Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
11 komentara

Akita Hachiko: Upoznajte psa koji je postao simbol odanosti

Akita je hrabar, inteligentan i lojalan pas snažne građe koji će učiniti sve ne bi li zaštitio vlasnike. Najpoznatija akita u povijesti je Hachiko. Ovo je njegova priča...

24ljubimci/Fotografije čitatelja
Foto: 24ljubimci/Fotografije čitatelja
11 komentara

Akita inu stara je japanska pasmina psa koju je proslavio pas Hachiko vjerojatno najpoznatija akita na svijetu. 

Priča o psu Hachiku počinje 1923. godine u Tokiju kada Hidesaburo Ueno, profesor na tokijskom sveučilištu na ulici pronalazi psa kojemu daje ime Hachiko. 

Vjerni pas Hachiko

Svakoga jutra Hachiko svog novog prijatelja prati do željezničke stanice Shibuya. Profesor vlakom odlazi na posao, a na povratku, uvijek u isto vrijeme ga čeka njegova akita. I tako svaki dan.

 Sve do jednog dana u svibnju 1925. godine, kada se profesor Ueno nije vratio s posla. Dobio je moždani udar i preminuo. 

Iako se njegov vlasnik više nikada nije vratio na stanicu, vjerni pas ipak ga je uporno čekao punih 10 godina. Njegovo čekanje fasciniralo je mnoge, pogotovo nakon što su lokalne novine objavile priču o Hachiku.

Akite spašene od izumiranja

Među njegovim obožavateljima bio je j jedan od studenata, tada već pokojnog profesora Uena. On je najzaslužniji za popularnost akite kao pasmine. 

Naime, inspiriran Hachikom odlučio je japansku javnost upoznati s do tada malo poznatom pasminom i to objavivši popis svih akita. 

Istraživanje koje je proveo pokazalo je da je u cijelom Japanu živjelo samo 30 čistokrvnih pasa, uključujući i Hachika. Istraživanje je to koje je potaknulo Japance da se posvete uzgoju i ne dopuste daakita kao pasmina psa izumre.

Japanski nacionalni simbol

 Još dok je bio živ Hachiko je dobio svoj spomenik, čijem otvaranju je prisustvovao. Dana 8. ožujka 1935 , nakon deset godina dolazaka na Shibuya stanicu Hachiko je uginuo. Tada je postao japanski nacionalni simbol. 

Njegovi preparirani ostaci čuvaju se u Nacionalnom muzeju znanosti u Japanu, a osim spomenika na tokijskom groblju ovaj pas na stanici na kojoj je čekao svog gospodara ima svoju statuu. 

Također, ulaz u željezničku postaju nazvan je njegovim imenom. O njemu su napisane brojne knjige, snimljene serije i dva filma.

Akita kao pasmina

Općenito, akite su hrabri, inteligentni i lojalni psi čuvari snažne građe koji će učiniti sve ne bi li zaštitili svoje vlasnike. 

Budući da su ponekad oštri ako im se ne posveti dovoljno vremena za svakodnevne treninge važno je naglasiti da se ne preporučuju ljudima koji prvi put nabavljaju psa, pogotovo ako ga nabavljaju zbog predivnog izgleda. 

Istina, akite su predivni psi, ali tijekom povijesti najviše ih se koristilo kao pse za borbe i lovce na medvjede. Vlasnik koji neće znati obuzdati njihov temperament mogao bi dobiti psa koji će bit opasan za ljude i druge životinje. 

Japanska i američka akita 

 Kao pasmina, osim u Japanu posebno su popularne u SAD-u gdje postoje tzv. američke akite. Po čemu se razlikuju možete vidjeti OVDJE

Pozivamo vas da u komentarima podijelite vaša iskustva s ovom pasminom, a želite li da vaš pas bude dio galerije iznad članka fotografije s imenom psa pošaljite nam na ljubimci@24sata.hr

Posjetite KALKULATOR PASMINA

Pasmine pasa - zanimljivosti

Cane Corso

Aljaški malamut

Samojed

Rotvajler

Border Collie

Labrador

Francuski buldog

Dalmatinski pas

Tosa Inu

Američki staford

Pit bull

Akita

Bernardinac

Portugalski vodeni pas

Njemački patuljasti špic

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message