Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
158 komentara

Znate li zašto nikad ne treba sjediti prekriženih nogu?

Sjedenje s prekriženim nogama je česta pojava. Mnogi sjede tako jer su navikli i tu pozu zauzimaju nesvjesno. Ali, malo ljudi zna da je to vrlo štetno i za zdravlje i za izgled

Foto: Dreamstime
158 komentara

Sjediti prekriženih nogu je vrlo česta poza koju mnogi od nas zauzimaju automatski. Mnoge žene sjede upravo tako jer je to nekako seksi, elegantno i ženstveno. Ali, to nije nimalo zdravo, a može biti i opasno za zdravlje. Naime, prakticirate li sjediti tako, ovo bi vam se moglo dogoditi:

  • Sjedite li duži vremenski period u toj pozi, može doći do paralize peronealnog živca što oslabljuje mišiće zadužene za podizanje stopala. Osim one koji često drže noge prekrižene, ova paraliza pogađa i mršave ljude vezane za krevet te one u koji nisu dovoljno stabilni u invalidskim kolicima.
  • Mnoge studije pokazuju kako navika dugog sjedenja prekriženih nogu povisuje krvni tlak u tijelu čak i ako problemi s tlakom inače ne postoje. Izbjegavanje takvog sjedenja vodi boljoj cirkulaciji.
  • Ovakav način sjedenja, također, može dovesti do neravnoteže u zdjelici jer unutarnji bedreni mišić postaje kraći, a vanjski bedreni mišić je sve duži, a kod takvog stanja postoji rizik od pomicanja zglobova iz mjesta.
  • Veće su šanse za nastanak tzv. "paukovih vena". Iako kod pojave vidljivih vena genetika ima važnu ulogu, sjedenje prekrižeih nogu također može biti krivac za njihov nastanak. Naime, u krvnim žilama postoje mali ventili koji onemogućuju da krv teče u pogrešnom smijeru. Ali, ako su noge prekrižene, pritisak na vene se povećava i otežava protok krvi.
  • Pojedina istraživanja pokazuju kako sjedenje s prekriženim nogama dulje od tri sata na dan može dovesti do pogrbljenog držanja tijela, bolova u donjem dijelu leđa i vratu kao i stvaranja nelagodnog osjećaja u bokovima, piše Bright Side.
Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message