Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
22 komentara

Znate li zašto vaš pas naginje glavu dok mu nešto govorite?

Pas može naginjati glavu kao odgovor na određene riječi koje bi mu mogle biti značajne, poput 'poslastica', 'loptica', 'idemo', ali i ako mu nos smeta da vam bolje vidi usta dok pričate

Foto: Dreamstime
22 komentara

To mu pomaže da bolje čuje

Psi imaju izuzetno osjetljiv sluh i sposobni su registrirati daleko veći raspon frekvencija od ljudi. Stoga je jedno od objašnjenja zašto naginju glavu i to jer i ta navika pomaže postavljanje vanjskog dijela uha u pravu poziciju, a sve kako bi mogli locirati izvor tog zvuka.

POGLEDAJTE VIDEO o zlatnim retriverima:

- Oni mogu naginjati glavu i kao odgovor na određene riječi koje bi im mogle biti značajne, poput 'poslastica', 'loptica', 'idemo' - objašnjava Wailani Sung, stručnjakinja za ponašanje životinja.

Jednako je i kada psu govorite nešto što ne razumije potpuno pa nagne glavu lijevo ili desno. To može biti prirodni odgovor na stvari koje čuje, a koje ga asociraju na nešto fino i zabavno, nešto poznato, ali nije posve siguran da pričate o tome.

Studio shot of Dachshund Dog OBRATITE PAŽNJU Gleda li vas pas uporno u oči? Ljubimac vam želi nešto reći...

- Pas pokušava shvatiti što govorite, što znači da možda pokušava slušati riječi koje razumije ili su mu značajne. Psi znaju naginjati glavu i kada procjenjuju neobične ili nove zvukove, oni su znatiželjna bića - kaže Wailani Sung.

- Znaju naginjati glavu jer su čuli riječ koja zvuči slično drugoj riječi koju znaju, ali ne zvuči potpuno isto i možda su malo zbunjeni - dodala je.

Foto: Dreamstime

Pomaže i da vidi bolje

Dr. Stanley Coren je u časopisu Psychology Today pojasnio da psi mogu naginjati glavu i kako bi bolje čuli, i to je objasnio. Kaže kako se pseća njuška nalazi u njegovom vidnom polju, kao i nos kod ljudi. Stoga pas zna naginjati glavu kako bi pomaknuo njušku i bolje vidio ono što ga zanima. 

Naglašava kako iz te poze pas bolje vidjeti ljudska usta, posebno kada mu se čovjek obraća riječima, prenosi Reader' Digest.

SPAŠAVANJE U TOVARNIKU Pas spasio trudnicu iz vlaka, rodila u 5. mjesecu trudnoće POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:
Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message