinktivno znaju što drugi misle i osjećaju. Vješto čitaju izraze lica, držanje tijela, gestikulaciju i ton glasa. Skloni su introspekciji i samo-analizi te uživaju u putovanju kroz svoje misli.

Ni u vezi nisu površni, vole kopati dublje kako bi otkrili sve jake, ali i slabe točke u svom odnosu s partnerom. Kad donose odluke, važu uzimajući u obzir čitav niz varijabli i razmatrajući sve načina pristupa problemu zbog čega se dobro snalaze i u nedefiniranim situacijama. No, zbog prevelike potrebe da preispituju i istražuju sve mogućnosti lako zaglave u razmišljanju koje je suprotno konkretnoj akciji, te se ponekad doimaju neodlučno. I u vezi su skloni secirati sve do najsuptilnijih detalja, što partneru može postati prenaporno.

Žene otkrile kada su shvatile da je njihov muškarac onaj pravi
Žene otkrile kada su shvatile da je njihov muškarac onaj pravi

Ako ste pregovarač - čuvajte se svog pretjerano diplomatskog nastupa, kako partner ne bi pomislio da ste beskičmenjak i bez stava. Kada upoznate osobu koja vam se uistinu sviđa, oduprite se svom porivu za beskrajnim i detaljnim analizama njenih vrlina i mana te krenite u akciju.

Ako ste u vezi s pregovaračem - imajte na umu da on nije uvijek direktan i otvoren, stoga čitajte i između redova. Potpuno ćete ga osvojiti pronađete li način da dodatno stimulirate njegovu bujnu maštu. Ne ustručavajte se pregovaraču pričati o sebi, jer on voli čuti što vi mislite i osjećate.

Direktor

Direktori su pod dominantnim utjecajem testosterona. Iako je to muški spolni hormon, on je prisutan i kod žena te mnoge pripadaju ovom tipu. Direktori su analitičari i logičari, izravni u nastupu, realni i odlučni kada se nađu oči uoči s problemima. Misaoni su tipovi i brzo donose odluke čak i kada su suočeni s teškim izborima. Genijalni su teoretičari i hrabro iznose svoje ideje spremno preuzimajući posljedice.

Ilustracije parova

Dobro im leži sve što se zasniva na pravilima te su nadareni za mehaniku, matematiku, računala, financije, arhitekturu, ali i sport i glazbu. Interesi su im ponekad uski no istražuju ih dubinski i temeljito. Ambiciozni su i odlikuje ih takmičarski duh, žele biti prvi i najbolji, a oboružani brojnim vještinama, cilj najčešće i ostvaruju. Oni su ustrajni i pobjeđuju.

Je li seks s prijateljem dobra ideja? Postoji niz razloga zašto bi to moglo biti odlično za vas
Je li seks s prijateljem dobra ideja? Postoji niz razloga zašto bi to moglo biti odlično za vas

Racionalna analiza, logičko razmišljanje i objektivnost njihova su temeljna snaga, no, direktori su često emocionalno ograničeni i suzdržani te se, posebno kada su zaokupljeni poslom ili osobnim ciljevima, mogu doimati kao ravnodušni, daleki i hladni. Mogu biti žestoko zaštitnički raspoloženi prema onima koje vole.

Oni generalno nisu zainteresirani za stvaranje društvenih veza, osim s onima koji su im zanimljivi ili korisni. Najčešće osvajaju one koji s njima dijele iste interese ili hobi. Kao i kod ostala tri tipa, osobine koje ih čine sjajnima mogu postati i kamen spoticanja.

National Archives release

Primjerice njihovo samopouzdanje može prerasti u hvalisanje, točnost i preciznost u beskompromisnost, a izravnosti i iskrenost u grubost. Direktori probleme vide u crno-bijeloj tehnici, te stoga često propuštaju nijanse društvenih, poslovnih i privatnih događanja. Predstavnici ovog tipa iz redova poznatih su Albert Einstein, Hillary Clinton i Margaret Thatcher.

Ako ste direktor - volite uvijek imati kontrolu nad situacijom. U vezi ste odlučni, no i vama i partneru će biti ugodnije potrudite li se da budete strpljiviji te ponekad pustite da se stvari odvijaju spontano. Imajte na umu da izražavanje osjećaja nije znak slabosti, stoga dijelite emocije, jer u suprotnom, vašu suzdržanost partner može tumačiti kao nezainteresiranost.

Ako ste u vezi s direktorom – potrudite se razmišljati logički te biti jasni i točni kada se s njim nešto dogovorite. Pred njim ili njom nikada nemojte biti samokritični, jer kritike na svoj račun direktor smatra čistom patetikom. Želite li ga zaintrigirati, umjesto da čavrljate o sitnicama, pobudite njegovu pažnju razgovarajući o važnim i krupnim temama.

Graditelj

Graditelji su pod utjecajem serotonina. Smireni su, ljubazni, društveni i vješti u 'upravljanju' ljudima te izgradnji poslovnih, društvenih i obiteljskih veza. Obično su konvencionalni, drže do tradicije i poštuju društvene norme, moralni su, časni i odani te popularni među prijateljima i kolegama. Pravi su zaštitnici obitelji i svih koje vole. Oprezni su, no ne i robovi straha.

Veliku pažnju poklanjaju detaljima, temeljiti su, savjesni i pouzdani, ali i 'ovisni' o pravilima i rasporedima. Kad se radi o emocijama, novcu i postupcima, graditelji nisu impulzivni. Metodični su, pouzdani i marljivi te ih nerijetko smatraju stupovima društva. Iz redova slavnih, graditelji su George Washington, Colin Powell, Jennifer Aniston i kraljica Elizabetha.

Jennifer Aniston and boyfriend out in New York

No, u želji da sve naprave na pravi način, graditelji mogu i pretjerati te biti tvrdoglavi i netolerantni prema prijedlozima drugih. Slijepo se držeći pravila i rasporeda, nerijetko guše spontanost. Njihov se stoicizam može pretvoriti u pesimizam, konformizam u krutost, a konkretno razmišljanje u pretjeranu doslovnost.

Ako ste graditelj - ne dozvolite da vam slijepo pridržavanje pravila i rasporeda stane na put i onemogući upoznavanje novih dimenzija. Graditelji su često previše skromni, ako ste jedan od takvih krajnje je vrijeme da se malo i pohvalite. Iako se najugodnije osjećate u društvu prijatelja, odvojite i vrijeme za romantiku. Partner će cijeniti vaš zaštitnički stav, ukoliko ne pretjerate jer se tad možete doimati poput kontrolora.

Kako prepoznati da želi seks na jednu noć? Ženama to ide bolje
Kako prepoznati da želi seks na jednu noć? Ženama to ide bolje

Ako ste u vezi s graditeljem - imajte na umu da on voli konkretnost i uživa u detaljima. Graditelji najviše od svih žele pronaći partnera za čitav život. Privlače ga osobe koje su smirene i pedantne, stoga se, kada nešto zajedno isplanirate, držite dogovora.

Istraživač

Istraživači su pod utjecajem dopamina koji potiče na traganje za nečim novim. Oni su pustolovi koji žude za avanturom. Iznimno su znatiželjni i uvijek gladni novih iskustava, žele upoznati nova mjesta, nove ljude i nove ideje te su spremni i na rizik. Kreativni su, energični, neumorni i spontani. Ljubazni su i srdačni, vedri i senzualni, ponekad hedonisti, često nepredvidivi i uvijek zabavni te s njima nikada nije dosadno.

Prijatelji, obitelj i kolege smatraju ih vrlo samostalnima i neovisnima. Generalno ne vole rutinu društvenih i poslovnih događanja. Njihova paleta interesa je vrlo široka, od planinarenja i speleologije, do kazališta, čitanja, sakupljanja poštanskih maraka, kovanica i antikviteta. Slavni iz reda istraživača su primjerice John F. Kennedy, princeza Diana i Angelina Jolie.

Klasični istraživači su i vozači trkaćih automobila, putnici na južni pol, neukrotivi rokeri i loši momci koji žive na rubu, eksperimentiraju s drogama i seksom.

Evo sigurnih znakova da ste i vi i vaš partner stvarno zaljubljeni
Evo sigurnih znakova da ste i vi i vaš partner stvarno zaljubljeni

Ako ste istraživač - vrlo ste impulzivni stoga se potrudite da malo 'prikočite' jer vam se, ne usporite li, možete dogoditi da prebrzo završite uhvaćeni u mrežu ljubavi, savjetuje dr. Fisher. Kada pomislite da ste našli ljubav svog života, prije odlučujućeg koraka preispitajte sebe da biste se uvjerili tinja li u vama još uvijek želja da izlazite istovremeno i s drugima.

OTKRIJTE TAJNE AUTOSTOPA U NOVOJ EPIZODI SERIJALA PUT POD NOGE:

Ako ste u vezi s istraživačem - svoju ljubav živite korak po korak, dan po dan Potrudite se da ostanete fleksibilni te imajte na umu da je vašem partneru-istraživaču dosada prekršaj koji se strogo kažnjava.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 37

VIDEO

Mnogi ne znaju: Evo što znače latinske kratice AM i PM na satu
SEŽE U POVIJEST

Mnogi ne znaju: Evo što znače latinske kratice AM i PM na satu

Podaci o 12-satnim satovima mogu se pratiti unazad do 1500. godine. Takav je sat pronađen u grobnici faraona Amenhotepa u starom Egiptu. Rimljani su također koristili 12-satni sat

Sva sretna pokazala zaručnički prsten pa se šokirala kada je vidjela što pišu u komentarima
ŠTO VI MISLITE?

Sva sretna pokazala zaručnički prsten pa se šokirala kada je vidjela što pišu u komentarima

Djevojka je na svom TikTok profilu podijelila video svog zaručničkog prstena s kojim je ona jako zadovoljna, ali mnogi nisu podijelili njeno mišljenje
Dnevni horoskop za subotu 22. lipnja: Bikovi zavode na sve strane, evo što Rak mora učiniti
ŠTO DONOSI POČETAK VIKENDA?

Dnevni horoskop za subotu 22. lipnja: Bikovi zavode na sve strane, evo što Rak mora učiniti

Pročitajte dnevni horoskop za subotu 22. lipnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje