Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Zvukovi u domu koji kod nekih pasa stvaraju stres, a vlasnici toga možda nisu svjesni

Zvukovi u domu koji kod nekih pasa stvaraju stres, a vlasnici toga možda nisu svjesni

Treba imati na umu da su psi individualci i razlikuju se po osjetljivosti na buku. Na primjer, možete imati više pasa u kućanstvu, a samo jedan će pokazati intenzivne reakcije, kaže znanstvenica Emma Grigg

VIDEO

Znamo da mnogi kućni ljubimci strahuju od zvukova vatrometa ili grmljavine, no manje je poznato da ih znaju strašiti i određeni zvukovi u domaćinstvu, a toga neki vlasnici nisu svjesni.

POGLEDAJTE VIDEO Slijepi pas nanjušio je svoj najdraži park:

Pokretanje videa...

Trenutak kad je slijepi pas nanjušio najljepše mjesto na svijetu: Svoj omiljeni park VIDEO

Nova studija istraživača s američkog Sveučilišta Davis u Kaliforniji otkrila je kako mnogi vlasnici ne prepoznaju da je njihov pas tjeskoban zbog izloženosti uobičajenim kućnim zvukovima poput onih od mikrovalne pećnice ili usisavača. Ili, neki su toga svjesni, ali podcjenjuju količinu stresa koju njihov ljubimac osjeća.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Studija je inspirirana kujicom koautoricom spomenute studije.

- Ginny je vrlo draga, nježna australska ovčarka koja se jednog dana počela ponašati vrlo čudno. Bila je pod jakim stresom, čak je prestala jesti na nekoliko dana. Na kraju je utvrđeno kako su okidači njezinog stresa zvukovi iz detektora za dim koji se nalazi u drugom dijelu kuće, a koji se pojavio jer je baterija bila pri kraju - prisjetila se Emma Grigg, znanstvena suradnica i predavačica na UC Davis školi veterinarske medicine pri Sveučilištu Davis. 

14 dobrih lekcija koje možemo naučiti od kućnih ljubimaca
14 dobrih lekcija koje možemo naučiti od kućnih ljubimaca

Emma prvobitno nije primijetio taj zvuk, dok joj netko nije ukazao na to, a nakon što je zvuk prestao, Ginny se vratila u normalu. Njezina kolegica profesorica Lynette Hart i studenti su se zainteresirali za ovu tematiku i odlučili su to pomnije istražiti. 

- Zamolili su me da se pridružim studiji nakon što su proveli početnu anketu. Odmah sam prepoznala takvo ponašanje, jer jedan od mojih pasa, kujica Ginny, radi potpuno istu stvar. Doslovno drhti kad god pomisli da će se alarm za dim upaliti. Na primjer, ako upalim ventilator na štednjaku da ukloni iz nehotice zagorene tave ili tosta - nastavila je.

Za potrebe ove studije istraživači su porazgovarali sa 368 vlasnika pasa o reakcijama njihovih ljubimaca na svakodnevne zvukove, ali i one neredovne, no normalne zvukove u kućanstvu. Također, pregledali su na desetke videozapisa koji prikazuju pse i njihove reakcije na uobičajene zvukove u kućanstvu.

Otkrili su da je veća vjerojatnost kako će visokofrekventni, isprekidani zvukovi poput upozorenja o niskoj razini baterije iz detektora dima ili detektora ugljičnog monoksida izazvati tjeskobu kod psa nego niskofrekventna, kontinuirana buka poput one koju proizvodi usisavač. Kod tih zvukova niže frekvencije reakcije su češće izgledale više kao uzbuđenje nego strah.

Naginje li i pas često glavu dok mu nešto govorite? Moguće da je vrlo nadaren za učenje
Naginje li i pas često glavu dok mu nešto govorite? Moguće da je vrlo nadaren za učenje

- Na temelju rezultata našeg istraživanja, vlasnici takve zvukove smatraju normalnima pa se mnogi čude reakcijama svojih ljubimaca smatrajući ga neobičnim pa čak i neopravdanim. Treba imati na umu da su psi individualci i razlikuju se po osjetljivosti na buku. Na primjer, možete imati više pasa u kućanstvu, a samo jedan će pokazati intenzivne reakcije na spomenute zvukove - pojasnila je Emma Grigg i dodala kako imaju dokaze da se i pojedine mačke mogu bojati zvukova iz kućanstva.

Rezultate istraživanja objavili su u časopisu Frontiers in Veterinary Science, prenosi treehugger.com. 

Kako pomoći ljubimcu?

Neki vlasnici su svjesni problema i činjenice da imaju osjetljivog psa pa, na primjer, kupuju gotovo bešumne usisavače i ostale uređaje čiji zvuk kod životinje znaju izazivati tjeskobu i strah.

Nije loša ideja odvratiti psu pažnju od određenog zvuka kroz igru ili poslastice. Također, dobro je biti nježan prema ljubimcu dok je u strahu, ali u tome ne treba pretjerivati kako ne bi shvatio da je takvo ponašanje (reakcija na zvuk) normalno i poželjno. Naime, ako vlasnik pretjerano grli i miluje psa koji je u strahu, ovaj bi mogao pomisliti da je iskazivanje straha dobra prilika za privlačenje pažnje pa bi to mogao raditi i kad ne osjeća neki strah.

4 stvari koje vam pas pokušava reći svojim mahanjem repa
4 stvari koje vam pas pokušava reći svojim mahanjem repa

Sami pokušajte procijeniti kako ublažiti strah od zvukova kod svojeg ljubimca, jer su različitih karaktera i vi sami najbolje poznajete svojeg psa. Ako ne uspijete, konzultirajte se sa stručnjakom za ponašanje pasa. I svakako u takvim situacijama ostanite mirni, jer pas osjeti ako je vlasnik nervozan pa tu nervozu može shvatiti kao opravdanje za svoj strah.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept
POMAŽE

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept

Ovaj trik pomaže kod korova koji izbija između pločica u dvorištu, ali i onog koji vam raste po vrtu. Kako se radi o prirodnom pripravku, postupak je potrebno ponoviti nekoliko puta

7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život
OTKRILI STRUČNJACI

7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život

Istraživanje je ukazalo na niz čimbenika koji rezultiraju seksualnim nezadovoljstvom, od nedostatka komunikacije te nedovoljnog znanja o seksualnom zdravlju i užitku
Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 23. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje