Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Žudite za slanim? 16 zdravijih opcija koje će vam dati energiju

Žudite za slanim? 16 zdravijih opcija koje će vam dati energiju

Natrij podržava ravnotežu elektrolita, apsorpciju hranjivih tvari i rad bubrega. Stoga kad vas organizam traži slano poslušajte ga, ali osigurajte si pravu količinu soli iz visokokvalitetnog izvora

VIDEO

1. Kiseli krastavci

S barem šest različitih sorti, kiseli krastavci zasigurno su svestrani međuobrok. Ova hrana bogata elektrolitima zadovoljit će vašu slanu žudnju.

- Osim toga, prirodni probiotici u fermentiranim kiselim krastavcima čine ga idealnim međuobrokom ugodnim za crijeva - kaže dijetetičarka Ella Davar. Naučite raditi kisele krastavce kod kuće kako biste ih uvijek imali pri ruci.

POGLEDAJTE VIDEO:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Pokretanje videa...

Sve tajne soje 01:31

2. Kiseli kupus

Kiseli kupus (fermentirani kupus) također sadrži probiotike i prebiotička vlakna pogodna za crijeva. Uz podršku zdravom mikrobiomu, studije su pokazale da probiotici mogu sniziti krvni tlak i poboljšati šećer u krvi.

- Iz tih razloga i zato što kiseli kupus sadrži vlakna, također može podržati i zdravlje srca - tvrdi dijetetičarka Abby Cannon.

3. Masline

Masline su bogate zdravim mastima za srce i za mozak.

- Masline i maslinovo ulje smatraju se izvrsnom zdravom hranom, ne samo zbog mononezasićenih masti i oleinske kiseline, već i zbog toga što su one prepune polifenola - kaže kardiolog Steven Gundry. Taj spoj pomaže kod upala, održava zdravu razinu šećera u krvi i podržava zdravlje mozga. Grickajte ih samostalno ili u kombinaciji s kremastim kozjim sirom.

4. Losos

Za one koji ne jedu crveno meso, uključivanje lososa u prehranu je odlična opcija. Prepun je proteina i omega-3 masnih kiselina.  Losos je izvrstan pogotovo za one koji su na dijeti ili prate  mediteransku prehranu. 

5. Krekeri 

Thinkstock

Kada trebate brzinski napuniti baterije krekeri su super stvar. To su grickalice bogate vlaknima, a preporučuju se oni na bazi orašastih plodova i sjemenki. Slani su i utažuju glad bez dodavanja šećera u krvi. Osim toga, mogu se jesti uz maslac s orašastim plodovima, humusom ili salatom od tune. To je posebno korisno za ljude koji su osjetljivi na određene vrste namirnica, poput glutena.

6. Orašasti plodovi

- Hrana poput orašastih plodova i sjemenki sadrži vlakna, omega-3 i antioksidanse, tako da šačica orašastih plodova može biti vrlo zdrava za srce - rekla je dijetetičarka Ginger Hultin.

Top lista zagađenih namirnica: Evo kako oprati pesticide s voća i povrća, čuvajte se jagoda...
Top lista zagađenih namirnica: Evo kako oprati pesticide s voća i povrća, čuvajte se jagoda...

Primjerice, brazilski orašasti plodovi bogati su selenom koji podupire štitnjaču. Dokazano je da orasi poboljšavaju zdravlje crijeva i srca, pistacije se smatraju cjelovitim proteinima (jednim od rijetkih izvora na biljnoj bazi), a bademi mogu smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti.

7. Sjemenke

- Sjemenke sadrže značajne razine esencijalnih masnih kiselina, bjelančevina, vlakana, vitamina, minerala i antioksidansa - što je od vitalnog značaja za svaku zdravu prehranu - govori trenerica Ximena Araya-Fischel. Sjemenke bundeve i sjemenke suncokreta dvije su najslanije mogućnosti za užinu, ali također možete odabrati chia, lan, sezam i još mnogo toga.

8. Sardine

Sardine u konzervi pristupačan su, održiv izvor ribe, koja ima manje žive u odnosu na neke veće ribe. One su super kao međuobrok i pružaju potrebno zdravlje za mozak. Bez obzira jedete li ih s kostima ili bez, unosite dobru količinu proteina, vitamina D i protuupalnih omega-3 masnih kiselina.

Djeluje li povremeni post isto na žene i muškarce ? Neki kažu da žene trebaju postiti drugačije
Djeluje li povremeni post isto na žene i muškarce ? Neki kažu da žene trebaju postiti drugačije

9. Kokice

- Kokice su cjelovite žitarice koje sadrže vlakna. Također su lagane, tako da možete pojesti nekoliko šalica u jednoj porciji - kaže dijetetičarka Adrienne Ngai. Možete ih začiniti sa soli i paprom ili čilijem i limetom - ovisno o vašim željama.

Brzi i fini muffini s borovnicama
Brzi i fini muffini s borovnicama

10. Guacamole

Guacamole, napravljen prvenstveno od avokada, bogat je mono nezasićenim masnoćama zdravim za srce. Osim dobrih masti, avokado sadrži i druge hranjive sastojke koji podržavaju zdravlje, uključujući preko 14 minerala, proteina, topivih vlakana, fitosterola, polifenola, karotenoida, omega-3 i vitamina B- složeni, C, E i K.

Začinite ga s malo soli i jedite s povrćem ili ga kombinirajte s tortiljom.

11. Slanutak

Slanutak je također odlična opcija kao međuobrok. Možete ga ispeći na maslinovom ulju i morskoj soli kako biste zadovoljili slanu potrebu. Bogat je magnezijem, vitaminom B6, vlaknima i proteinima.

12. Svježi sir

Fotolia

Većina marki svježeg sira daje između 15 i 25 grama proteina po šalici. Proteini su neophodni za oporavak i rast mišića. Spojite ga s rajčicama ili krekerima za slani međuobrok.

13. Čips od kelja

- Čips od kelja (tj. kelj pržen na maslinovom ulju, morskoj soli i drugim začinima po izboru) bogat je antioksidansima, poput beta-karotena, vitamina A i K, te luteina - kaže Maggie Moon. Ovo lisnato povrće čini hrskavi, slani međuobrok.

14. Sir i krekeri

Sir i krekeri daju tijelu proteine, vlakna i onaj dodir natrija koji tražite - sve u jednom. Iako određeni prerađeni sirevi mogu sadržavati nepotrebne aditive, dijetetičar Frances Largeman-Roth, rekao je da minimalno prerađeni sir može dodati hranjive sastojke, poput proteina i kalcija, u vašu prehranu.

15. Tvrdo kuhana jaja s morskom soli

Kuhana jaja sadrže značajnu količinu bjelančevina, selena, folata, vitamina A i D i još mnogo toga - što ovo čini pristupačnom, zdravom i jednostavnom grickalicom.

16. Zapečena brokula ili cvjetača

Uz odgovarajuću količinu soli i maslinovog ulja, ovo će se povrće lijepo zgnječiti u pećnici, oponašajući teksturu čipsa - ali uz dodane blagodati vitamina i minerala, piše Mind Body Green.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'
Dnevni horoskop za petak 19. travnja: Lava čekaju nevolje s partnerom, netko osvaja Raka
ASTRO SAVJETI

Dnevni horoskop za petak 19. travnja: Lava čekaju nevolje s partnerom, netko osvaja Raka

Pročitajte dnevni horoskop za petak 19. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje