Obavijesti

Lifestyle

Komentari 25

Znate li stavljati namirnice u hladnjak? Mladi luk ide na vrh

Znate li stavljati namirnice u hladnjak? Mladi luk ide na vrh

Zbog prirodnog plina etilena rajčice, jabuke i kruške držite podalje od lisnatog povrća, koje treba staviti na gornju policu, zamotano u vrećicu s rupicama. Marelice pohranite na hladno tek kad potpuno dozru

VIDEO

Svježe kupljeno voće i povrće najradije biste odmah pospremili u hladnjak, no neko povrće i voće još brže propada u hladnim uvjetima hladnjaka, objašnjava inženjerka fitomedicine i agronomkinja Diana Marjanović, osnivačica poljoprivrednog portala agronomija.info

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

02:52

Drugo voće i povrće čak razvija opasne spojeve koji mogu ozbiljno utjecati na ljudsko zdravlje. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

No ako nemate podrum ili hladniju smočnicu gdje biste mogli držati hranu, Diana preporučuje da nabavite drveni ormarić te ga postavite u kuhinju, dalje od topline.

- Čak ga možete staviti i u negrijani dio hodnika koji se nalazi blizu vrata. Ormarić će zaštititi povrće od izvora svjetlosti, a ako je postavljen blizu ulaznih vrata u stan, zrak će redovito strujati što će smanjiti propadanje i trulež - objašnjava agronomkinja Diana Marjanović. 


Neke vrste voća i povrća trebaju se skladištiti odvojeno, bez obzira na to gdje se nalaze. Plin etilen, prirodni plin koji neki plodovi emitiraju, može ubrzati proces zrenja drugog voća i povrća, a jednostavno nekad ne želite da vam plodovi i povrće brzo sazru i potrule, prije nego što ih pojedete. 

- Jabuke, marelice, grožđe, nektarine, šljive, rajčice i kruške ispuštaju puno etilena pa se preporučuje držati ih podalje do kupina, kupusa, mrkve, cvjetače, kelja te svog lisnatog povrća, jagoda, krastavaca i lubenica - objašnjava Diana. Zato, primjerice, u hladnjaku je jabuke ili kruške pravilno držati na donjim policama jer etilen je teži od zraka i zadržat će se dolje. 

Zeleno lisnato povrće koje od tog plina brže propada drži se na gornjim policama hladnjaka. 

Open fridge full of vegetables and fruits

Isto vrijedi i za mladi luk. On ne ispušta etilen i sadrži puno više vlage nego zreli luk pa se drži u hladnjaku na gornjim policama. 

Najbolje mjesto za čuvanje voća i povrća je hladno i suho mjesto. Tako biste vani trebali uvijek čuvati rajčice, koje na izrazito hladnom ne mogu dozreti, a zrele će izgubiti aromu, te banane, krumpir, luk, češnjak, limun... Lubenice gube aromu i crvenu boju ako se u hladnjaku čuvaju dulje od tri dana.

Postoje pravila i za čuvanje lisnatog povrća, poput mladog kupusa i kelja, karfiola, blitve, raštike i svih vrsta zelenih salata. 

- Najbolje ih je čuvati u hladnjaku ili hladnoj prostoriji, glavicama okrenutim prema dolje. Poželjno je da se međusobno ne dodiruju kako biste spriječili stvaranje vlage. Kao i ostalo povrće, nikad im ne biste smjeli skidati listove i prati ih zbog povećane vlage među listovima. Svježe glavice salate poželjno je pohraniti u hladnjak u perforiranu vrećicu s nekoliko listova papirnatih ručnika koji će upijati vlagu - savjetuje Diana. Temperaturu hladnjaka podesite na 3,5 - 4,5°C.

