Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Znate li pravi razlog zašto se prsti smežuraju kada su u vodi?

Znate li pravi razlog zašto se prsti smežuraju kada su u vodi?

Neurolozi su sad skloni uvjerenju kako ova pojava ima evolucijsku pozadinu. U prošlosti je služila čovjeku za precizniji rad dok su ljudi u vodi ili se bave nečim iz vode

Desetljećima su znanstvenici bili uvjereni da se prsti na rukama i nogama u vodi smežuraju zato što vanjski sloj kože upije vodu i nabubri, ali nije tako.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa ...

Naime, vanjski sloj kože čvrsto je vezan za sloj ispod i ne može se samo tako širiti. Podlogu tom vjerovanju stvorili su znanstvenici još 1935. godine jer su primijetili kako se prsti na nogama ili rukama neće smežurati neovisno koliko dugo stoje u vodi ako im je određeni živac oštećen.

Tada su došli do zaključka kako se to događa zbog reakcije vegetativnog živčanog sustava u tijelu koji je zadužen i za kucanje srca i disanje.

'Boja kupaćeg kostima djetetu može spasiti život kod utapanja'
'Boja kupaćeg kostima djetetu može spasiti život kod utapanja'

Neurolozi su sad skloni uvjerenju kako to ima evolucijsku pozadinu, odnosno prsti se smežuraju jer tako bolje prianjaju uz mokru površinu - lakše uhvate ribu, stabilniji su na vlažnim površinama itd.

U 2013. godini proveli su niz istraživanja na tu temu. U jednom istraživanju zamolili su dobrovoljce da hvataju mokre i suhe predmete u dva slučaja - ako su im prsti naborani od vode i ako su suhi. S naboranim prstima bili su puno brži u sakupljanju mokrih predmeta i to za otprilike 12 posto.

Usporedili su to s gumama na automobilu. Ako su utori dovoljno duboki, guma će dobro prianjati uz površinu. Svi znamo kakav je slučaj s 'ćelavim gumama'. Jednako je i s prstima.

Ako imaju dublje utore, voda će proći kroz njih i bolje će prianjati mokroj površini. Zaključak znanstvenika je taj da prsti u vodi ne nabubre već se smanje zbog krvnih žila koje se u njima stežu pa se koža zbog toga namreška, piše Bright Side.

POGLEDAJTE I: