Obavijesti

Lifestyle

Komentari 23

Zračne biljke ne trebaju puno njege: Naučite kako s njima

Zračne biljke ne trebaju puno njege: Naučite kako s njima

Zračne biljke, lat.Tillandsia. ne trebaju puno njege, no važno je znati da ih jednom tjedno treba uroniti u vodu te cijediti tako da ih objesimo naopako, povremeno trebaju i dohranu

VIDEO

Zračne biljke (Tillandsia) imaju jedinstveno šiljasto sivo ili sivo-zeleno lišće koje izgleda sjajno u svakoj kolekciji sobnih biljaka. Dolaze u različitim veličinama, oblicima i bojama i nemaju tipično korijenje, što znači da im nije potrebno tlo. U prirodnom staništu njihov korijenski sustav omogućuje im da se drže na površini stabla ili grane, no mogu se održati i u klasičnim posudama u kojima uzgajamo kućne biljke, piše portal marthastewart. 

POGLEDAJTE VIDEO: Hrvatski kralj kaktusa iz Petrinje

Pokretanje videa...

01:03

Što je zračna biljka?

Zračne biljke su epifitske, što znači da rastu na drugim biljkama ili se drže drveća i dobivaju vlagu iz zraka. Oni su rod od 650 vrsta, porijeklom su iz šuma, planina i pustinja sjevernog Meksika, jugoistoka SAD-a i Kariba, kaže AnnMarie Chan, stručnjakinja za biljke, vlasnica Wlydbnch Plants.

Kako brinuti za zračnu biljku?

zračne biljke

Budući da dobivaju hranjive tvari iz zraka, nema puno posla oko održavanja, iako zahtijevaju rutinsku njegu kako bi preživjele.

Voda:  Zračne biljke zalijevajte tako da ih jednom tjedno namočite u zdjelu vode na najmanje sat vremena, kaže Nancy Gallagher, hortikulturistica i stručnjakinja za dizajn i marketing u Westerlay Orchids. Nakon namakanja, okrenite ih naopako da se osuše, čime se sprječava nakupljanje vode u središtu biljke i izazivanje truljenja. Osim toga, treba ih svakodnevno prskati vodom kako biste održavali potrebnu vlažnost. 

Tlo:  Zračne biljke dobivaju hranjive tvari iz zraka, tako da se korijenje koje imaju koristi za pričvršćivanje na granu ili koru drveta, kaže Linda Langelo, stručnjakinja za hortikulturu na  Državnom sveučilištu Colorado. Budući da hranjive tvari dobivaju iz zraka, ovim biljkama nije potrebno tlo da bi preživjele.

Napravite čaj od kore banane, ali ne za sebe - za kućne biljke
Napravite čaj od kore banane, ali ne za sebe - za kućne biljke

Sunčeva svjetlost: Jarko neizravno svjetlo ili sjena idealni su za zračne biljke, kaže Langelo. Idealan je prozor okrenut prema jugu ili zapadu. Izbjegavajte ih stavljati na izravno svjetlo, jer ono može oštetiti lišće.

Temperatura: Zračne biljke preferiraju temperature od 18 do 30 stupnjeva Celzija. Mogu dobro funkcionirati i na nešto nižoj temperaturi, pogotovo ako ih uzgajate vani, kaže Langelo. Ali ne dopustite im da završe na temperaturi ispod 8 stupnjeva, jer će umrijeti. 

Gnojivo: Zračne biljke obično ne trebaju gnojivo kad se uzgajaju na otvorenom. U zatvorenom prostoru, međutim, mogu se gnojiti u proljeće i ljeto, pomoću gnojiva namijenjenog za epifitske biljke, kaže Justin Hancock iz  Costa Farms. Možete ih dohraniti i općenamjenskim gnojivom za kućne biljke, ali razrijeđenim na oko 1/4 jačine.

Kako izložiti zračnu biljku?

zračne biljke

Postoji mnogo načina na koje možete držati zračne biljke tako da budu na vidnom mjestu. Ovisno o temperaturi, u nekim zonama mogu ostati vani cijele godine. Ako je tako, najbolje je objesiti biljku naopako, kako se voda ne bi skupljala i zadržavala u središtu biljke. Objesite ju o najlon za udice, na primjer. Možete ju objesiti i na naplavljeno drvo, žičanu ogradu ili rešetke, kaže Langelo.

U zatvorenom prostoru, zračne biljke izgledaju lijepo kada su izložene u staklenim posudama koje se mogu objesiti o strop. Možete ih postaviti na prozorsku dasku, ili držati u kupaonici. Budući da vole vlagu, zračne biljke se obično stavljaju u terarije (lijepo izgledaju pored stijena od lave).

Kako razmnožiti zračnu biljku?

Najlakši način za razmnožavanje zračnih biljaka je presađivanje njihovih mladica, kaže Hancock. Nakon što mladice postanu otprilike upola manje od matične biljke, povucite ih ili odrežite na mjestu na kojem su pričvršćene za biljku. Izložite ih na jakom  neizravnom svjetlu.

Vrste zračnih biljaka

Postoje mnoge vrste zračnih biljaka koje možete uzgajati, ali ovo su neke od najčešćih: 

Tillandsia xerographica: Jedna je od najvećih vrsta zračnih biljaka koja može narasti do 30 centimetara u promjeru i ima debelo lišće koje raste iz središnje rozete. Listovi se često uvijaju na krajevima. 

Tillandsia ionantha: To je vrsta koja se često uzgaja, ima bogato zeleno lišće i proizvodi ljubičaste cvjetove. Vrhovi listova često razviju svijetle ružičaste nijanse, a mladice se mogu formirati u obliku lopte. 

Tillandsia tectorum:  Ova vrsta zračne biljke ima sivo lišće koje raste  iz središnje rozete, a izdvaja se po mekim dlačicama na lišću. 

Pripremite biljke i vrt za zimu: Ovo su poslovi koji se sada rade
Pripremite biljke i vrt za zimu: Ovo su poslovi koji se sada rade

Česti problemi sa zračnim biljkama

Iako su zračne biljke poznate po tome što ih nije potrebno održavati, postoji nekoliko problema s kojima se možete susresti kada se brinete za sobnu biljku.

Smeđa boja lišća: Biljka se suši i treba ju hidratizirati. Uvijeni i presavijeni listovi znače da se vaša zračna biljka suši, a ravni listovi znače da je vaša zračna biljka dovoljno hidratizirana. Lišće također može izgledati svjetlije u boji ako zračna biljka nije dovoljno hidratizirana.

Trulo korijenje: U pitanju je gljivična bolest kod koje je korijenje kašasto i mekano. Pretjerano zalijevanje ili neadekvatna drenaža najčešći su uzrok. Stavite biljku naopako nakon zalijevanja kako se voda ne bi nakupljala u sredini.

Brašnaste stjenice: To su mali kukci bijelog pamučnog izgleda, koji sišu sok iz lišća i stabljiki. Zaustavit će rast biljke, požutjet će lišće i na kraju će biljka umrijeti. Da biste to spriječili, nanesite insekticidni sapun na lišće vaše zračne biljke.    

Opekline od sunca: Kad listovi zračne biljke počnu bijeliti, to je znak da su previše izložene direktnom svjetlu.
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 23
VIDEO

Veliki tjedni horoskop: Rak bi trebao paziti što potpisuje, a Ovna očekuje puno strasti
OD 28.4. DO 4. 5. 2024.

Veliki tjedni horoskop: Rak bi trebao paziti što potpisuje, a Ovna očekuje puno strasti

Osamljene Djevice će biti nagrađene pojavom srodne duše koja će samozatajno osvojiti njihova srca. Strijelac će se suočiti s neplaniranim obavezama i povećanom odgovornošću

Ajmo, znalci! Tko može riješiti svih 25 pitanja na ovom kvizu?
25 PITANJA

Ajmo, znalci! Tko može riješiti svih 25 pitanja na ovom kvizu?

Samo za čitatelje 24sata donosimo zabavan i izazovan kviz od 25 pitanja u kojem se testira vaše znanje iz filma, zemljopisa, povijesti, glazbe...
Praznik rada bio je prilika da se na livadi 'okrene' janje, okupi obitelj i prijatelje na druženje...
kako se slavio 1. maj

Praznik rada bio je prilika da se na livadi 'okrene' janje, okupi obitelj i prijatelje na druženje...

Evo zašto je 1. maj proglašen Međunarodnim praznikom rada i kako su ga ljudi nekada slavili: Do 50-ih godina u prvom planu bile su parole za bolji život radnika i izgradnju zemlje, a otad postaje prilika za obiteljsko druženje uz roštilj, janjca na ražnju, karte i smijeh