Obavijesti

Ljetna španjolska tura - Barcelona

Ljetna španjolska tura - Barcelona
5

Na kraju ljetovanja odvojite vrijeme i sa agencijom Speranza i 24 sata otputujte u posjet jednoj od najzanimljivijih prijestolnica u Europi – Barceloni!

Na turu krećemo odmorni iz Zagreba autobusom u smjeru bisera europskog ljetnog turizma – Azurne obale gdje ćemo imati i prvo noćenje. Kroz razglede Nice i Cannesa, te kneževine Monako upoznat ćete opušteni način života na Azurnoj obali, naravno kušati delicije francuske kuhinje, te nezaobilazno francusko vino od kojih preporučamo najpoznatije za ovu regiju - Cassis Bandol. Nakon šetnje rivijerom, smjestiti ćemo se u hotel. 

Sutradan kreće nastavak putovanja i vožnjom kroz Provansu dolazimo do ulaska u Španjolsku, a tu nas čeka jedan i neponovnljivi Salvador Dali – u rodnom mjestu velikog ekstravagantnog umjetnika Figueresu nalazi se muzej Gale i Salvadora Dalija u kojem se nalazi najopsežnija zbirka ovog stvaračkog genija 20. stoljeća. 

Nastavljamo dalje vožnjom prema Kataloniji i njezinom centru Barceloni. Smještaj je organiziran u hotelu Citypark Sant Just 4*, a uskoro nam slijede dani razgledavanja ovog dijamanta Katalonije koji svoj izgled i prepoznatljivost uvelike duguje otkačenjaku španjolske umjetnosti i arhitekture Antoniu Gaudiju koji je zaslužan za simbol grada – vječitu Sagrada Famigliu. Arhitekt je to koji ni za jednu svoju građevinu nije imao plan i nacrt, sve je gradio i stvarao iz glave. Kao arhitekt poznat je po negaciji ravnina ali i po vrlo šarenim detaljima poput raznobojnih pločica kojima je poput mozaika završavao i davao prepoznatljiv ton vanjskim fasadama ali i interijerima koji su također iznimno interesantni. U razgledu ćemo obići i veći dio Gaudijevog opusa poput famozne La Pedrere i Case Batllo, zatim park Guell koji je zamišljen kao projekt urbanih vila za 100 najbogatijih obitelji u Barceloni a nažalost kao i dio njegovih umjetnina nije nikada završen u potpunom obujmu. Za ljubitelje sporta tu je nezaobilazan hram nogometa Nou Camp, a za ljubitelje umjetnosti tu su brojni muzeji eminentnih svjetskih umjetnika poput Picassa i Joan Miro-a. Posjetiti ćemo i gradske trgove Plaza Catalunya i Plaza Espana, razgledati Mont Juic i vidjeti „čarobne fontane“ . Svakako uživajte u popodnevnoj „siesti“ na životom prepunoj La Rambli koja je napoznatija pješačka ulica u gradu – tzv. „ulica koja ne spava“! 

Barcelona nudi i brojne specifične delicije i specijalitete u kojima ćete sigurno uživati tijekom boravka, svakako probajte tapase i sangriju, riblje specijalitete i domaču paellu, a ovdje je i dom svjetski poznatog pršuita „jamon iberico“ koji preporučamo uz čašu domaćeg crnog vina „vino tinto“. 

Predzadnji dan našeg putovanje predlažemo posjet najvećem i najpoznatijem svetišu u Kataloniji, benediktinskom samostanu Montserrat koji se smjestio u vrlo slikovitom djelu ove regije. 

Puni dojmova, vječitih slika koje će nas pratiti gdje god odemo, sjećanja na ljubazne domaćine odlazimo prema zračnoj luci, te na direktnom charter letu odlazimo prema Zagrebu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...
AYRTON SENNA: 30 GODINA OD SMRTI

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...

Ayrton Senna poginuo je 1. svibnja 1994. u Imoli kad se s 310 km/h zabio u zid. Bio je jedan od najvećih vozača Formule 1 u povijesti, a njegovo rivalstvo s Alainom Prostom bilo je više od sporta
VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.