- Perforacijske vrećice vrlo lako možete napraviti i u kućnoj radinosti tako da se na vrećici od tri litre probuši 20 rupa. Za to vam mogu poslužiti i vrećice od kruha s rupicama koje vam ostanu čiste (bez mrvica) ili koje preokrenete na drugu stranu - savjetuje te dodaje da je korjenasto povrće najbolje čuvati na tamnom i hladnome mjestu gdje postoji optimalno strujanje zraka. To može biti i najhladniji dio kuhinje, koji je udaljen od topline i svjetlosti, a gdje vam je u domu općenito najhladnije možete otkriti tako da napravite malo istraživanje. Četiri ili pet termometara postavite u nekoliko prostorija pa izmjerite temperaturu.  Napravite “skladište” tamo gdje je temperatura - najniža. 

Koliko god bilo vruće, krastavce, papriku i rajčicu uvijek držite vani

Ljetno povrće, poput rajčica, paprika i krastavaca, voli biti na sobnoj temperaturi jer tako bolje dozrijeva. Rajčica na sobnoj temperaturi zadržava i svoj okus. Možda joj se u hladnjaku može produljiti rok konzumacije, ali tad pretjerano gubi vlagu, postaje smežurana i bezukusna te definitivno drugačijeg okusa nego kad se drži vani, kaže agronomkinja Diana Marjanović.

KAKO SE SPREMAJU U HLADNJAK?

* Bez ambalaže: artičoke, celer, cikla, dinja, grožđe, kupus, mahune, poriluk, prokulice, tikvice, trešnje, zeljasto povrće. 

* U papirnatoj vrećici: bamije, gljive. 

* U plastičnoj vrećici ili kutiji (vrećica se ne zatvara ili koristite vrećicu s rupicama): blitva, brokula, grašak, kukuruz, mladi luk, mrkva, salata.

Čuvanje lako kvarljiva voća 

Jagode, borovnice, maline i kupine preporučuje se čuvati u hladnjaku, složene u jednom sloju, bez dodirivanja. U hladnjak spremajte samo neoštećeno voće kako biste spriječili širenje zaraze i propadanje ostalog voća. Ako se nakupilo soka u posudicama, na pladanj stavite ubrus.

U hladnjaku se drže šipak i grožđe

  • U hladnjaku se najbolje čuvaju jabuke. Na sobnoj temperaturi propadaju deset puta brže.
  • Kutija za čuvanje hrane u hladnjaku štiti svježe voće i povrće te zadržava vlagu pa ostaje dulje svježe. 
  • Čuvanje u perforiranim plastičnim vrećicama odlično je za blitvu, brokulu, mladi luk, mrkvu i salatu. 
  • U hladnjaku se drže i brokula, kupus, kelj, cvjetača, višnje, grožđe, šipak, bobičasto voće, gljive te patlidžan.

Na sobnoj temperaturi bez vlage

  • Čuvaju se krastavci, limun, rajčice, tikve, paprika, grašak, običan luk
  • Rajčica, lubenica, patlidžan, češnjak, limun i grašak.
  • No i tu postoji trik. Do pune zrelosti, kaže, tako se čuvaju marelice, nektarine, breskve, kruške i šljive, a nakon toga ih se stavlja u hladnjak.

NEUGODNI I BEZOBRAZNI U VEZI: Ove horoskopske znakove nitko ne želi blizu

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 25
VIDEO

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati
ŠTO VAS DANAS OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati

Pročitajte dnevni horoskop za petak 29. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs
Hrvatski običaji

Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs

Veliki petak se u tradiciji različitih krajeva obilježava na različite načine, no svima je zajednička činjenica da je ovo jedini dan u godini kad nema svete mise
'Čuvam popis svih muškaraca s kojima sam spavala. To me naučilo važnu životnu lekciju'
IMA ISKUSTVA

'Čuvam popis svih muškaraca s kojima sam spavala. To me naučilo važnu životnu lekciju'

Britanka Almara Abgarian naišla je na popis koji je neko vrijeme radila. Otkriva listu muškaraca s kojima je spavala te se sjeća raznih iskustava i prilika na raznim putovanjima